Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Μαϊ-2019 16:00

  Καθοριστική για την πορεία του Χρηματιστηρίου η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της Κυριακής

  Καθοριστική για την πορεία του Χρηματιστηρίου η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της Κυριακής
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θα είναι καθοριστικό για την οικονομία, τις τράπεζες, το χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα καθώς οι κάλπες της 26ης Μαΐου αποτελούν μία σημαντική "δημοσκόπηση" στον δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Τα βλέμματα όλων θα στραφούν στη διαφορά που θα προκύψει μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, εάν αυτή πατήσει το… κουμπί των πρόωρων εκλογών και αν δείξει πως οι γενικές εκλογές θα οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

  Οι διεθνείς οίκοι καθώς και οι εγχώριοι αναλυτές εδώ και καιρό επισημαίνουν πως μία νέα κυβέρνηση με φιλική προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ατζέντα, θα είναι το "καλύτερο νέο" για την Ελλάδα και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, οι τραπεζικές μετοχές, οι μετοχές εταιρειών που η στρατηγική τους εξαρτάται από τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη νομοθεσία, θα βρεθούν στο επίκεντρο από την προσεχή Δευτέρα.

  Η αγορά αναμένει να τιμολογήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της Κυριακής, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η ως τώρα πορεία του Χ.Α  συνδέθηκε με την καλή εικόνα που παρουσιάζουν από την αρχή της χρονιάς τα spreads δανεισμού της χώρας, με τη συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη δυναμική της τετραετίας που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα που θα καταφέρει να έχει αυτοδύναμη παρουσία στη Βουλή. Σε αυτή την πορεία στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ο κλάδος ο οποίος έχει διαχρονικά το ισχυρότερο αποτύπωμα διακυμάνσεων στις πολιτικές εξελίξεις.

  Η επόμενη ημέρα ανήκει στον τραπεζικό κλάδο, όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, καθώς εκεί θα ενταθεί η τιμολόγηση των προσδοκιών για τις εθνικές εκλογές ενώ σε δεύτερο πλάνο θα μπουν μετοχές που η επιχειρηματική στρατηγική εμπεριέχει τον πολιτικό παράγοντα (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ) ή βρίσκονται στο μεταίχμιο κομβικών επιχειρηματικών εξελίξεων που συναρτώνται από κανονιστικές αποφάσεις και νομοθεσία (Lamda Development, Κατασκευές κλπ). Οι κλάδοι και οι εταιρίες που αναφέρθηκαν θα βρεθούν στο επίκεντρο της μετεκλογικής αλλά ταυτόχρονα νέας προεκλογικής φάσης στην οποία θα εισέλθει η αγορά από τη Δευτέρα.

  Κατά τον Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγο της Fast Finance, η επίτευξη ή όχι μιας καθαρής εικόνας για τις επόμενες εθνικές εκλογές από τις κάλπες της Κυριακής, όσο και η ανησυχία για ενίσχυση των ευρωσκεπτιστικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργεί ανησυχία στην αγορά. Παράλληλα, οι διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν ευμετάβλητες (Εμπορικός πόλεμος Κίνα – ΗΠΑ, Ανάφλεξη Περσικού, Ιταλία Τουρκία, Παγκόσμιο χρέος) και δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά, σε περίπτωση πιθανής επιδείνωσης τους.

  Σύμφωνα και με την Axia Reasearch, η διαφορά μετά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει την πορεία του Χ.Α και των ομολόγων. Εάν στις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ, όπως σημειώνει, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά χαμηλή (και υποθέτοντας ήρεμες διεθνείς αγορές), εκτιμά πως  θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες κινήσεις ρευστοποιήσεων σε X.A και ομόλογα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της ΝΔ να σχηματίσει αυτοδυναμία στις γενικές εκλογές και θα σήμανε μια πολύ θερμή προεκλογική περίοδο.

  Αν ωστόσο  η N.Δ σημειώσει μια αποφασιστική νίκη, οι επενδυτές θα ξεκινήσουν να αποτιμούν μια μεγάλη νίκη του κόμματος στις γενικές εκλογές και έτσι θα αρχίσουν να επενδύουν στη χώρα νωρίτερα παρά αργότερα, δεδομένης επίσης της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς που θα τους χρειαζόταν χρόνο για να χτίσουν σημαντικές θέσεις, σύμφωνα με την Axia.

  Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή της, οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν έναν θετικό καταλύτη για την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό. Το κόμμα δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Έτσι, η αισιοδοξία της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, εάν η νέα κυβέρνηση επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο, ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει σήμα, για παράδειγμα στις ευρωεκλογές, ότι το προβάδισμα της ΝΔ είναι χαμηλότερο από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα.

  Για την UBS η οποία τηρεί θετική στάση στην ελληνική αγορά από τον Απρίλιο, το βασικό της σενάριο είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (NPLs, κοινωνική προστασία, προσέλκυση επενδύσεων), επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εάν έρθει στην εξουσία, θα προχωρήσει σε θετικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την αλληλουχία και τη φύση των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή σε ταχύτερες περικοπές των φορολογικών συντελεστών.

  Και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει τη σημαντικότητα των εκλογών για την περαιτέρω πορεία της Ελλάδας. Η S&P σε ειδικό της σημείωμα είχε τονίσει πως οι επικείμενες εκλογές της Ελλάδας θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα είχε επισημάνει πως  "βλέπει" δυνατότητες για ισχυρότερα αποτελέσματα εάν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκύσει ισχυρότερες εισροές από επενδύσεις από το εξωτερικό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων