Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 17:32

  "Εθνική" και διεθνή στήριξη βρήκε η άνοδος στο Χ.Α.

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αν και βρήκε "ταβάνι" στις 740 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να αντιδράσει ανοδικά και να ανακτήσει μέρος των απωλειών της εβδομάδας, βρίσκοντας ώθηση αφενός στο θετικό διεθνές κλίμα και αφετέρου στην εκρηκτική άνοδο του τραπεζικού κλάδο, με πρωταγωνίστρια την Εθνική.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 736,01 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 729,81 μονάδων (+0,16%) και 743,25 μον. (+2,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 355,9 χιλ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,43%, στις 1.905,32 μονάδες, ενώ στο +1,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.119,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,58% στις 598,98 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 4,95%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,75%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 6,15%.

  Ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας δεν ήταν παρά μια άριστη αφορμή να πάρει κάποιες βαθιές ανάσες η αγορά μετά από ένα ράλι τεσσάρων μηνών, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έφθασε στη μέγιστη τιμή του Γενικού Δείκτη να γράφει κέρδη έως και 28% από την αρχή του έτους, οδηγώντας την κούρσα των αποδόσεων στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και με βάση τα αποτελέσματα των εταιριών του 2018 θα μπορούσε να ισχύσει το "πολύ γρήγορα – πολύ πάνω".

  Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν σε αντίστοιχες συγκυρίες, έτσι και τώρα οι επενδυτές κινούνται στη λογική της τάσης, κλειδώνοντας κάποιες αποδόσεις, αναζητώντας χαμηλότερα σημεία εισόδου που δημιουργεί το γρήγορο χρήμα που ως επί το πλείστων είναι και πιο αδύναμο να αντέξει συνθήκες έντονων και συνεχών διακυμάνσεων. Ωστόσο σε αντίθεση με το ξεκίνημα της χρονιάς υπάρχουν πλέον νέες υπολογίσιμες δυνάμεις. 

  Ο Απρίλιος έδειξε ότι υπάρχουν και εγχώριες δυνάμεις που μπορούν να βάλουν πλάτη σε μια τάση ακόμα και μετά από μια πολύμηνη άνοδο: Οι Έλληνες ήταν αγοραστές με εισροές 19 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο τα οποία μάλιστα προήλθαν σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση της δραστηριοποίησης των κωδικών ιδιωτών οι οποίοι πληθυσμιακά ξεπέρασαν τις 25.000. 

  Το πλήθος των κωδικών που πήραν μέρος στην Αγορά έστω και με μία πράξη είναι το καλύτερο από τον Ιούνιο του 2017. Αντίστοιχα υψηλές ήταν και οι εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού οι οποίες έφθασαν τα 18 εκατ. ευρώ που είναι η καλύτερη επίδοση από τον Ιανουαρίου του 2018 όταν είχαν εισρεύσει στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού 28 εκατ. ευρώ.

  Η ειδησεογραφία συνεχίζει να τροφοδοτείται με επιχειρηματικά νέα και αποτελέσματα, δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη λήξη της διορίας για τη δημοσίευση της χρήσης ήρθαν τα καλά νέα από τα τρίμηνα της Coca Cola και του Μυτιληναίου. Επιπλέον μετά από καιρό υπάρχει μια πιο θετική προσέγγιση των τραπεζικών μετοχών που είτε από την ένταξη τους στον MSCI είτε ενόψει των εγκρίσεων των πλάνων τιτλοποίησης έχουν πείσει κάποια συντηρητικά χαρτοφυλάκια να κάνουν κάποιες δειλές κινήσεις τοποθετήσεων. 

  Η ατζέντα στο "από εδώ και πέρα" θα γίνεται όλο και πιο προεκλογική αποτιμώντας εξαγγελίες και τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος. Η αυτοδυναμία ή τα ενδεχόμενα συγκυβέρνησης με διάφορους συνδυασμούς θα αποτυπωθούν στις τιμές μετά τις ευρωεκλογές όπου πλέον θα υπάρχει ένα ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο δείγμα προς ανάλυση.

  Τεχνικά, η πίεση των τιμών ήταν σφοδρή και ανάλογη του μεγέθους της ανόδου που είχε προηγηθεί κατά τους τέσσερις προηγούμενους μήνες. Η ταχύτητα της πτώσης έκοψε μέσα σε τρεις συνεδριάσεις καθοδικά MACD, κινητό μέσο 30 ημερών, πλαγιοανοδικό κανάλι στήριξης και κινητό μέσο 50 ημερών για να επανέλθει στη συνεδρίαση της Παρασκευής οριακά υψηλότερα των 50 ημερών. Οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν μετά από την τρίμηνη παραμονή τους σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών φλερτάροντας πλέον με τα όρια των υποτιμημένων ζωνών. 

  Επισημαίνεται ωστόσο ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι απίθανα σε ανοδικές αγορές καθώς οι διορθώσεις μετά από πολύμηνες ανόδους είθισται να είναι γρήγορες απότομες και να προκαλούν αμφιβολίες για το μέλλον της ανόδου. Η διόρθωση θα θεωρηθεί περαιωμένη σε κλείσιμο πάνω από τις 755 μονάδες ενώ σε αντίθετη περίπτωση η ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 710 μονάδων που αποτελούν μια πιο στιβαρή βάση στήριξης από τα τρέχοντα επίπεδα. 

  Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατηρήσει το νευρικό τέμπο της τρέχουσας ακολουθώντας τις τάσεις στο εξωτερικό οι οποίες ξαναπήραν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της εγχώριας ψυχολογίας. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι τέτοιες διορθώσεις προσφέρονται ως επίπεδα εισόδου σε ανοδικές αγορές που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και η τακτική των σταδιακών τοποθετήσεων ως η βέλτιστη για την διαμόρφωση των μεσοσταθμικών τιμών κτήσεων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ξεχώρισε με το +8,51% που σημείωσε, με τον ΟΛΠ να κάνει ένα ράλι στο τέλος, το οποίο τον οδήγησε στο +7,11%. Κέρδη που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι Πειραιώς, Euobank και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Grivalia, Alpha Bank, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Λάμδα. 

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ διαφοροποιήθηκε για ακόμη μία ημέρα, κλείνοντας με απώλειες 3,56%, με τις Τιτάν, Jumbo, Coca Cola και Aegean να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ