Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Απρ-2019 13:01

  Τι αλλάζει στις συνελεύσεις των εισηγμένων

  Τι αλλάζει στις συνελεύσεις των εισηγμένων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Αλλαγές στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών εισάγει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ. Με την προτεινόμενη διάταξη και οι αρμόδιοι Ελεγκτές καθίστανται υπόχρεοι για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης εταιρειών εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων αυτών, γίνει κατώτερο από το μισό του κεφαλαίου, εφόσον το διοικητικό συμβούλιο αυτών δεν προβαίνει στη συγκεκριμένη υποχρέωση. Στόχος η πληρέστερη ενημέρωση των μετόχων.

  Αυτό που ισχύει σήμερα, με βάση την παρ. 4 του άρθρου 119 του ν.4548/2018 είναι ότι: "σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας, ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου"

  Επίσης με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα υπογραφής των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων και στο πρόσωπο ή τα πρόσωπα, στα οποία το διοικητικό συμβούλιο αυτών έχει αναθέσει την ευθύνη για τη σύνταξή τους.

  Με τη διάταξη αυτή, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, "δίνεται η δυνατότητα υπογραφής των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και στο πρόσωπο ή τα πρόσωπα, στα οποία το διοικητικό συμβούλιο των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει αναθέσει την ευθύνη για τη σύνταξη οικονομικών καταστάσεων, ακόμη και εάν αυτά δεν κατέχουν άδεια Α’ τάξης από το Οικονομικό Επιμελητήριο. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι, κατά πάγια πρακτική, τα πιστωτικά ιδρύματα, λόγω και της αυξημένης εποπτείας τους είτε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (όπως συμβαίνει με τις συστηματικές τράπεζες) είτε από την ΤτΕ, αναθέτουν την ευθύνη της σύνταξης των χρηματοοικονομικών τους καταστάσεων σε πρόσωπα με πολυτελή εμπειρία σε θέματα τραπεζικής λογιστικής και χρηματοπιστωτικής διαχείρισης, ως επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει και η σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων