Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαϊ-2019 23:34

  Οριακά κέρδη στη Wall Street εν μέσω εμπορικών ανησυχιών

  Οριακά κέρδη στη Wall Street εν μέσω εμπορικών ανησυχιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ελαφρώς υψηλότερα έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, βάζοντας τέλος στο πτωτικό διήμερο που προηγήθηκε υπό τον φόβο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των ανησυχιών που προκαλεί η προς προς παρόν ανεπίλυτη εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές 44 μονάδες ή 0,2% υψηλότερα στις 25.170 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε επίσης κατά 0,2% στις 2.789 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,3% στις 7.568 μονάδες. 

  Από την αρχή της εβδομάδας το Dow Jones βρίσκεται 1,6% χαμηλότερα, ο S&P 500 οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 1,3% και ο Nasdaq φαίνεται να ολοκληρώνει την εβδομάδα 0,9% χαμηλότερα. 

  Την ίδια στιγμή οι επενδυτές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2017 ενώ παράλληλα διευρύνεται η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων του τριετούς και του δεκαετούς ομολόγου, με το πρώτο να έχει υψηλότερη απόδοση από το δεύτερο, ένα ασυνήθιστο φαινόμενο το οποίο θεωρείται προάγγελος μίας επερχόμενης ύφεσης. 

  Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ήταν στο 2,22%, ενώ αυτή του 3ετούς διαμορφώθηκε στο 2,36%, αντανακλώντας την μεγαλύτερη αντιστροφή που έχει παρατηρηθεί από το 2007. 

  Σύμφωνα με το MarketWatch, η δυναμική αυτή υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναμένουν από την Federal Reserve να μειώσει τα βασικά επιτόκιά που βρίσκονται στο 2,25% - 2,50%, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, εν μέσω σημαδιών εξασθένησης της οικονομικής επέκτασης εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων. 

  Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2019 απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν ότι διατηρήθηκε το ισχυρό momentum τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
   
  Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,1% το α΄ τρίμηνο, σε προσαρμοσμένα βάση για εποχικούς παράγοντες και τον πληθωρισμό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Η αρχική εκτίμηση του υπουργείου ήταν για ανάπτυξη 3,2%.

  Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 3,0%.

  Επιπλέον, ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Συγκεκριμένα, τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 215.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 25 Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 215.000 νέες αιτήσεις για την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε στα 216.750 επιδόματα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ