Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιουν-2019 17:36

  Ευρωπαϊκή "πρωτιά" το +41,6% του Χρηματιστηρίου το α' 6μηνο του 2019

  Ευρωπαϊκή "πρωτιά" το +41,6% του Χρηματιστηρίου το α' 6μηνο του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με τις δημοπρασίες να… διπλασιάζουν τον τζίρο της αγοράς και τον τραπεζικό κλάδο να βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο του ράλι, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε μία ανάσα από τις 870 μονάδες και με την κεφαλαιοποίηση του στα 60 δισ. ευρώ, σπάζοντας μία αντίσταση που το δυσκόλεψε επί δύο εβδομάδες, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 868,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 856,62 μονάδων (-0,29%) και 868,52 μον. (+1,09%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 125 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 59,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,6 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,44%, στις 2.224,50 μονάδες, ενώ στο +1,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.327,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,22% στις 806,28 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,54%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,64%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 7,36%. Σε επίπεδο εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 41,6%, ενώ από την επομένη των ευρωεκλογών η άνοδος ξεπέρασε το 18%.

  Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, φαινόμενο το οποίο είχε να εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 όταν είχαν σημειωθεί 7 συνεχόμενα μηνιαία κλεισίματα, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities στο εβδομαδιαίο σχόλιό τους. Ο μήνας που τελείωσε είχε ουσιαστική αύξηση στον συναλλακτικό όγκο καθώς δεν μεσολάβησαν πακέτα ή αναδιαρθρώσεις δεικτών που να επηρέασαν την φυσιολογική ροή της Αγοράς.

  Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές για τον Ιούνιο έκλεισαν κοντά στα 86 εκατ. ευρώ ενώ οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία ήταν αρκούντως ικανοποιητικές φθάνοντας κοντά στα 41 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έκλεισε στο υψηλό των προσδοκιών των επενδυτών όπως αυτές εκφράζονται στην απόλυτη τιμή του Γενικού Δείκτη. Δεν είναι τυχαίο που η ελληνική αγορά κόβει το νήμα πρώτη παγκοσμίως σε επίπεδο απόδοσης με κέρδη 41,6%.

  Τρεις λόγοι ήταν οι βασικοί φορείς αυτής της χρηματιστηριακής ευφορίας: η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει της προεδρικής εκλογής το 2020, η επίσπευση των εθνικών εκλογών μετά την εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές και η ανακοίνωση προθέσεων και εξαγγελιών που ευνοούν το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

  Το δεύτερο εξάμηνο ξεκινάει με διαφορετικό μείγμα προσδοκιών. Βραχυπρόθεσμα η Αγορά αναμένει την ερχόμενη Δευτέρα να προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα έχει προοπτική ολοκλήρωσης της τετραετίας, απόρροια των πολιτικών συσχετισμών και της δύναμης που θα συγκεντρώσει. Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να συμβάλουν στη συντήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος: Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Αυγούστου, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των τραπεζών, η έναρξη έργων που βρίσκονται σε διαρκή αναστολή ή καθυστέρηση και η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των τραπεζών συνθέτουν τους βασικότερους καταλύτες για την μετεκλογική περίοδο.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ακάθεκτος σε νέα υψηλά 16 μηνών κατακτώντας το οροπέδιο των 850 μονάδων παρά τα τεχνικής φύσεως εμπόδια των αποκοπών των μερισμάτων. Η συμπεριφορά του δείκτη θα ήταν θετικότερη κατά 1,4% σε σταθμισμένο επίπεδο και παρόλα αυτά ο Γενικός Δείκτης έδειξε με άνεση να διατηρεί την θετική δυναμική ξεπερνώντας μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις τιμών στις οποίες προηγήθηκε συσσώρευση 12 ημερών. Η μεγάλη χρονική συσσώρευση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα του στόχου των 895 μονάδων, έφερε ωστόσο σε θέση πώλησης τον MACD μετά από ένα μήνα ανοδικής διάθεσης.

  Η αλλαγή οφείλεται περισσότερο στην ατασική βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς και στην φυσιολογική φθορά της δυναμικής. Επισημαίνεται πάντως ότι ο MACD είθισται να αντιστρέφει τις τάσεις μετά από κάποια ικανή χρονική συσσώρευση και η ένταση αυτών των σημάτων δεν αποτελεί κάποια ισχυρή ένδειξη αντιστροφής της τάσης. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσεγγίσει τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2018 (895 μονάδες) τα οποία αποτελούν και την ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη αντίσταση που έχει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, από τα αρνητικά εδάφη ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 5,39%, με τη Eurobank να ακολουθεί ομοίως με το δικό της +4,22%. Κέρδη 3,86% για την Πειραιώς και 3,68% για τη ΔΕΗ, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 2,47%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Φουρλής, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Coca Cola και ΟΠΑΠ, ενώ οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Aegean έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος σημείωσαν μικρές απώλειες, με τις Σαράντης, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Cenergy και ΟΛΠ να σημειώνουν πτώση που ξεπέρασε το 1%. Η Βιοχαλκο έχασε σήμερα 2,16%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ