Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Απρ-2019 23:03

  Άνοδος με... αστερίσκο για την Wall Street

  Άνοδος με... αστερίσκο για την Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άνοδο μικρότερη του αναμενομένου - με βάση την ώθηση από τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ - σημείωσαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street.

  Τα αδύναμα αποτελέσματα της Intel άσκησαν πίεση στο σύνολο του κλάδου της τεχνολογίας, ενώ ο κλάδος της ενέργειας "βυθίστηκε" μαζί με την τιμή του αργού, με τα μάκρο του α' τριμήνου στις ΗΠΑ να κρύβουν... αστερίσκους, δημιουργώντας σκεπτικισμό στους επενδυτές.

  Η μετοχή της Intel πραγματοποίησε "βουτιά" άνω του 10%, καθώς η εταιρεία περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα συνολικά έσοδά της το 2019, ενώ ανακοίνωσε στοιχεία χαμηλότερα των προβλέψεων για τα έσοδα της στο τομέα - κλειδί των data center για το α' τρίμηνο του έτους την Πέμπτη.

  "Δεν πρόκειται να κινηθούμε ισχυρά ανοδικά μέχρι να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα για τον συγκεκριμένο κύκλο αποτελεσμάτων", ανέφερε ο Michael Geraghty, στέλεχος στρατηγικής αγορών της Cornerstone Capital στη Νέα Υόρκη.

  Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πριν την έναρξη της συνεδρίασης στην Wall Street έδειξαν μεν τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας να "τρέχει" το α' τρίμηνο με 3,2%, αρκετά υψηλότερα του αναμενομένου, κυρίως λόγω των υψηλών αποθεμάτων αγαθών, ωστόσο η μεγέθυνση των καταναλωτικών δαπανών και των δαπανών των επιχειρήσεων "φρέναρε" σημαντικά, ενώ οι επενδύσεις σε δημιουργία νέων κατοικιών συρρικνώθηκαν για πέμπτο συναπτό τρίμηνο.

  "Είχαμε μια πολύ θετική είδηση για το ΑΕΠ σήμερα, ωστόσο κάποιοι αριθμοί οι οποίοι υποφώσκουν δημιουργούν σκεπτικισμό στους επενδυτές για το πού τοποθετούν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στο μέλλον, δεδομένων των επιπέδων της καταναλωτικής δαπάνης", αναφέρει ο Mike Loewengart, αντιπρόεδρος στρατηγικής επενδύσεων στην E*Trade Financial.

  Από τους 11 βασικούς κλάδους του S&P 500, των απωλειών ηγήθηκε εκείνος της ενέργειας, με πτώση 1,7%, μετά τις νέες πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον OPEC για μείωση της τιμής του πετρελαίου.

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Amazon, με άνοδο της τάξης του 2,4%, που ανακοίνωσε την Πέμπτη διπλασιασμό των κερδών της, ξεπερνώντας όλες τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα α' τριμήνου της.

  Άλμα 10,5% πραγματοποίησε και η μετοχή της Ford, μετά την ανακοίνωση επίσης καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων φορτηγών οχημάτων στις ΗΠΑ.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 79,73 μονάδες (+0,30%) κλείνοντας στις 26.541,81 μονάδες, ο γενικός S&P 500 πρόσθεσε 13,85 μονάδες (+0,47%) στις 2.940,02, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 27,72 μονάδες (+0,34%) στις 8.146,40.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η UnitedHealth Group, κλείνοντας στα 236,22 δολ. με άνοδο 5,38 δολ. ή σε ποσοστό 2,30% και ακολούθησαν η Procter&Gamble στα 105,53 δολ., με άνοδο 2,16% και η Walt Disney, με κέρδη 1,96% στα 139,88 δολ.

  Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Intel (-10,07%), η Exxon Mobil (-2,46%) και η Walmart (-2,09%).

  Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε το α' τρίμηνο με ρυθμό 3,2% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, οδηγούμενο από τις ισχυρές εξαγωγές και τα υψηλά αποθέματα αγαθών, που βοήθησαν να αντιρροπιστεί μια σχετική επιβράδυνση στην καταναλωτική και επιχειρηματική ζήτηση.

  Οι οικονομικοί αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal, ανέμεναν ανάπτυξη 2,5%.

  Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ άλμα σημείωσαν οι κρατικές δαπάνες σε ομοσπονδιακό, αλλά και πολιτειακό επίπεδο.

  Η οικονομία των ΗΠΑ κατάφερε να ξεπεράσει έτσι τόσο το μερικό shutdown, των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, με το οποίο ξεκίνησε το έτος, όσο και την αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, καθώς και τους γενικότερους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

  Η καταναλωτική δαπάνη, που αντιστοιχεία στα 2/3 του ΑΕΠ των ΗΠΑ, αναπτύχθηκε με επιβραδυμένο ρυθμό της τάξης του 1,2%, έναντι 2,5% το δ΄ τρίμηνο του 2018.

  Το α' τρίμηνο του έτους είναι συνήθως το λιγότερο ισχυρό όσον αφορά τα στοιχεία της ανάπτυξης, σημειώνει η WSJ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ