Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Ιουν-2019 13:36

  Σταθεροποίηση πάνω από τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  Σταθεροποίηση πάνω από τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε δεικτοβαρείς μετοχές, ιδίως εκείνη της ΔΕΗ, χωρίς όμως να έχει τη δυναμική που απαιτείται για να διατηρήσει το πρωινό θετικό του πρόσημο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,13% στις 853,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.172,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,06% στις 771,20 μονάδες.

  Το ΧΑ δεν παρεκκλίνει από τη στρατηγική της συσσώρευσης, η οποία επιτυγχάνεται από ένα άτυπο rotation μεταξύ των τίτλων στη διόρθωση. Οι επιλεγμένες κινήσεις στους δεικτοβαρείς τίτλους κάνουν πιο εύκολο το έργο των ισχυρών χαρτοφυλακίων, τα οποία επιδίδονται σε ένα trading κατοχύρωσης των βραχυπρόθεσμων κερδών, χωρίς όμως να αλλάζουν την παραμονή του δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα.

  Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, το γεγονός ότι στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός του στενού εύρους των 830 – 855 μονάδων, παρακολουθώντας αφενός τις εγχώριες μικρο-εξελίξεις, δηλαδή σε επίπεδο εισηγμένων και αφετέρου τις διεθνείς εξελίξεις, ενόψει μάλιστα και της συνόδου του G20, η οποία θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές και κατ’ επέκταση τη διάθεση των ξένων για την ελληνική αγορά.

  Τεχνικά τώρα, η συσσώρευση έχει βοηθήσει να αποσυμπιεστούν οι ταλαντωτές, από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, με τις 853-855 να είναι η αντίσταση που θα πρέπει να διασπάσει για να μπορέσει να δει υψηλότερα επίπεδα. Στον αντίποδα, η απώλεια της στήριξης των 830 μονάδων θα οδηγήσει στις 810, με τις 786 μονάδες να είναι η μεσοπρόθεσμη στήριξη.

  Βέβαια, οι προσδοκίες για τη διάσπαση της συσσώρευσης μειώνονται όσο πλησιάζουν οι γενικές εκλογές, με μόλις 7 συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι την κάλπη. Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα και πώς τα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών θα επηρεάσουν την αγορά.

  Στο ταμπλό τώρα, ισχυρά στηρίγματα προσφέρουν τα άνω του 2% κέρδη σε Βιοχαλκο, Λάμδα και Σαράντη, ενώ Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Φουρλής σημειώνουν άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια κέρδη σημειώνουν οι Μυτιληναίος, Πειραιώς, Cenergy, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ χάνει 3,60%, με τις Motor Oil, Coca Cola και Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Εθνική, Jumbo, Aegean και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ