Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Μαϊ-2019 11:23

  Ήπια ανοδικά στον Μάιο το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο και τις μικροδιορθώσεις που "επιβάλει" το τετράμηνο ανοδικό σερί, ενώ παράλληλα στηρίζεται στην αντίδραση αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,47% στις 776,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.017,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,45% στις 641,46 μονάδες.

  ...

  Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι για ακόμη μία ημέρα η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σήμερα αντιδρά ανοδικά, απορροφώντας αρκετές εντολές αγοράς και δείχνοντας το μέγεθος της υπερβολής που υπήρξε τις προηγούμενες συνεδριάσεις από τους πωλητές. Σε αυτό βέβαια έχει βοηθήσει και η ανάλυση του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία δεν διατρέχει κίνδυνο και έχει διασφαλισμένη την οικονομική της βιωσιμότητα αλλά και την ικανότητα για αποπληρωμή των υποχρεώσεών της για το επόμενο 12μηνο.

  Υπενθυμίζεται εδώ ότι από τις 23 Απριλίου, όταν και η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2018, η μετοχή έχασε σχεδόν το 30% της αξίας της, καταγράφοντας διψήφια ποσοστά πτώσης σε δύο από τις τέσσερις συνεδριάσεις που ακολούθησαν. Οι ζημίες που εμφάνισε ήταν η θρυαλλίδα που πυροδότησε το sell off, με τον οίκο S&P να επισημαίνει ότι αν και το επόμενο 12μηνο δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητα, η διοίκηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες για τη μακροπρόθεσμη εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης.

  Στο υπόλοιπο ταμπλό, το ΧΑ προέρχεται από ένα τετράμηνο ράλι ανόδου και κέρδη 26% από τις αρχές του έτους, με τους επόμενους μήνες όμως να έχουν αρκετές εξελίξεις, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τόσο τους profit takers όσο και τους shorts. Θα πρέπει επομένως να διανυθεί μία περίοδος που οι ταλαντωτές θα αποσυμπιεστούν, προκειμένου η αγορά να αποκτήσει τις δυνάμεις ώστε να διατηρήσει τις στηρίξεις και να μην απειληθούν τα κεκτημένα του πρώτου τετραμήνου. 

  Όπως σημειώνουν μάλιστα εγχώριοι αναλυτές, η αδυναμία να διαπεράσει τις 780 μονάδες προ ημερών έδειξε ότι το ΧΑ δεν είναι ακόμη έτοιμο να δει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 800 μονάδες, εντούτοις υπάρχουν αρκετές ενδιάμεσες στηρίξεις μέχρι τη ζώνη των 750 μονάδων αρχικά και των 720 μονάδων δευτερευόντως, οι οποίες ενδεχομένως θα λειτουργήσουν. 

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ συνεχίζει την καλή πορεία των τελευταίων ημερών σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 6,04% με αρκετά καλό τζίρο, ενώ η ΔΕΗ ακολουθεί με το δικό της +4,37% και η Grivalia με το +3,53%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Μυτιληναίος. 

  Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ υποχωρεί κατά 1,09%, με τις Motor Oil, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Jumbo να καταγράφουν ελεγχόμενες απώλειες. Χωρίς μεταβολή η Βιοχαλκο και Σαράντης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ