Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουν-2019 13:51

  Ήπιες απώλειες και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

  Ήπιες απώλειες και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται οι απώλειες σταδιακά στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σταθερά εστιασμένο στο book building της Τραπέζης Πειραιώς, για την έκδοση του ομολογιακού Tier II, διορθώνοντας παράλληλα στους περισσότερους τίτλους του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,56% στις 848,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.151,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,09% στις 783,09 μονάδες.

  Το ΧΑ παραμένει σταθερά εστιασμένο στις προσπάθειες της Τρ. Πειραιώς να ολοκληρώσει την έκδοση του ομολογιακού Tier II, με το βιβλίο προσφορών να έχει ανοίξει σήμερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στόχος της Τράπεζας είναι η άντληση ποσού 300 εκατ. ευρώ. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις διαμορφώνουν το επιτόκιο της έκδοσης στην περιοχή του 9,5% - 10%.

  Η έκδοση πραγματοποιείται με το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,52%, από περίπου 4,3% τον Ιανουάριο, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 287 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010. Επίσης, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου είναι σήμερα στο 1,35%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 1,31%.

  Η παραπάνω εικόνα των ελληνικών ομολόγων είναι βραχυπρόθεσμα και το βασικό στήριγμα της αγοράς, η οποία αφομοιώνει τα επίπεδα που ανακατέλαβε μετά από σχεδόν έναν χρόνο. Και η πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει λάβει θετικής υποδοχής από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι τη θεωρούν αναγκαία για το "χτίσιμο" θέσεων και για την αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων, προκειμένου η αγορά να δει με καλύτερες προϋποθέσεις το επόμενο δύσκολο επίπεδο αντίστασης, το οποίο εντοπίζεται στις 860 μονάδες.

  Για να συνεχιστεί αυτή η κίνηση, θα πρέπει οι επενδυτές να πειστούν ότι εξαλείφονται σταδιακά οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να καλύψει έναν μακρύ κατάλογο διαρθρωτικών προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν συμπεριλαμβανομένου ενός αναποτελεσματικού φορολογικού και δικαστικού συστήματος και ενός τραπεζικού τομέα που πνίγεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς εξακολουθεί να είναι στο -3,72%, με τις Εθνική, Coca Cola και Cenergy να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, ο Τιτάνας κινείται με κέρδη 3,18%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean, με τις ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή να μην έχουν πρόσημο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ