Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 12:48

  Τι αναμένει η Deutsche Bank από τα αποτελέσματα α' τριμήνου των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πτώση των επαναλαμβανόμενων εσόδων λόγω εποχιακών κυρίως παραγόντων, αναμένει η Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες στις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2019 τα οποία ξεκινούν αύριο με την Εθνική. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα κυμανθεί στο 3%.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η γερμανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση buy για την Εθνική και την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,1 ευρώ και τα 1,9 ευρώ αντίστοιχα, ενώ διατηρεί και σύσταση hold για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ. Όπως επισημαίνει, διατηρεί την προτίμησή της στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.  Υπενθυμίζεται πως η D.B δεν καλύπτει τη μετοχή της Eurobank καθώς είναι σύμβουλος στο deal την ελληνικής τράπεζας με την Grivalia.

  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα θα είναι τα δύο μέτωπα στα οποία θα επικεντρωθεί η αγορά, σύμφωνα με την Deutsche Bank. 

  Aναμένει πως τα έσοδα προ προβλέψεων του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα μειωθούν κατά 26% στο πρώτο τρίμηνο, οδηγούμενα κυρίως από την Alpha Bank και σε μικρότερο βαθμό από την Εθνική Τράπεζα. Για την Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά πως οι προσπάθειες μείωσης του κόστους θα έχουν αποδώσει καρπούς. Γενικότερα, η γερμανική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά πως οι αντίθετοι άνεμοι στα επαναλαμβανόμενα έσοδα θα συνεχιστούν καθώς η υπομόχλευση στο χαρτοφυλάκιο των δανείων συνεχίζεται. Αναμένει ότι η Εθνική θα είναι η μόνη τράπεζα που θα εμφανίσει καλύτερα επαναλαμβανόμενα έσοδα, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αναμένεται να ενισχυθούν και από τη συμφωνία για το Titlos.

  gg

  Σε ό,τι αφορά τα προ προβλέψεων κέρδη, για το σύνολο του κλάδου θα σημειώσουν άνοδο 8,3% σε τριμηνιαία βάση. Η Εθνική θα ηγηθεί του κλάδου με αύξηση 61,7%, η Alpha Bank θα σημειώσει άνοδο 2,3% ενώ η Πειραιώς θα σημειώσει πτώση 3,6% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2018.

  NPEs

  Οι μειώσεις των NPEs θα οδηγηθούν από οργανικούς παράγοντες, όπως αναφέρει, επισημαίνοντας πως το α' τρίμηνο θα είναι ένα "βαρετό" τρίμηνο από άποψης μείωσης των ΝPEs. Αναμένει ότι ο κλάδος θα μειώσει τα NPEs κατά 2,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 14% σε ετήσια βάση, ενώ εκτιμά πως οι τράπεζες θα επικαιροποιήσουν εκ νέου τα σχέδια μείωσης των NPEs. Η Alpha Bank αναμένεται να έχει μειώσει το απόθεμα των NPEs κατά 330 εκατ. ευρώ ή κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 12,4% σε ετήσια βάση με τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά τα NPLs λιανικής να αποφέρει καρπούς το 2019.

  b

  Η Εθνική Τράπεζα θα ηγηθεί του κλάδου, σημειώνοντας μείωση του αποθέματος των NPEs κατά 4% ή 650 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω του συνδυασμού αρνητικού σχηματισμού νέων NPEs και διαγραφών. Ωστόσο, ο υψηλότερος δείκτης κάλυψης σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, ο οποίος διαμορφώνεται στο 59%, αναμένεται να επιτρέψει στην Εθνική να προχωρήσει πιο επιθετικές μειώσεις, μέσω πωλήσεων.

  Για την Πειραιώς η Deutsche Bank εκτιμά ότι η μείωση των NPEs θα διαμορφωθεί στα 550 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα εντός του 2019 ενώ ο δείκτης κάλυψης των NPEs αναμένεται να διαμορφωθεί στο 48,9%, ελαφρώς αυξημένος από το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων