Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 17:40

  Σε υψηλά 9 μηνών το Χρηματιστήριο... σε υψηλά 13 ετών τα ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί να μην βρήκε ρυθμό κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών... αλλά δεν επέτρεψε στιγμή να απειληθούν οι 760 μονάδες, κλείνοντας μάλιστα την εβδομάδα πάνω από το επίπεδο αυτό, ενώ έδωσε και τον χώρο που χρειάστηκαν αρκετοί τίτλοι για να κάνουν τις απαραίτητες μικροδιορθώσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 765,67 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 761,54 μονάδων (-0,34%) και 768,12 μον. (+0,52%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 879 χιλ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,13%, στις 1.959,99 μονάδες, ενώ στο +1,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.213,76 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 64,01 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,49%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,30%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 2,70%.

  Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα υψηλά εννέα μηνών και τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται σε υψηλά 13 ετών η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στο απόγειο των τελευταίων χρόνων, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η αγορά διανύει τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα με συνολικά κέρδη 25% από την αρχή του έτους έχοντας παράλληλα βελτιώσει αισθητά τις συναλλακτικές της επιδόσεις. 

  Οι τράπεζες παρά τις δυσκολίες που έχουν στο κομμάτι της αποδέσμευσης τους από τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος υπεραποδίδοντας και δυναμώνοντας τις αποτιμήσεις και τις αντοχές του Δείκτη στις φάσεις της διόρθωσης. Η υποχώρηση των ελληνικών επιτοκίων έχει παίξει σαφώς τον πρωτεύοντα ρόλο καθώς η τάση παρατηρείται σε όλες τις διάρκειες. Μάλιστα οι πρόσφατες εκδόσεις εντόκων γραμματίων τόσο σε τρίμηνη όσο και σε εξάμηνη διάρκεια κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.  

  Υποστηρικτικά έχουν λειτουργήσει και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών καθώς στο 30% του συνόλου που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, το 87% εμφανίζει κερδοφόρο αποτέλεσμα. Σε αυτό το δείγμα εκτός από την πληθωρική εικόνα των κερδοφόρων εταιριών ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 11%, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 1,9% και η καθαρή κερδοφορία έχει βελτιωθεί κατά 13%. Ως τώρα ο δανεισμός των εισηγμένων δεν δείχνει μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι (+0,6%) ενώ οι μερισματικές διανομές είναι ικανοποιητικές δεδομένης και της μικρότερης φετινής φορολογίας από 15% σε 10%. 

  Το πλήθος των εισηγμένων που έχει ανακοινώσει μέρισμα για τη χρήση αναμένεται να ξεπεράσει τις 50 εταιρίες, διατηρώντας -στη χειρότερη περίπτωση- την περυσινή καλή εικόνα. Τα καλά μερίσματα είναι ένας επιπλέον λόγος για την κινητικότητα πολλών κωδικών οι οποίοι εστιάζουν σε κινήσεις διμήνου όταν και πληρώνονται τα περισσότερα από τα προαναγγελθέντα μερίσματα.

  Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει στο πιο δύσβατο πεδίο της φετινής ανοδικής κίνησης καθώς η περιοχή πάνω από τις 750 μονάδες έχει σειρά εγκλωβισμένων κεφαλαίων και μεγάλο εύρος συσσώρευσης από το κοντινό παρελθόν. Ο τεχνικός παραλληλισμός είναι αυτός του "no mans land", μια σκαμμένη ζώνη τιμών από ναρκοπέδια απωλειών και πλήθος μαχών που έχασαν οι αγοραστές το καλοκαίρι του 2018 μετά τα γεγονότα της Folli – Follie. Μετά όμως ανοίγεται ένα διαγραμματικό ξέφωτο που έχει 100 μονάδες εύκολου δρόμου έως τις 9. Βρισκόμαστε επομένως στο πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό πεδίο αντίστασης.

  Και η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι από κάθε άποψη καθοριστική των προθέσεων των "δυνατών χεριών" της Αγοράς. Οι ταλαντωτές είναι υπεραγορασμένοι ενώ πλέον υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ασφαλείας από τους δείκτες, τάσεις που παραμένουν αγορασμένοι σε κάθε διάστημα περιόδου. Η εβδομαδιαία εικόνα των ταλαντωτών που βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο των υπερτιμημένων ζωνών χρήζει επισήμανσης αφού στο παρελθόν η προσέγγιση της έχει συνοδευτεί και από βραχυπρόθεσμες κινήσεις κατοχύρωσής κερδών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο ταμπλό τώρα, το +2,88% της Τέρνα Ενεργειακή και το +2,50% του Φουρλή ξεχώρισαν σήμερα, με τις Jumbo, Σαράντης και Εθνική να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΛΠ, Λάμδα, Τιτάν, Βιοχαλκο, Πειραιώς και Ελλάκτωρ. 

  Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ έκλεισε με απώλειες 2,14%, με τη Eurobank και την Alpha Bank να μετατρέπονται εξίσου σε βαρίδια εξαιτίας του -1,85% και -1% που σημείωσαν. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Motor Oil, Grivalia, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων