Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουν-2019 14:47

  Μάχες για το πρόσημο με ισχυρές άμυνες στο Χρηματιστήριο (upd)

  Μάχες για το πρόσημο με ισχυρές άμυνες στο Χρηματιστήριο (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:00

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να καθυστέρησαν, αλλά τελικά ενεργοποιήθηκαν οι άμυνες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με οδηγό αφενός τους μη τραπεζικούς τίτλους και αφετέρου την ισχυρή βελτίωση των ομολόγων, έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,09% στις 848,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 44,86 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.157,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,53% στις 782,20 μονάδες.

  To XA δείχνει ισχυρό όχι μόνο να κρατήσει τα επίπεδα των 843 μονάδων, όπου και κρίνεται η διατήρηση της επιθετικής ανοδικής τάσης του, αλλά και να κινηθεί ακόμη και ανοδικά, μετά το πρωινό -1,44% που κατέγραφε.

  Και βασικά στηρίγματά του είναι αφενός η παρέμβαση του Mario Draghi για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το θετικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών, υπό την προοπτική ενός νέου γύρου νομισματικής χαλάρωσης.

  Ειδικότερα, η παρέμβαση Draghi άνοιξε στις ευρωπαϊκές αγορές ένα παράθυρο για την πιθανότητα να επανέλθει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, το γνωστό QE, προοπτική που ίσως βοηθήσει και την Ελλάδα, η οποία δεν επωφελήθηκε από το προηγούμενο πρόγραμμα. Και τα σχόλια αυτά έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά ομολόγων, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,59%, την απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου σημειώνει επίσης ισχυρή βελτίωση υποχωρώντας και σε αυτήν την περίπτωση σε νέα ιστορικά χαμηλά του 1,437%.

  Βέβαια, το ΧΑ έχει να "διαχειριστεί" και δύο αρνητικά μέτωπα στην παρούσα φάση. Το πρώτο είναι το γεωπολιτικό, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνουν να κινούνται σε λεπτές ισορροπίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος, και το δεύτερο είναι η χρονοκαθυστέρηση στα προαπαιτούμενα και οι πολλαπλές παρενέργειες της δημοσιονομικής τρύπας που δημιούργησε η "παροχολογία" των προηγούμενων εβδομάδων, τα οποία διαμορφώνουν ένα "ναρκοθετημένο" δεύτερο εξάμηνο για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo διευρύνει την άνοδό της στο 4,20%, με τις Motor Oil, Coca Cola και Σαράντη να την ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Λάδδα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, λίγο πάνω από το 1% έχουν περιορίσει τις απώλειες τους οι Eurobank, ΟΛΠ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Βιοχαλκο, Πειραιώς, Cenergy, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Μυτιληναίος και Τιτάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ