Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιουν-2019 17:32

  Μάζεψε δυνάμεις και "βλέπει" υψηλότερα το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τα κέρδη στο... ταμείο ξεκινά το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ολοκλήρωσε μια εβδομάδα σταθεροποίησης και αναπροσαρμογών, κινούμενο εντός τους στενού εύρους των 840-850 μονάδων (πλην της Δευτέρας) και χωρίς να απειλήσει τα υψηλά 13 μηνών, τα οποία κατέκτησε με ένα ράλι ανόδου δίχως προηγούμενο για προεκλογική περίοδο (+15,7%).

  Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 847,36 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 842,61 μονάδων (-0,91%) και 852,62 μον. (+0,26%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 550 χιλ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,61%, στις 2.148,69 μονάδες, ενώ στο +1,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.269,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 794,39 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, η συνεδρίαση της Δευτέρας έκανε τη διαφορά λόγω της ισχυρής ανόδου, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη της τάξεως του 3,85%, τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 2,61%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 7,68%.

  Η δυναμική της ανόδου μπορεί να περιορίστηκε, η ψυχολογία ωστόσο παρέμεινε θετική στο ΧΑ μεταφέροντας το ενδιαφέρον σε τίτλους που παρουσίαζαν υστέρηση αποδόσεων, παρατηρεί στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Μεταξύ αυτών και τίτλοι της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίοι αφυπνίστηκαν ακόμα και μετά από πολυετή… αδράνεια.

  Η Αγορά έχει βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της και πλέον οι ειδήσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές τιμές. Η συνέπεια νέων και αποδόσεων είναι ένα ακόμα θετικό σημάδι αυξάνοντας τα αντανακλαστικά των συμμετεχόντων διαχέοντας την ρευστότητα και σε άλλα χαρτιά πέραν του κλασικού μπλόκ των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

  Στα σημεία αναφοράς την εβδομάδα που πέρασε η έναρξη της διαδικασίας άντλησης 300 εκατ. ευρώ της Τρ. Πειραιώς με την έκδοση ομολόγου η οποία θα λύσει μια εκκρεμότητα που υπήρχε από τις αρχές του έτους και η οποία είχε καταληκτική ημερομηνία τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το κουπόνι αναμένεται υψηλό, κοντά στα επίπεδα του 9%, ωστόσο σε αντίστοιχα εγχειρήματα του πρόσφατου παρελθόντος (Τράπεζα Κύπρου) οι επενδυτές είθισται να τιμολογούν αρχικά ψηλά τις προσπάθειες χρηματοδότησης εκδοτών που έχουν αρκετά χρόνια αποχής από τις Αγορές.

  Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της άντλησης των κεφαλαίων θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά για επόμενες παρόμοιες κινήσεις και θα περιορίσει τον αρνητικό θόρυβο που ενδεχομένως δημιουργούσε η καθυστέρηση του εγχειρήματος.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από μια σύντομη στάση για τις αναγκαίες ανάσες κατοχύρωσης κερδών συνέχισε ανοδικά φθάνοντας σε ένα ακόμα ετήσιο υψηλό την περασμένη Πέμπτη. Οι ταλαντωτές παρέμειναν οριακά στην υπερτιμημένη ζώνη έχοντας ωστόσο αποφορτιστεί από τις υπερβολές που παρατηρήθηκαν στις αρχές του μήνα. Πολύ δύσκολα ο Γενικός Δείκτης δεν θα δει το υψηλό των 895,64 μονάδων της 1ης Φεβρουαρίου του 2018 καθώς όλες οι τεχνικές ενδείξεις συναινούν σε συνέχιση της ανόδου αφού δεν υπάρχουν ικανές αντιστάσεις από το πρόσφατο παρελθόν που να λειτουργούν ως πιθανά πεδία αύξησης της προσφοράς.

  Σε μεσοπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη βάση οι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι έχοντας αρκετό περιθώριο σε μια διόρθωση. Η νέα βάση ορίζεται πλέον στις 820 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε το τρέχον ανοδικό κύμα. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο κίνησης: μικρής έκτασης διορθώσεις με χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών και συνέχιση της ανόδου προς νέα υψηλά έτους, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο, από το -2,85% που σημείωνε ενδοσυνεδριακά, έκλεισε τελικά στο +2,33%, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και ΟΛΠ να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

  Στον αντίποδα, ο Φουρλής έκλεισε με τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 25, ήτοι 3,17%, με τις Jumbo, Eurobank, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Τιτάν να ακολουθούν με απώλειες ανώτερες του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν τελικά οι Alpha Bank, Σαράντης, Μυτιληναίος, Coca Cola, Cenergy, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ