Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουν-2019 12:22

  Τι συζήτησε η BlackRock με 100 επενδυτές σε συνάντηση στο Λονδίνο

  Τι συζήτησε η BlackRock με 100 επενδυτές σε συνάντηση στο Λονδίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με το βλέμμα στο β' εξάμηνο του έτους, η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του κόσμου με πάνω από 6,5 δισ. δολάρια ενεργητικό, συγκέντρωσε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο 100 μεγάλους πελάτες της – επενδυτές, που κινούν τα νήματα στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων, με στόχο τι άλλο, την ανάλυση των προοπτικών των διεθνών assets.

  Σε ένα διήμερο "κλειστό" φόρουμ, οι experts των αγορών κατάληξαν στο τι περιμένει τις αγορές διεθνώς το επόμενο διάστημα και τις επενδυτικές επιπτώσεις, τα οποία η BlackRock αναμένεται να δημοσιεύσει στις 8 Ιουλίου σε μία εκτενέστατη έκθεσή της.

  Τα debates σε αυτό το σημαντικό meeting της επενδυτικής κοινότητας ήταν πολλά και έντονα, συμπεριλαμβανόμενου του τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή του παγκόσμιου μακροοικονομικού σκηνικού και το πώς θα μπορούσαν να προετοιμαστούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια για ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα ανάλογο φόρουμ αναμένεται να διοργανώσει και πάλι ο γίγαντας του παγκόσμιου asset management, τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη.

  Σε ό,τι αφορά το ποιος θα είναι ο μεγαλύτερος "οδηγός" της πορείας των διεθνών αγορών στο υπόλοιπο του έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών φαίνεται να εκτιμά πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα βρεθούν στην κορυφή της λίστας μεγάλων κινδύνων, και ακολουθούν η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, το μακροοικονομικό τοπίο και  οι χρηματοοικονομικές συνθήκες.

  Πάντως, η πλειοψηφία των επενδυτών εκτιμά πως το ευνοϊκό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα για τα risk assets έχει περαιτέρω περιθώριο να συνεχιστεί. Μάλιστα οι περισσότεροι εκτιμούν πως το επόμενο 12μηνο θα είναι άκρως ευνοϊκό, δεδομένων και των κινήσεων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής διεθνώς και τις ελάχιστες χρηματοοικονομικές ανισορροπίες που υπάρχουν πλέον.

  Πάντως το σενάριο της ύφεσης έπεσε στο τραπέζι, με τα μεγάλα funds να εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αντιστροφής των τάσεων παγκοσμιοποίησης των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς των εταιρειών, να υπονομεύσει τη δυνητική ανάπτυξη και να οδηγήσει σε στασιμότητα του πληθωρισμού. Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ συμφώνησαν γενικά ότι η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων έχει αυξήσει τη μακροοικονομική αβεβαιότητα.

  Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και των αβέβαιων επιπτώσεων στην αλυσίδα προσφοράς αναγκάζουν πλέον τους μεγάλους επενδυτές διεθνώς να αναλύουν με προσοχή τις συνέπειες. Οι 100 πελάτες της BlackRock φαίνεται να θεωρούν πως η αυξανόμενη γεωπολιτική αντιπαράθεση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.  Η απότομη άνοδος των εμπορικών  και των στρατηγικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και πολλών χωρών -συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Μεξικού πιο πρόσφατα- αυξάνει τους κινδύνους ύφεσης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με πολλούς συμμετέχοντες στο φόρουμ. Συζητήθηκε το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτό στη συνέχεια. Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν κίνδυνο ασθενέστερης ανάπτυξης με υψηλότερο πληθωρισμό και άλλοι αναμένουν ότι η ασθενέστερη ανάπτυξη θα παραμείνει αποπληθωριστική. Ορισμένοι επενδυτές της BlackRock αναμένουν ότι η ανάπτυξη στο G7 θα επιβραδυνθεί πιο απότομα το 2019 από ό, τι αναμενόταν στις αρχές του έτους.

  Παράλληλα, αυτό που δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα είναι ότι οι αγορές αυτή τη στιγμή αποτιμούν σημαντικές μειώσεις επιτοκίων από την Fed, κάτι που η BlackRock θεωρεί ότι αποτελεί πολύ "επιθετική" προσδοκία.

  Άλλα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν σε αυτό το meeting στο Λονδίνο και που οι επενδυτές θεωρούν κρίσιμο για την περαιτέρω πορεία των αγορών, είναι οι προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, οι πιθανές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τα "όπλα" που διαθέτουν για την αντιμετώπιση του επόμενου σημαντικού γύρου επιβράδυνσης της οικονομίας, η πορεία του πληθωρισμού και το πώς μπορούν να κτιστούν "ανθεκτικά" χαρτοφυλάκια. Αυτό το τελευταίο αποτελεί και το κλειδί για την πορεία των αγορών στη συνέχεια. Η πλειοψηφία των επενδυτών της BlackRock θεωρούν πως πλέον η ανθεκτικότητα του χαρτοφυλακίου τους είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020