Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2019 20:25

  Τέστ αντοχής για τα ελληνικά ομόλογα οι νέες πιέσεις στα ιταλικά

  Τέστ αντοχής για τα ελληνικά ομόλογα οι νέες πιέσεις στα ιταλικά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Με τα spreads μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων να παραμένουν σχεδόν σταθερά κάτω της μονάδας (100bp) οι αγορές δείχνουν να διαφοροποιούν το story που συνοδεύει τις επενδύσεις στα κρατικά ομόλογα των δύο χωρών. 

  Το κατά πόσο αυτό θα συνεχισθεί δίνοντας μία "αυτονομία” στα ελληνικά ομόλογα έναντι των πιέσεων στην Ιταλία, μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς η ιταλική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να τραβήξει το σχοινί στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν όσον αφορά τα ελλείμματα που προβλέπει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υποχρεούται να καταθέσει στις Βρυξέλλες. 

  Στην ανάλογη φάση συγκρούσεων για τις προβλέψεις που αφορούσαν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού του 2019, οι σχετικές "αναταράξεις" πριν υπάρξει συμβιβασμός είχαν συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα σε αρνητική κατεύθυνση. 

  Αν αυτή την φορά η τάση αυτή δεν εμφανισθεί και τα spreads μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών ομολόγων κινηθούν στην τρέχουσα κατεύθυνση ήτοι της συρρίκνωσης της διαφοράς και μάλιστα σε επίπεδα κάτω της μονάδας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα σταθεροποίησης. Ένα βήμα που αναμένεται να υποστηριχθεί περαιτέρω από την επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ και ιδιαίτερα μέσω της προεξόφλησης και αναχρηματοδότησης μέρους του δανείου του ΔΝΤ με επιτόκια αγοράς, υποπολλαπλάσια του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου του ΔΝΤ. 

  Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα επρόκειτο να σταλεί το συγκεκριμένο αίτημα στον ESM ώστε σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 50 ημερών (λόγω του ότι μεσολαβεί και το Πάσχα) να δρομολογηθεί η "αγορά” τμήματος του δανείου ύψους 3,7 δισ. ευρώ. 

  Οι σχετικές συζητήσεις πρόκειται να δρομολογηθούν σε μία συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στο τέλος της εβδομάδας.

  Ήδη πάντως η διολίσθηση των αποδόσεων στις διάρκειες της πενταετίας και της δεκαετίας όπως και στις ενδιάμεσες, συνεχίζεται τα τελευταία 24ωρα δίνοντας περιθώρια, που όμως ο ΟΔΔΗΧ δεν φαίνεται να "βιάζεται” να εκμεταλλευτεί πριν η στάση της αγοράς αρχίσει να συντονίζεται με τις περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης αλλά και την βελτίωση της αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω της προεξόφλησης του ΔΝΤ. 

  Παράγοντες της αγοράς στους οποίους απευθύνθηκε το capital.gr, επισημαίνουν πάντως ότι η "ρήξη” στην εξάρτηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων από τα προβλήματα στην δευτερογενή αγορά των ιταλικών ομολόγων, θα είναι ένας παράγοντας ιδιαίτερα ισχυρός εφόσον επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες, σε ένα περιβάλλον δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών. 

  Βέβαια όπως όλες οι πλευρές παραδέχονται, κανείς στην παρούσα συγκυρία με το ενδεχόμενο ενός "non deal Brexit” δεν επιθυμεί να έχει ανοικτή μια δεύτερη σοβαρή ρήξη με την ιταλική κυβέρνηση. Και για τον λόγο αυτό οι σχετικές πιέσεις – εκτός απροόπτου - αναμένεται ότι δεν θα πάρουν "ενοχλητικές” διαστάσεις...    
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων