Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 14:10

  Τραπεζικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Τραπεζικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πιέσεις, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, δέχεται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, αν και ο γενικός δείκτης έχει καταφέρει να κινείται εντός στενού εύρους διακύμανσης, επιτρέποντας τις εντολές ενθυλάκωσης των κερδών στους περισσότερους τίτλους του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 869,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.217,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,31% στις 797,56 μονάδες.

  Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να παραμείνει πάνω από τις 870 μονάδες, παρά το γεγονός ότι αρκετοί του τίτλοι βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη. Άλλωστε, μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, αλλά και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αλλαγή της κυβέρνησης, οι κινήσεις επιφυλακτικότητας ήταν λογικό να έλθουν.

  Αυτό είναι και το σενάριο που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, να επικρατήσει έως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή η συσσώρευση σε επίπεδο δεικτών, η οποία θα επιτρέψει αρκετά χαρτοφυλάκια να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών που έχουν καταγράψει σε επίπεδο τίτλων.

  Και το βασικό στήριγμα σε αυτή την τακτική είναι η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου οδεύει σταθερά προς το 2%, και διαμορφώνεται συγκεκριμένα στο 2,11% το οποίο και αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 246 μ.β και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου του 2010, πολύ πριν η Ελλάδα χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ και περάσει το κατώφλι των μνημονίων.

  Υποστηρικτικά λειτουργεί και η εκτίμηση της Citigroup η οποία θεωρεί ότι μια φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση της Ν.Δ μπορεί τελικά να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να μειώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ (ο οποίος έχει συμφωνηθεί να τηρηθεί μέχρι το 2022). Είναι μία παράμετρος που θα λειτουργήσει θετικά μεσο-μακροπρόθεσμα στην αγορά, καθώς θα απελευθερώσει πόρους που διαφορετικά θα συγκεντρώνονταν από την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της.

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Πειραιώς σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση, ήτοι 3,57% και 3,42% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Alpha Bank και Cenergy. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Eurobank, Βιοχαλκο, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, η Λάμδα συνεχίζει ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 1,70%, ενώ μικρή άνοδο σημειώνουν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Aegean, ΟΤΕ και Φουρλής. Χωρίς μεταβολή οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Τιτάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ