Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Απρ-2019 20:00

  Τι οδηγεί το ράλι των ελληνικών ομολόγων

  Τι οδηγεί το ράλι των ελληνικών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ξεκάθαρα επιστρέψει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών με τη διπλή έξοδο στις αγορές να έχει βάλει στο "παιχνίδι" ξανά μεγάλα μακροπρόθεσμα funds, τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ "ζεσταίνει" τις μηχανές για την επόμενη "έξοδο" στο αμέσως επόμενο διάστημα.

  Το θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον μαρτυρά και η πορεία του τζίρου στην ΗΔΑΤ, ο οποίος από τις αρχές του έτους ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ύψος που αντιστοιχεί ήδη στο 70% του συνολικού τζίρου του 2018, με τους ελληνικούς τίτλους να καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς τον τελευταίο μήνα.

  Η θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ περίπου σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις που αναμένονται γύρω από τα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν επενδυτικό μαγνήτη και λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης, ενώ το τέλος του QE έκανε τις χώρες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα να χάσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας.

  Το ισχυρό σήμα που δόθηκε στην αγορά ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενισχύει την επενδυτική ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους και στρώνει το έδαφος για την αναβάθμιση της χώρας καθώς και για την επόμενη έξοδο τις αγορές, με μεγάλα funds να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

  Νέα ιστορικά

  Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου "χτυπά" το τελευταίο διάστημα καθημερινά νέα ιστορικά χαμηλά, αγγίζοντας την περασμένη εβδομάδα το 2,16% ενώ να θυμίσουμε πως το επιτόκιο της έκδοσής του στα τέλη Ιανουαρίου ήταν στο 3,60%. Ομοίως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου λήξης 12 Μαρτίου 2029 (εκδόθηκε με επιτόκιο 3,90%) καταγράφει επίσης ισχυρή βελτίωση και διαμορφώθηκε στο 3,34% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2005 και κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 3,21% που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2005, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να είναι στις 338 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως παρά τη βελτίωση το ελληνικό spread παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, ενώ πριν από 14 περίπου χρόνια όπου η απόδοση του 10ετούς ήταν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, το spread διαμορφωνόταν μόλις στις 20 μονάδες βάσης.

  Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς τον τελευταίο μήνα, με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει κατά 37 μονάδες βάσης με κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων να τονίζουν πως θεωρούν τους ελληνικούς τίτλους άκρως ελκυστικούς.

  Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ίαν Στίλεϊ, ανώτερο στέλεχος της αγοράς σταθερού εισοδήματος της J.P. Morgan Asset Management, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς και οι καλυμμένες ομολογίες των ελληνικών τραπεζών έχουν αξία και για αυτό το fund επενδύει στην Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο περίπου. "Μας αρέσει το ελληνικό στόρι", όπως δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας πως βλέπει ελκυστικό το spread έναντι των γερμανικών τίτλων. "Αν και υπάρχουν ακόμα ζητήματα για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, η πλειονότητα του χρέους βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα, το οποίο μας καθησυχάζει", σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Γιατί προσελκύουν τους επενδυτές

  Οι αναλυτές αντιμετωπίζουν αρκετούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πλέον στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών και βλέπουν ισχυρή ζήτηση.

  Βασικός παράγοντας είναι η στάση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και το "κυνήγι των αποδόσεων" στο οποίο επιδίδονται το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές λόγω αυτής. Η συνεχιζόμενη ήπια ρητορική της ΕΚΤ, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, είναι ένας σημαντικός λόγος για την ισχυρή απόδοση των ελληνικών ομολόγων. Πολλά ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης να διαπραγματεύονται ακόμα και με αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές αγοράζουν όλο και περισσότερο κρατικά ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης για να έχουν υψηλή απόδοση στα χαρτοφυλάκιά τους.

  "Υπάρχει ένα τεράστιο κυνήγι αποδόσεων στις αγορές αυτή τη στιγμή, ενώ η ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζει και είναι μεγάλη και υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να αγοράσουν οι επενδυτές", όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, Antoine Bouvet. "Προσθέστε σε αυτό και τη μεγάλη πιθανότητα επανεκκίνησης του QE της ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον, εάν η οικονομία επιδεινωθεί, και το όλο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την υπεραπόδοση των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, ειδικά των μακροπρόθεσμων τίτλων".

  Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που στηρίζει την πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι το μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας που διατηρεί η Ελλάδα και το οποίο μειώνει τους κινδύνους γύρω από την χώρα, τη στιγμή που η μέση ωριμότητα του συνολικού χρέους της Ελλάδας είναι μακρά, κάτι που επίσης καθιστά τα ελληνικά ομόλογα πολύ ελκυστικά έναντι των άλλων χωρών.

  Όπως σημείωσε η Moody's σε πρόσφατη έκθεσή της με τη στήριξη του μεγάλου cash buffer και τη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση. Οι διεθνείς οίκοι υπογραμμίζουν στις εκθέσεις το σημαντικό μήνυμα που στέλνει στις αγορές η ύπαρξη του μαξιλαριού ρευστότητας, συμβάλλοντας στην ώθηση της επενδυτικής ζήτησης για τους ελληνικούς τίτλους. Όπως υπογράμμισε η BofA Merrill Lynch σε πρόσφατη έκθεσή της, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές, αν και διατηρεί ένα υψηλό cash buffer το οποίο καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για δύο χρόνια, στέλνει ένα ισχυρό σήμα και θα βοηθήσει την οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα.

  Θετικά στην ψυχολογία της αγοράς λειτουργεί και η ριζική αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους "θεσμούς" σε σχέση με τα επεισόδια ρήξης του παρελθόντος, και προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος, έστω με κάποιες καθυστερήσεις οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν προς το παρόν δημοσιονομική επίπτωση. Αυτός είναι ο λόγος που μετά το "πράσινο φως" του Eurogroup για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs/SMPs σημειώθηκε νέα ώθηση στην αγορά, ενισχύοντας το ράλι που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι.

  Κλειδί η εμπιστοσύνη

  Όπως είχε τονίσει η Moody's σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, μπορεί η Ελλάδα να μην έχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης, ωστόσο η εκταμίευση της δόσης δείχνει πως οι ελληνικές Αρχές ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας λειτουργεί ικανοποιητικά. Η εικόνα της αγοράς ομολόγων αποδεικνύει πως όντως αυτή η εξέλιξη αποτελεί σημαντικό σήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

  Όπως σημειώνει η Continuum Economics η απόφαση του Eurogroup είναι σημαντική όχι μόνο για την πρόσθετη χρηματοδότηση που παρέχεται στην Ελλάδα, αλλά και επειδή σφραγίζει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κάτι που εάν δεν είχε επιτευχθεί θα μπορούσαν να θέσει σε κίνδυνο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν πέρυσι με την Ε.Ε., όπως η επέκταση λήξης των δανείων του EFSF καθώς και την παροχή των κεφαλαίων για το κρίσιμο του cash buffer. Αυτά, πάντως, παραμένουν εξαρτώμενα από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με άλλα κριτήρια όπως πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, καθώς και από την υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Έτσι, όπως επισημαίνει, το "πράσινο φως" που έδωσε το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και αυτό αποτελεί τον βασικό οδηγό της υπεραπόδοσης των ελληνικών ομολόγων.

   

  Ο ρόλος των εκλογών

  Ένας τέταρτος παράγοντας που δίνει ώθηση στα ελληνικά ομόλογα και ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των αγοραστών είναι το γεγονός ότι οι εκλογές του τρέχοντος έτους δεν θεωρούνται κίνδυνος, αντίθετα με το σύνηθες σήμα που στέλνει μία τέτοια διαδικασία για πολιτική αβεβαιότητα.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα επιταχύνει πιθανώς τη μείωση των ελληνικών spreads, ωστόσο ακόμα και μια νίκη Τσίπρα, κάτι που βέβαια δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα ήταν αρνητική είδηση μεσοπρόθεσμα εάν ακολουθήσει μία λογική διαχείριση των οικονομικών της χώρας. Στις εκθέσεις των διεθνών οίκων για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αυτό που είναι κοινό είναι πως αν και επισημαίνουν πως η ανάκαμψη της οικονομίας είναι παρούσα, ωστόσο οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί και οι πτήσεις πολύ χαμηλές, ενώ οι επενδύσεις απουσιάζουν. Όπως σημειώνουν, οι εκλογές ενισχύουν τις προοπτικές της χώρας καθώς –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα προκύψει μία κυβέρνηση φιλική προς την αγορά, φιλική προς την ανάπτυξη και φιλική προς τις επενδύσεις. Και αυτό θα αποτελέσει ισχυρό όπλο για την οικονομία της χώρας σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου το μομέντουμ της ανάπτυξης αναμένεται να αποδυναμωθεί.

  Η επιστροφή στις αγορές

  Πέμπτος και πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η βελτίωση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές μαζί με τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών εκτιμώνται από την αγορά ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Σύμφωνα με την Continuum Economics, η απόφαση του Eurogroup θα μπορούσε να κάνει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P στις 26 Απριλίου ακόμη πιο πιθανή, ενώ λειαίνει κι άλλο το έδαφος για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Επισημαίνεται πως ο ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με αναδόχους, οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν λίγες μέρες μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης του νέου 10ετούς ομολόγου στην ΗΔΑΤ, δηλαδή στα μέσα του Μαρτίου. Στόχος είναι η επίτευξη, σε πρώτη φάση, του ετήσιου στόχου του ΟΔΔΗΧ για άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2019.

  Έχοντας ήδη αντλήσει 5 δισ. ευρώ από την έκδοση του 5ετούς και του 10ετούς, σχεδιάζεται έτσι η άντληση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ είτε με την έκδοση ενός νέου ομολόγου (3ετούς) είτε με το "άνοιγμα" (reopening) υφιστάμενων εκδόσεων (του νέου 5ετούς και του 7ετούς που εκδόθηκε πέρσι τον Φεβρουάριο), κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει, ωστόσο, να κρατήσει "ζεστή" την παρουσία της χώρας στις αγορές για το υπόλοιπο του έτους, έτσι στο τραπέζι υπάρχει και νέα έξοδος στις αγορές με την έκδοση ενός τίτλου μεσαίας διάρκειας τους επόμενους μήνες (7ετές).

  Πρόοδος στο μέτωπο των τραπεζών

  Τέλος, οι εξελίξεις που σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο και η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων των ελληνικών τραπεζών, βελτιώνει επίσης την επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στα ελληνικά ομόλογα.

  Όπως σημείωσε και η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της η Ελλάδα εξετάζει τρόπους επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμεvων assets. Κατά την άποψή της, βασικός οδηγός για τη διαδικασία της περαιτέρω μείωσης των "κόκκινων" δανείων του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα είναι οι νέοι στόχοι που θέτουν οι τράπεζες και ο αντίκτυπος από τα νέα μέτρα για την ταχύτερη μείωση των ΝΡΕs με τη χρήση νέων λύσεων καθώς και οι πρόσφατες αλλαγές στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

  Στο τέταρτο τρίμηνο, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα ακαθάριστα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4,3% με την κάλυψη να κινείται σταθεροποιητικά στο 51%, ενώ ο κύριος όγκος της μείωσης οφείλεται σε οργανικά μέτρα. Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέους στόχους για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019-2021 που θα φέρουν τον δείκτη NPL για το σύνολο του κλάδου στο 15% με 19% (high teens) το 2021.

  Σύμφωνα με την Continuum Economics, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δόση που έλαβε από το Eurogroup για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες παρέχοντας περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες του κλάδου για τη μείωση των NPEs.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων