Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Ιουν-2019 11:10

  Ασταθείς κινήσεις στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια θετικά, αλλά με έντονη νευρικότητα κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προσπαθεί να βρει κατεύθυνση μετά τη χθεσινή επαναφορά του γενικού δείκτη πάνω από τις 820 μονάδες, ενώ παρακολουθεί και τις εξελίξεις στην Ιταλία.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,45% στις 825,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.112,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,13% στις 753,48 μονάδες.

  ...Η αγορά δείχνει να προσπαθεί να απορροφήσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία και επιβεβαίωσε ότι η χώρα βρίσκεται εκτός στόχων σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος, χρέους αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και μπορεί στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης να επικράτησαν οι long, εντούτοις η δεύτερη ανάγνωση δείχνει ότι οι προσδοκίες από την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης είναι μεγάλες.

  Και αυτό διότι η Κομισιόν διαπίστωσε 22 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να γίνουν, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι αναστρέφονται όσα έχουν ήδη γίνει. Η επαναξιολόγηση έχει οριστεί για το φθινόπωρο, όταν θα κριθεί εκ νέου η κατάσταση η οποία θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές.

  Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ιταλία δείχνει να επηρεάζει την επενδυτική διάθεση των ξένων στο ΧΑ, μετά και τις τελευταίες συστάσεις της Κομισιόν, οι οποίες απαντήθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση με όχι και τόσο συγκαταβατικό τρόπο. Η κόντρα πάνω στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας μπορεί να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

  Επίσης, σήμερα αναμένεται και η συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ, από όπου και αναμένονται οι διευκρινίσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα των νέων δανείων τύπου TLTRO's. Επίσης, αυτές οι πτυχές του προγράμματος θα αντανακλούν τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ευρωοικονομίας, η οποία τα τελευταία τρίμηνα δείχνει σημαντικά αδύναμη.

  Στο ταμπλό τώρα, οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Eurobank στηρίζουν τον γενικό δείκτη, καταγράφοντας κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Φουρλής, Βιοχάλκο, Εθνική, Coca Cola, Σαράντης και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, ΔΕΗ και Jumbo είναι τα μεγάλα βαρίδια, με το -1,75% και -1,39% που καταγράφουν, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ