Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Μαϊ-2019 17:34

  Ο Μάιος έφερε επιφυλακτικότητα και αναμονή στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σε επιλεκτικές κινήσεις στρατηγικής επιδόθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για ακόμη μία συνεδρίαση κατάφερε να ισορροπήσει στα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς να επιτρέψει να απειληθούν οι 770 μονάδες, αλλά και χωρίς να προχωρά σε ύδατα που μπορεί να πυροδοτήσουν τυχόν βίαιες διορθωτικές κινήσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 774,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 772,75 μονάδων (-0,31%) και 776,37 μον. (+0,16%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,58%, στις 2.000,40 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.160,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 638,27 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,21%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,07%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 1,35%.

  Η τριήμερη χρηματιστηριακά εβδομάδα που ολοκληρώθηκε βρήκε το ΧΑ να συσσωρεύει στα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς να διαταράσσει τις ισορροπίες μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Το κάτω άκρο της συσσώρευσης είναι οι 760 μονάδες και το άνω οι 780 μονάδες, χωρίς κανένα όμως να μην έχει κάνει το κλείσιμο, από τα μέσα του Απριλίου.

  Και αυτό είναι δείγμα καθαρής αναμονής της αγοράς, η οποία ακολουθεί το γνωστό μοτίβο του rotation στις πτωτικές μετοχές ημερησίως, χωρίς να διαταράσσει τις ισορροπίες. Βέβαια, όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, η αγορά δεν έχει κάνει κάποια ισχυρή διόρθωση που να οδηγεί σε αφομοιώσεις των επιπέδων, με αρκετούς εγχώριους αναλυτές να θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και αυτό.

  Και αυτό διότι αυτό που αναμένει είναι η έλευση των εκπροσώπων των θεσμών και της τραπεζικής εποπτείας για την επόμενη αξιολόγηση, προκειμένου να έχει μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα τόσο για την πρόοδο των τραπεζών όσο και για την τήρηση των συμφωνημένων από την κυβέρνηση. Στο επίκεντρο τυπικά θα είναι η τρίτη αξιολόγηση, ωστόσο, επί της ουσίας οι θεσμοί θα εξετάσουν πως συνεχίζουν να υλοποιούνται προαπαιτούμενα όπως ο νόμος Κατσέλη και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Δηλαδή τα προαπαιτούμενα που θεωρούνταν ολοκληρωμένα ένα μήνα πριν.

  Σαφώς οι θεσμοί θα αποφύγουν να δώσουν μηνύματα για την συνέπεια της κυβέρνησης, ενόψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών. Εντούτοις δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που θα επιχειρήσουν να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους με βάση το βαθμό της αδράνειας που παρατηρείται σε κάθε κυβέρνηση προεκλογικά. Αυτό αναφέρθηκε στο Capital.gr από desk, σχολιάζοντας τη συσσώρευση της αγοράς πέριξ των 770 μονάδων.

  Πάντως, δεν αποκλείεται εντός του μήνα το ΧΑ να λάβει ισχυρές στηρίξεις από εξωτερικές εισροές, ιδίως από index trucked funds, ενόψει των αναδιαρθρώσεων των δεικτών του MSCI. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και ο MSCI επιβεβαιώσει κάποια ελληνική προσθήκη στους δείκτες του, οι εισροές που αναμένονται είναι πολύ πιθανό να δώσουν ώθηση για τις 780 μονάδες, ξεπερνώντας το δύσβατο πεδίο της φετινής ανοδικής κίνησης. Αυτό θα είναι το ιδανικό σενάριο, όπως και η κατάκτηση των 800 μονάδων, η οποία και θα ανοίξει διαγραμματικό ξέφωτο που έχει 100 μονάδες εύκολου δρόμου έως τις 900 μονάδες.

  Στο ταμπλό τώρα, ο μεγάλο βαρίδι της συνεδρίασης ήταν το -2,04% του ΟΤΕ, ενώ άνω του 1% ήταν και οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, Λάμδα, Coca Cola και Alpha Bank, οι οποίες επέδρασσαν σημαντικά στην τελική εικόνα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν.

  Στον αντίποδα, ΟΛΠ και Πειραιώς συγκέντρωσαν αρκετούς αγοραστές, κλείνοντας με κέρδη 3,26% και 3,05% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Aegean, Grivalia, Jumbo και Μυτιληναίος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020