Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιουν-2019 13:00

  Το "πάρτι" των ελληνικών μετοχών και η εκτόξευση κατά 12 δισ. ευρώ στην αξία του Χρηματιστηρίου

  Το "πάρτι" των ελληνικών μετοχών και η εκτόξευση κατά 12 δισ. ευρώ στην αξία του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η είδηση ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσφυγή στις πρόωρες κάλπες στις 7 Ιουλίου, αναζωογονεί τις διαθέσεις των διεθνών funds γύρω από τις ελληνικές μετοχές μετά από μία εβδομάδα στάσης και αναμονής καθώς και κινήσεων κατοχύρωσης των υψηλών βραχυπρόθεσμων κερδών, γεγονός το οποίο "γέμισε" με νέα "πυρομαχικά" τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

  Το trade των εκλογών έχει στείλει από τον περασμένο μήνα και μετά τις κάλπες της 26ης Μαΐου τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς καθώς οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν την αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα με μία κυβέρνηση η οποία θα έχει προτεραιότητά της την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με φιλικές προς την αγορά πολιτικές. Η αλλαγή του κλίματος απέναντι στα ελληνικά assets έχει μάλιστα οδηγήσει την οπισθοχώρηση των short funds από το Χ.Α, τόσο σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες όσο και τη ΔΕΗ, αφού οι εξελίξεις τα αναγκάζουν να αναδιαρθρώσουν τη στρατηγική τους.

  Ο... απολογισμός του τελευταίου μόλις μήνα, ειδικά για τις δεικτοβαρείς μετοχές, είναι ενδεικτικός της ενίσχυσης του θετικού κλίματος. Η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη 91,5%, η ΔΕΗ βρίσκεται στο +63,9%, η Alpha Bank στο +37,5%, η Eurobank στο +19%, ι η Εθνική Τράπεζα  στο +18,8%, η Cenergy στο 18,3% και Lamda Development στο +18,28%. Μάλιστα στον "χορό"" έχουν αρχίσει και μπαίνουν  και οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Ισχυρά είναι, το ίδιο διάστημα, τα κέρδη και σε Attica Bank (+68,8%), Κέκροψ (+41,64%), Παπουτσάνης (+29,6%), Profile (+24,3%), Άβαξ (+24,2%), ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος (+ 18,27%). Οπως σημειώνει η Beta Securities ενεργοποίηση αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών (μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις) ενισχύει την πεποίθηση ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει για τα καλά σε μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο αφού υπάρχει η διάθεση να αξιολογηθούν νέα ή αποτιμήσεις που σε άλλες εποχές περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα από το ταμπλό.

  Οι εκτιμήσεις της Citi

  Είναι χαρακτηριστικό πως με μερισματική απόδοση στο 3% (σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup) και με τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή διεθνώς  (στο 39% τοποθετεί την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) η Citi φέτος και στο 25,3% του χρόνου), το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι έχει πολύ ισχυρές προοπτικές να προσφέρει κέρδη και αποτελεί μαγνήτη των χαρτοφυλακίων που κυνηγούν τις αποδόσεις αλλά και εκείνων που έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, τα οποία και αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική αγορά έτσι ώστε να βγει από την "παγίδα" της χαμηλής ρευστότητας που είχε εγκλωβιστεί για μήνες.

  Είναι χαρακτηριστικό πως οι ξένοι επενδυτές έχουν εκτοξεύσει τον τζίρο στο Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα. Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές κατά τη διάρκεια του Μαΐου, ήταν περισσότερες από τις εκροές, σπάζοντας έτσι το αρνητικό σερί του Μαρτίου και του Απριλίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον περασμένο μήνα οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν εισροές 328,47 εκατ. ευρώ, λόγω του deal της Invel με την Πανγαία, την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI αλλά και της προοπτικής των προώρων εκλογών, με τις εκροές να περιορίζονται στα 21,2 εκατ. ευρώ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 111 εκατ. ευρώ, ένα επίπεδο που έχει να σημειωθεί από το 2015, έναντι 62 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 81,1 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2018. Ο συνολικός τζίρος του Μαΐου μάλιστα έφτασε τα 2,442 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 118,9%, από τον τζίρο του Απριλίου (1,12 δισ. ευρώ).

  Όπως προαναφέραμε το Χ.Α σημειώνει τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς στο περιβάλλον των ανεπτυγμένων αλλά και των αναδυόμενων αγορών, με άνοδο 37% από τις αρχές του έτους, με τη δεύτερη αγορά, το Χρηματιστήριο της Ρωσίας (RTSI) να ακολουθεί σε μακρινή απόσταση με κέρδη 25%.  Είναι αξιοσημείωτο πως από τις αρχές του 2019 έχουν προστεθεί 12,5 δισ. ευρώ στην συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς η οποία διαμορφώνεται σήμερα στα 57,4 δισ. ευρώ από 44,9 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

  Ο αμερικάνικος Nasdaq ακολουθεί τρίτος στην παγκόσμια λίστα με τις αποδόσεις διεθνώς, σημειώνοντας άνοδο 16,7% από τις αρχές του έτους και ακολουθούν ο ελβετικός δείκτης SMI με κέρδη 15,7%, ο S&P 500 με κέρδη 14,6%, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης με άνοδο 14,3%, ο γερμανικός DAX o οποίος βρίσκεται στο +14,08%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 13,85%, ο ολλανδικός ΑΕΧ με κέρδη 13,48%, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 με κέρδη 12,56%.

  Όπως σημείωσε και η NBG Securities σε πρόσφατο report της, οι πρόωρες εκλογές ενισχύουν το μομέντουμ που έχει κτιστεί στο Χ.Α από τις αρχές του έτους, ενώ έχει μειωθεί το country risk της Ελλάδας. Η βελτίωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και η σταθερότητα στο πολιτικό, το οικονομικό και επιχειρηματικό μέτωπο βελτίωσαν την εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα, ενισχύοντας επίσης το ενδιαφέρον για εγχώριες μετοχές.

  Από την πλευρά της η Axia είχε σημειώσει πως θα υπάρξει μία δεύτερη φάση του ράλι του Χ.Α η οποία θα ξεκινήσει μόλις η αγορά αποτιμήσει πλήρως την ικανότητα της ΝΔ να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020