Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαϊ-2019 14:12

  Με rebalancing στο +2% το Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυροποιείται η ανοδική αντίδραση αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται μετά από την αποχή των προηγούμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις διορθώσεις των αποτιμήσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,95% στις 731,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 41,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.892,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,30% στις 607,64 μονάδες.

  ...

  Η αγορά επιβεβαιώνει για ακόμη μία ημέρα την άτυπη "ανακωχή" που έχουν κηρύξει αγοραστές και πωλητές, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει την πλάγια κίνησή του μεταξύ 720-740 μονάδων, με μικρές "παραφωνίες". Αυτό είναι το σημείο ισορροπίας μέχρι το τοπίο σε πολιτικό επίπεδο να ξεκαθαρίσει, και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές να επανακαθορίσουν τις θέσεις τους.

  Εκτός όμως από τον τεχνικό χαρακτήρα της σημερινής αντίδρασης, την αγορά βοηθά και η επίσπευση της αναβάθμισης της Eurobank από τον MSCI στον δείκτη Standard της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Grivalia και της εισαγωγής νέων μετοχών στις 23 Μαΐου 2019.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι εισροές στην Eurobank λόγω της επιστροφής της στους βασικούς δείκτες, θα κυμανθούν έως τα 142 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood, οι συνολικές καθαρές παθητικές εισροές στη μετοχή της Eurobank θα διαμορφωθούν στα 107 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Societe Generale έχει εκτιμήσει πως οι εισροές στη Eurobank θα κυμανθούν στα 77 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley οι εισροές θα φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ, κατά την JP Morgan στα 141 εκατ. ευρώ και κατά την VTB Capital τα 121 εκατ. δολ.

  Ανακουφιστικά επίσης λειτουργεί η εκτίμηση του ΟΟΣΑ ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα διατηρήσει τον ρυθμό της, με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται με ρυθμό 2% ή λίγο υψηλότερα το 2019 και το 2020 έναντι αύξησης 1,9% το 2018. Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, αλλά "υπάρχουν κίνδυνοι λόγω των ληξιπρόθεσμων πληρωμών και των δαπανών μισθοδοσίας του Δημοσίου λόγω δικαστικών αποφάσεων, κάτι που επισημαίνεται και από τους εγχώριους αναλυτές.

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει κέρδη 5,56%, με την Πειραιώς να είναι στο +4,48% και τις Λάμδα, ΔΕΗ και Aegean με άνοδο ανώτερη του 3%. Τα κέρδη σε Jumbo, Coca Cola, Εθνική και Τιτάν ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι σε Σαράντη, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι μετοχές των Motor Oil, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Φουρλή, με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, η Cenergy είναι στο -0,47% και η ΓΕΚ Τέρνα στο -1,04%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ