Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Απρ-2019 14:34

  Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση στο 5ετές ομόλογο - "ζεσταίνεται" η επόμενη εξόδος στις αγορές

  Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση στο 5ετές ομόλογο - "ζεσταίνεται" η επόμενη εξόδος στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο Μάρτιος ήταν καλύτερος μήνας για τα ελληνικά ομόλογα σε ό,τι αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα, από τον Οκτώβριο του 2014, με τον τζίρο στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στο 1,14 δισ. ευρώ,  φτάνοντας τον συνολικό μάλιστα τζίρο που σημειώθηκε ολόκληρη τη... διετία 2016-2017 (519 + 555 εκατ. ευρώ). Μάλιστα στις τελευταίες συνεδριάσεις οι ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, έναντι του μέσου ημερήσιου τζίρου της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ που σημειώνονταν μέχρι πρόσφατα.

  Eίναι ξεκάθαρο πως η ελληνική αγορά ομολόγων έχει αποκτήσει ρευστότητα και έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά και τη διπλή έξοδο της Ελλάδα στις αγορές τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο, με τη δεύτερη να δέχεται ώθηση και από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's.

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το περιβάλλον γύρω από τα ελληνικά ομόλογα παραμένει ευνοϊκό και ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να δοκιμάσει την επόμενη κίνησή του στις αγορές.

  Τα "ορόσημα"

  Η εκταμίευση των κερδών των ANFAs/SMPs μετά από ένα "πράσινο φως" από το Eurogroup καθώς και η (πιθανή) αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και από τον οίκο S&P στις 26 Απριλίου, αποτελούν δύο "ορόσημα" για το οικονομικό επιτελείο τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν μία τέτοια κίνηση, με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει κάποια αναταραχή στο εξωτερικό περιβάλλον η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την επενδυτική αβεβαιότητα.

  Τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης έχουν πολύ καλές αποδόσεις φέτος και είναι λογικό να συνεχιστούν οι εκδόσεις ομολόγων", όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πώλησαν και οι δύο 15ετή ομόλογα τον Απρίλιο του 2018. Εκτός από την Ελλάδα, κάθε χώρα της περιφέρειας της ευρωζώνης που βγήκε στις αγορές φέτος με κοινοπρακτική έκδοση, πέτυχε ρεκόρ ζήτησης. Στο ελληνικό 10ετές ομόλογο οι προσφορές των 11,8 δισ. ευρώ ξεπέρασαν αυτές του 5ετούς και ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί ποτέ σε κοινοπρακτική έκδοση της χώρας από τον Ιανουάριο του 2014, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά την ένταξή της στο καθεστώς των μνημονίων.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως και η HSBC σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του ΟΔΔΗΧ κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, επισημαίνει πως στα σχέδια της Ελλάδας είναι μία νέα έξοδος στις αγορές. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ επιβεβαίωσε σε στελέχη της βρετανικής τράπεζας ότι ο στόχος εκδόσεων για το τρέχον έτος είναι στα 7 δισ. ευρώ περίπου. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν αντληθεί 5 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις του 5ετούς και του 10ετούς, η Ελλάδα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές για να επιτύχει τον στόχο. Εναλλακτικά, όπως αναφέρει η HSBC, ο ΟΔΔΗΧ, θα μπορούσε να προχωρήσει σε άλλες κινήσεις διαχείρισης χρέους, ή με την επαναγορά των ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI του 2012.

  Τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ

  Στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, βρίσκονται δύο επιλογές. Η πρώτη αφορά έκδοση νέου ομολόγου μικρής διάρκειας (3ετές) για την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να στοχεύεται κοντά στο 2% καθώς η απόδοση του νέου 5ετούς διαμορφώνεται κοντά στο 2,5% και η απόδοση του πρώην 5ετούς (νυν 3ετούς) διαμορφώνεται στο 1,93%. Η δεύτερη επιλογή αφορά το reopening υφιστάμενων εκδόσεων, είτε του νέου 5ετούς είτε του 7ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα στις υπάρχουσες εκδόσεις. Σε ό,τι αφορά το σενάριο για έκδοση 15ετούς ομολόγου φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί προς το παρόν καθώς, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, είναι περιττή μία τέτοιας διάρκειας έκδοση για την άντληση ενός μικρού ποσού.

  Πάντως, η πορεία της αγοράς ομολόγων συνεχίζει να ευνοεί μία νέα κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά σήμερα (2,559%) και την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου, στο 3,684%, λαμβάνοντας ώθηση και από το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Ελλάδα εξετάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων