Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιουν-2019 17:28

  Ανοδικά το Χρηματιστήριο, με μίνι ράλι στο φίνις

  Ανοδικά το Χρηματιστήριο, με μίνι ράλι στο φίνις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε αλλά μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με θετικό πρόσημο και επαναφορά στη ζώνη των 850 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από ένα μίνι ράλι που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το καμπανάκι λήξης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 852,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 837,03 μονάδων (-1,14%) και 852,27 μον. (+0,66%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,80%, στις 2.179,53 μονάδες, ενώ στο +0,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.293,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,91% στις 771,67 μονάδες.

  Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μεταβλητότητα, αλλά και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία εντάθηκε στο τελευταίο ημίωρο της κύριας συνεδρίασης. Τα πρόσημα άλλαξαν αρκετές φορές, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ανατρέψει το πρωινό -1,14% και να ολοκληρώσει σε θετικά εδάφη.

  Η πλάγια κίνηση της αγοράς παρέμεινε σε "ισχύ" για ακόμη μία ημέρα, με τα χαρτοφυλάκια να επιδίδονται σε αναδιαρθρώσεις και βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ώστε να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτό φάνηκε άλλωστε και στο γεγονός ότι οι βασικοί πυλώνες της σημερινή ανόδου ήταν οι τίτλοι που η αγορά εκτιμά ότι θα επωφεληθούν από τις αλλαγές στο μείγμα της πολιτικής που ενδεχομένως να υπάρξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τις οποίες η αγορά αναμένει.

  Όπως έχουν επισημάνει εγχώριοι αναλυτές, τράπεζες, ενέργεια και κατασκευές θα είναι οι κλάδοι που θα βρεθούν στο επίκεντρο, με την αγορά να έχει καλλιεργήσει σημαντικές προσδοκίες για φιλικές προς τις επενδύσεις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εντούτοις, μέχρι οι προσδοκίες να δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται και μέχρι η οικονομία να λειτουργήσει με τις υπεσχημένες αλλαγές, η αγορά δεν αναμένεται να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο.

  Σε αυτό το trading βέβαια δεν λείπουν και όσοι δεν τρέφουν θετικές προσδοκίες, ή ακόμη και οι αναπροσαρμογές των short θέσεων, οι οποίες έχουν ενταθεί τελευταία. Σήμερα, άλλωστε έγινε γνωστό ότι το Lansdowne Partners συνέχισε τη μείωση των short θέσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, στην Eurobank συγκεκριμένα, μία στρατηγική που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο, μειώνοντας σταδιακά τα αρνητικά του στοιχήματα απέναντι στην Alpha Bank. Από την άλλη μεριά όμως τα Oceanwood Capital Management και Marshall Wace τις τελευταίες ημέρες προχώρησαν σε αύξηση των θέσεών τους στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

  Εκτός του παραπάνω, στο επίκεντρο σήμερα τέθηκαν και τρεις δεικτοβαρείς τίτλοι που άρχισαν να διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα για το μέρισμα, γεγονός που άσκησε πιέσεις. Ειδικότερα, ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στα 0,36 ευρώ, όπως και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έδωσε μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ μεικτό, και η Motor Oil με υπόλοιπο μερίσματος 0,95 ευρώ.

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχαλκο και Λάμδα σημείωσαν άλμα της τάξεως του 3,44% και 3,36% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, Aegean και Coca Cola να ακολουθούν με τα άνω του 2% κέρδη που σημείωσαν. Η άνοδος σε Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Eurobank, Cenergy, Jumbo και Πειραιώς ξεπέρασε το 1%, αν και ενδοσυνεδριακά οι περισσότερες εξ αυτών κινήθηκαν σε αρνητικά εδάφη.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Φουρλής και ΕΧΑΕ, με τον Μυτιληναίο τελικά να κλείνει χωρίς μεταβολή, από το -2,23% ενδοσυνεδριακά. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Motor Oil, με τον ΟΛΠ να ολοκληρώνει στο -1,11% και τον ΟΠΑΠ στο -5,65%, λόγω μερίσματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ