Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιουν-2019 17:26

  Τραπεζικό άλμα 6% ανέβασε το Χρηματιστήριο στις 840 μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μία συνεδρίαση χρειάστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών για να αναιρέσει τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας και να διασπάσει τις πρώτες αντιστάσεις πριν αναμετρηθεί με τις 850 μονάδες, λαμβάνοντας μάλιστα ώθηση από τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του, η οποία έκλεισε με σημαντικά κέρδη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,28% στις 842,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 817,69 μονάδων (+0,21%) και 846,66 μον. (+3,76%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 55,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6 εκατ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,77%, στις 2.152,04 μονάδες, ενώ στο +2,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.209,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,04% στις 782,28 μονάδες.

  Η αγορά επανήλθε σε διάθεση pre-election effect, μετά το πενθήμερο διόρθωσης, καταφέρνοντας μάλιστα να σπάσει τις αντιστάσεις που υπήρχαν στα επίπεδα των 830-840 μονάδων και να δει με περισσότερες αξιώσεις το επόμενο επίπεδο των 850-853 μονάδων. Μάλιστα, κατάφερε να διασπάσει και τις 2.140 μονάδες του FTSE 25, με τις 2.230 μονάδες να είναι πλέον η επόμενη αντίσταση.

  ΔΕΗ και Πειραιώς έδωσαν το έναυσμα σήμερα στην αγορά, με τα εντυπωσιακά τους κέρδη, δεδομένου ότι ήταν από τους τίτλους που είχαν πιεστεί σημαντικά στην εβδομάδα της διόρθωσης που προηγήθηκε. Και, όπως σχολιάστηκε από εγχώριους αναλυτές, η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε επανατοποθετήθηκε στο ελληνικό ταμπλό, γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι οι θετικές προσδοκίες για την πορεία της αγοράς δεν έχουν αλλάξει.

  Άλλωστε, από την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισημανθεί ότι η διαφοροποίηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με αύξηση στις ανοδικές συνεδριάσεις και μείωση στις πτωτικές, έδειξε ότι το θετικό σενάριο επ' ουδενί δεν έχει αναιρεθεί. Στην πρώτη μετεκλογική ανοδική εβδομάδα η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών ήταν στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη διορθωτική η μέση αξία υποχώρησε στα 84 εκατ. ευρώ.

  Το ενδιαφέρον της αγοράς θα στραφεί πλέον στο road show της Νέας Υόρκης, το οποίο αρχίζει αύριο, Τρίτη, με τη συμμετοχή 25 εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες θα επιχειρήσουν να δείξουν τις προοπτικές που διανοίγονται υπό μια κυβέρνηση που έχει δείξει ότι έχει φιλοεπενδυτικό πρόσημο. Εάν οι εκπρόσωποι παρουσιάσουν αξιόπιστα σχέδια με βάση τις πιθανές πολιτικές αλλαγές που θα υπάρξουν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες εισροές ξένων χαρτοφυλακίων στην ελληνική αγορά, έχουν επισημάνει εγχώριοι αναλυτές.

  Άλλωστε, οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές κατά τη διάρκεια του Μαΐου, ήταν περισσότερες από τις εκροές, σπάζοντας έτσι το αρνητικό σερί του Μαρτίου και του Απριλίου, αν και εν μέρει αυτό αποδίδεται στο deal της Invel με την Πανγαία και την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως από τις αρχές του 2019 έχουν προστεθεί 12,5 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς η οποία διαμορφώνεται σήμερα στα 57,4 δισ. ευρώ από 44,9 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

  Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Πειραιώς έκλεισαν με κέρδη 10,55% και 10,27% αντίστοιχα, με την Alpha Bank να ακολουθεί με +6,90% και τις Βιοχαλκο και ΑΔΜΗΕ με +5,22% και +5,07% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν τα κέρδη σε Φουρλή, Εθνική, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 3% σε ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.

  Η άνοδος σε Λάμδα, Σαράντη, ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασε το 2%, ενώ σε Motor Oil, Τιτάν, Cenergy, Aegean, ΟΛΠ και Jumbo το 1%. Μικρά κέρδη σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Coca Cola ήταν η μόνη στο FTSE 25 που έκλεισε σε αρνητικά εδάφη, σημειώνοντας όμως πτώση 0,27%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων