Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Απρ-2019 14:01

  Άμυνες στις 750 μονάδες "βγάζει" το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σκληρές μάχες πάνω στις 750 μονάδες δίνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, αν και νωρίτερα βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση, αυτήν την ώρα έχει καταφέρει να απορροφήσει τις πωλήσεις των profit takers.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 752,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.927,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,72% στις 619,65 μονάδες.

  ...

  Μπορεί η αγορά να προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία να μείνει πάνω από τα επίπεδα των 750 μονάδων, επίπεδο που θεωρείται κρίσιμο για τη συντήρηση της ανοδικής της ορμής, αλλά και σήμερα έχει λάβει σημαντική βοήθεια από την αγορά ομολόγων. Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets έχει αυξηθεί κατακόρυφα, δίνοντας τα απαραίτητα καύσιμα και στην αγορά μετοχών.

  Σε αυτό το κλίμα ευφορίας στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου λήξης 2 Απριλίου 2024 έχει πλέον υποχωρήσει κάτω του 2,3%, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό, και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 2,293%. Ισχυρή βελτίωση συνεχίζει να καταγράφει και η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 12 Μαρτίου 2029, και διαμορφώνεται στο 3,479%, φτάνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου του 2006 δηλαδή.

  Και μπορεί ο γενικός δείκτης να έφτασε νωρίτερα τις 747 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,95%, όμως την ώρα που έγινε γνωστό ότι η JP Morgan επενδύει στην Ελλάδα εδώ και περίπου έναν χρόνο, οι απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά. Μάλιστα, ο Iain Stealey, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην JP Morgan Asset Management, δήλωσε ότι "τους αρέσει το ελληνικό story, ενώ την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα (10ετή) είναι 350 μονάδες βάσης πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά, κάτι που είναι πολύ ευνοϊκό".

  Πάντως, τεχνικά, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, η αγορά δεν αποκλείεται να συσσωρεύσει για λίγο διάστημα στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς ο τραπεζικός, ο κλάδος - σηματωρός της ελληνικής αγοράς, μετρά σημαντικά κέρδη, μέρος των οποίων είναι καλό να ενθυλακωθεί σταδιακά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι από τις 363 μονάδες στις 18 Ιανουαρίου, ο τραπεζικός δείκτης σήμερα είναι στις 621 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο ανώτερη του 65%.

  Στο ταμπλό τώρα, η Grivalia, σημειώνει απώλειες 2,12%, με τις Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Υπό έλεγχο έχουν θέσει τις πιέσεις που δέχονται οι Βιοχάλκο, Σαράντης, Τιτάν, Μυτιληναίος, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ισχυρή στήριξη παρέχει το +3,49% της ΔΕΗ, με τον ΟΛΠ να είναι στο +2,65% και τις Πειραιώς, Λάμδα και ΕΧΑΕ με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Motor Oil, Aegean, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή η Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ