Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 17:26

  Με το δεξί... στην προεκλογική εβδομάδα το Χρηματιστήριο

  Ενέργεια… για άνοδο βρήκε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Έστω και με δυσκολία... το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει και σήμερα με κέρδη, επιβεβαιώνοντας τη θέση του πάνω από τα επίπεδα των 860 μονάδων, αφού με τη βοήθεια των τίτλων που σχετίζονται σημαντικά με την επερχόμενη κυβερνητική αλλαγή, κινείται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2018.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 874,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 866,86 μονάδων (-0,19%) και 876,24 μον. (+0,89%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,07%, στις 2.225,96 μονάδες, ενώ στο +2,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.354,8 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 808,17 μονάδες.

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε πέριξ των 870 μονάδων σε ένα στενό εύρος, αλλά οι αγοραστές παρέμειναν πιστοί στο ραντεβού των… 16:00 και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη ακόμη υψηλότερα και πιο κοντά πλέον στο επόμενο σκαλοπάτι των 890-900 μονάδων. Από την προηγούμενη Παρασκευή άλλωστε ο Γενικός Δείκτης έχει στο πλευρό του τη διάσπαση των κοντινών αντιστάσεων τόσο του FTSE 25 όσο και του τραπεζικού δείκτη, με τον δρόμο πλέον της προεκλογικής εβδομάδας να είναι πιο βατός.

  Βέβαια, μέσα σε αυτούς τους προεκλογικούς ρυθμούς η αγορά βρήκε και πάλι στηρίγματα από το νέο ράλι βελτίωσης που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,356%, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε πριν μερικές ημέρες κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στο 1,302%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών διαμορφώνεται στις 268 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου του 2010. 

  Έτσι, το δεύτερο εξάμηνο ξεκίνησε με την αγορά να αναμένει την ερχόμενη Δευτέρα να προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα έχει προοπτική ολοκλήρωσης της τετραετίας και φιλοεπενδυτικό πρόσημο. Είναι κάτι άλλωστε που θα βρει και ευήκοα ώτα και από τους θεσμούς, οι οποίοι περιμένουν άμεσα δείγματα γραφής από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την "κάλπη" της 7ης Ιουλίου. Και όπως συμφωνούν στην αγορά, το θέμα των μεταρρυθμίσεων θεωρείται το "κλειδί" ώστε να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της όχι μόνο φέτος αλλά και το 2020 χωρίς να ζητηθούν (σημαντικά έστω) αντισταθμιστικά μέτρα σε επίπεδο δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

  Έτσι, μεσοπρόθεσμα υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να συμβάλουν στη συντήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος, όπως οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Αυγούστου, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των τραπεζών, η έναρξη έργων που βρίσκονται σε διαρκή αναστολή ή η καθυστέρηση και η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των τραπεζών αποτελούν τους βασικότερους καταλύτες για τη μετεκλογική περίοδο.

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ συνεχίζει το come back της με το σημερινό +5,50%, ενώ από κοντά και η Λάμδα η οποία έκλεισε με κέρδη 4,55%. Στο +3,11% έκλεισε η Motor Oil με τον Τιτάνα να κερδίζει 2,56%, τον Φουρλή 2,33% και την ΕΧΑΕ 2,04% κλείνοντας στα 5 ευρώ. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Jumbo, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Πειραιώς.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Eurobank και Aegean, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Alpha Bank να κλείνουν τελικά χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, OTE και Σαράντης, ενώ η Coca Cola έχασε 1,44% και τα Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσαν με απώλειες 1,95%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ