Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Μαϊ-2019 14:23

  Σταθεροποίηση στις 775 μονάδες για το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Συνεδρίαση εξισορρόπησης δείχνει να είναι η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και συντηρεί το θετικό του πρόσημο, αδυνατεί να προσεγγίσει τα επίπεδα των 780 μονάδων, αφού αρκετοί τίτλοι του παραμένουν σε αρνητικά εδάφη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,35% στις 775,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.012,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,05% στις 638,25 μονάδες.

  ...

  Η αγορά δείχνει να έχει βρει ένα σημείο ισορροπίας πέριξ των 775 μονάδων, δίχως να επιχειρεί υψηλότερα, αλλά μη επιτρέποντας και την επαναπροσέγγιση των 770 μονάδων, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικές στις πιέσεις των profit takers. Τα μηνύματα μάλιστα που δίνει το ταμπλό είναι ότι οι long διατηρούν τα ηνία της αγοράς, προτιμώντας στην παρούσα να συσσωρεύσουν κάνοντας μικρές αναπροσαρμογές στα χαρτοφυλάκιά τους.

  Άλλωστε, όπως έχουν σημειώσει οι εγχώριοι αναλυτές, η υπέρβαση των 780 μονάδων θα απαιτήσει αυξημένες συναλλαγές και αποφασιστικότητα από τους long. Και η συγκυρία του Πάσχα, η οποία έδωσε και 4+1, μαζί με την Πρωτομαγιά, αργίες στο Χρηματιστήριο, έβαλε στον πάγο τα όποια σχέδια των αισιόδοξων, οι οποίοι αναλώνονται περισσότερο στη διατήρηση των τρεχόντων επιπέδων.

  Τώρα, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, τόσο τις προθέσεις των long όσο και τις πραγματικές αντοχές των 770 μονάδων θα τις δούμε ενδεχομένως από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και τα desk θα επιστρέψουν στην κανονικότητά τους και θα ξετυλίξουν τις στρατηγικές τους μετά το τετράμηνο ράλι ανόδου. Εντός των επομένων εβδομάδων άλλωστε η αγορά θα κινείται στο πρώτο εκλογικό τεστ, με τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, με τους traders να λαμβάνουν τα μηνύματα του σώματος.

  Επίσης, αυτό που θα δώσει τόνο στην αγορά είναι και οι επιδόσεις των τραπεζών υπό το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο μάλιστα η Moody's χαρακτήρισε θετικό για τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις (securitizations), δηλαδή εκδόσεων ομολόγων που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια. Μάλιστα, ο οίκος σημείωσε ότι το αναβαθμισμένο πλαίσιο "θα δημιουργήσει μία βελτιωμένη και πιο διάφανη διαδικασία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων", τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρεάσουν θετικά την αγορά.

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και η Grivalia υπεραποδίδουν, καταγράφοντας κέρδη 4,37% και 4,23% αντίστοιχα, με τον ΟΛΠ να είναι στο +3,62% και την Aegean στο +2,49%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola, Σαράντη, ΑΔΜΗΕ και Eurobank, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, το -2,46% της Motor Oil ασκεί σημαντικές πιέσεις στην αγορά, με την Jumbo και τον ΟΠΑΠ να είναι στο -1,1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Τιτάν, Φουρλής και Εθνική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ