Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Απρ-2019 14:04

  Αναμονή και κινήσεις στρατηγικής στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Θετική στάση αναμονής τηρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα κεκτημένα έναντι των διεργασιών τόσο στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων όσο και στις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες πυροδοτούν την ομαλή προεκλογική περίοδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,22% στις 755,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.935,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,62% στις 631,15 μονάδες.

  ...

  Αν και ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνιστούσε νωρίτερα στη διατήρηση της θετικής κίνησης του ΧΑ, οι πληροφορίες του Capital.gr σχετικά με την τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων NPLs των ελληνικών τραπεζών έχουν θολώσει ελαφρώς τα νερά. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ύψος του τιμήματος για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Symbol της Εθνικής Τράπεζας, καθώς θα διαμορφώσει τον νέο πήχη για τις πωλήσεις εξασφαλισμένων NPLs που θα ακολουθήσουν. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή των 17 – 20 σεντς/ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση, παρά το ισχυρό ενδιαφέρον και την πολύ καλή δομή του χαρτοφυλακίου, το τίμημα αναμένεται αρκετά χαμηλότερο από αυτό των δύο προηγούμενων πωλήσεων εξασφαλισμένων NPLs. Και αυτό διότι, όπως είχε γράψει το Capital.gr, η εμπειρία των funds από τις δύο πρώτες εξαγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις δείχνει ότι δεν επαληθεύονται οι εκτιμήσεις των αγοραστών για τις αποδόσεις τους σε ορίζοντα τριετίας ή και πενταετίας.

  Παρά το γεγονός αυτό όμως, η Alpha Finance προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεών της και σε αλλαγή των τιμών - στόχων που διατηρούσε για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της βελτίωσης των προοπτικών στα καθαρά έσοδα από τόκους και των χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών. 

  Επίσης, η χρηματιστηριακή βλέπει ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν σχέδια για να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs δάνεια, αναφερόμενη στα δύο σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ, τα οποία εάν υλοποιηθούν θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν αξία και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

  Εκτός των παραπάνω πάντως, στο "κάδρο" της αναμονής του ΧΑ έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες και η πολιτική αναταραχή που έχει προκληθεί από την υπόθεση Novartis, με την αγορά να βλέπει ότι το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ενόψει των εκλογών, ενώ οι εξελίξεις ίσως επηρεάσουν και τις τελικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αυτών.  

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και η Alpha Bank συντηρούνται στο +3,24% και +3,14% αντίστοιχα, με τις Τιτάν και ΟΠΑΠ να είναι στο +1,1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Motor Oil, ΟΛΠ, Φουρλής, Βιοχαλκο, Σαράντης και Μυτιληναίος. 

  Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ και η ΓΕΚ Τέρνα χάνουν 1,30% και 1,12% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Eurobank και Aegean. Χωρίς μεταβολή είναι οι Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων