Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Ιουν-2019 11:13

  Μάχες προσήμου και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

  Μάχες προσήμου και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με έντονη νευρικότητα, αλλά με σταθερά θετικό πρόσημο, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η άνοδος των περισσοτέρων τίτλων του απορροφά τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, επιχειρώντας να παραμείνει πάνω από τις 850 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 853,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.179,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,14% στις 780,43 μονάδες.

  Αν και η αγορά άρχισε τις συναλλαγές με σημαντικά κέρδη, φτάνοντας μάλιστα μία ανάσα από τις 860 μονάδες, η πτώση των Coca Cola και Motor Oil επιδρά αρνητικά, επαναφέροντάς την σε χαμηλότερα επίπεδα. Το rotation της ανόδου και της πτώσης καλά κρατεί, με τον Γενικό Δείκτη να μην ξεφεύγει από τα επίπεδα που θεωρεί στην παρούσα ασφαλή και με λιγότερο ρίσκο.

  Στο επίκεντρο σήμερα τίθενται η εν πολλοίς αναμενόμενη συμφωνία της Eurobank για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφού ανακοινώθηκε η πρώτη τιτλοποίηση δανείων μεικτών χαρτοφυλακίων και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης NPLs και θυγατρικής της Eurobank, FPS.

  Ειδικότερα, η Eurobank ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία με την Celidoria SA -η οποία έμμεσα ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Pacific Investment Management Company - για την πώληση του χαρτοφυλακίου Pillar, στεγαστικών NPLs ύψους 2 δισ. ευρώ.

  Το ζήτημα της διαχείρισης των NPEs των ελληνικών τραπεζών πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο της αγοράς, αφού τα αποτελέσματα των κινήσεών τους θα κρίνουν τόσο την εξυγίανση του ισολογισμού όσο και τα επίπεδα της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

  Άλλωστε, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, εγκαινιάζεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η λειτουργία της πλατφόρμας κρίνεται κομβική για τις τράπεζες και τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς αφενός σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των στρατηγικών κακοπληρωτών, αφετέρου θα συμβάλει στις ανακτήσεις οφειλών.

  Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν στο επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στη συναλλακτική δραστηριότητα του ταμπλό. Όμως πλην της Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 2,54%, στο επίκεντρο είναι και ο Σαράντης με το +2,73% που καταγράφει αλλά και η Λάμδα με το +2,09%. Άνω του 1% είναι και τα κέρδη σε Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής και Εθνική.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo, ενώ στον αντίποδα, οι Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Cenergy, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ σημειώνουν μικρές απώλειες. Η Coca Cola χάνει 1,13% και η Motor Oil είναι στο -2,32%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ