Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Απρ-2019 13:10

  Alpha Finance: Ερχεται τριετία προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

  Alpha Finance: Ερχεται τριετία προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αύξηση των εκτιμήσεών της και σε αλλαγή των τιμών - στόχων που διατηρούσε για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Alpha Finance λόγω της βελτίωσης των προοπτικών στα καθαρά έσοδα από τόκους και των χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών. Έτσι, για την Eurobank αυξάνει την τιμή-στόχο στα 0,84 ευρώ από 0,73 ευρώ πριν, δίνοντας περιθώριο ανόδου 17% από τα τρέχοντα επίπεδα, με σύσταση neutral. Για την Εθνική Τράπεζα, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 2,35 ευρώ από 1,63 πριν, βλέποντας περιθώριο ανόδου 24%, ενώ δίνει επίσης σύσταση neutral. Για την Πειραιώς, η νέα τιμή στόχος είναι τα 1,56 ευρώ από 0,89 ευρώ πριν, χαμηλότερη κατά 4% περίπου από τρέχοντα επίπεδα, και η σύσταση είναι neutral.

  Οι νέοι στόχοι των NPEs είναι επιθετικοί

  Όπως αναφέρει η Alpha Finance, μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δ' τριμήνου 2018, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες επικαιροποίησαν τους στόχους για το απόθεμα των NPEs στο τέλος του 2021, σύμφωνα με τους οποίους η μείωση τοποθετείται στο 66% έναντι 59% προηγουμένως, και στα 26,5 δισ. ευρώ συνολικά από 79 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018, με τους δείκτες NPEs να κυμαίνονται στο 9%-23% (9% για την Eurobank, 23% για την Πειραιώς). Οι πωλήσεις / τιτλοποιήσεις θα αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της μείωσης των NPEs.

  Περισσότερη πίεση στα έσοδα αλλά οι χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες

  Η Alpha Finance εκτιμά πως η επόμενη τριετία θα έχει αρκετές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, με πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) λόγω των αναδιαρθρώσεων, οι οποίες ωστόσο θα αντισταθμιστούν από την παροχή νέων δανείων. Τα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές θα αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες, ενώ τα προ προβλέψεων έσοδα θα αρχίσουν να ανακάμπτουν, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να παρέχουν προβλέψεις απώλειας δανείων (LLPs) για να βοηθήσουν την απομόχλευση. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά ως το 2020, προτού ανακάμψει σε μεσαία μονοψήφια ποσοστά.

  Βοήθεια από τις ρυθμιστικές αρχές

  Πάντως, οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν σχέδια για να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs δάνεια, όπως σημειώνει η Alpha Finance αναφερόμενη στα δύο σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ, τα οποία εάν υλοποιηθούν θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν αξία και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

  Top pick παραμένει η Εθνική

  Η ανώτερη θέση ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας, η υψηλή κάλυψη (cash) των NPEs και οι βελτιωμένες προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους δείχνουν ότι το προφίλ ρίσκου/απόδοσης της τράπεζας μετά το πρόσφατο ράλι είναι πιο ελκυστικό σε σχέση με τις υπόλοιπες και έτσι η χρηματιστηριακή διατηρεί την προτίμησή της για αυτήν. Αν και η Eurobank έχει κινηθεί πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά τη μείωση των NPEs και αναμένεται τα καθαρά κέρδη σε ετήσια βάση να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, σε ό,τι αφορά την αποτίμηση έχει μειωθεί το περιθώριο περαιτέρω ανόδου μετά το deal με την Grivalia. Η Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει σημαντικό re-rating, ωστόσο το προφίλ ρίσκου/απόδοσης δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό δεδομένου του χαμηλού δείκτη FL CET 1, του υψηλού δείκτη NPEs και του χαμηλότερου δείκτη κάλυψης (cash).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων