Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαρ-2019 11:34

  SocGen: Γιατί "χτυπήθηκαν" τα ελληνικά ομόλογα μετά την έξοδο στις αγορές – Οι εκλογές θα φέρουν ράλι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στο ισχυρό sell off των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται η Societe Generale σε νέα έκθεσή της, επισημαίνοντας πως μπορεί να αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές (και) ενόψει εκλογών.

  Όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν έντονες πιέσεις στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, ειδικά στα ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Για παράδειγμα, το ομόλογο λήξης Αυγούστου 2022 σημείωσε sell off μέχρι και 20 μονάδων βάσης, αν και υπήρξε κάποια ανάκαμψη την Παρασκευή το απόγευμα. Σε ό,τι αφορά τους πιο μακροπρόθεσμους τίτλους, το sell off στα ομόλογα λήξης Ιανουαρίου 2028 ήταν συνεχές μετά από τα χαμηλά επίπεδα που άγγιξαν οι αποδόσεις του τη Δευτέρα, όταν και ανακοινώθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου.

  Τα νέα από την ΕΚΤ την Πέμπτη, σύμφωνα με την SocGen, θα έπρεπε να έχουν υποστηρίξει την πορεία των ελληνικών ομολόγων μετά και τη σημαντική μείωση του spread των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, αλλά τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα συνέχισαν να σημειώνουν sell-off (πάνω από 15 μ.β το ομόλογο λήξης 2022). Σύμφωνα με την τράπεζα, η κίνηση αυτή οφείλεται στο ότι η Ελλάδα δεν θα λάμβανε το "πράσινο φως" από το Eurogroup για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ καθώς δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις.

  Αυτή η εξέλιξη όπως τονίζει, είναι σίγουρα ένα πολύ κακό timing για τους επενδυτές που συμμετείχαν στην έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου της χώρας, λήξης Μαρτίου 2029, ωστόσο, σύμφωνα με την SocGen, δεν έχει αλλάξει πραγματικά κάτι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και όπως εκτιμά, το sell off ήταν μία υπερβολική αντίδραση της αγοράς. Όπως εξηγεί, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεγάλες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα, και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει έλλειψη χρηματοδότησης. Το 1 δισ. ευρώ δεν θα χρηματοδοτήσει κάποιο έλλειμμα, καθώς η Ελλάδα έχει ένα σχετικά μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα. Το εάν θα λάμβανε η χώρα τώρα ή θα λάβει αργότερα το 1 δισ. ευρώ, δεν αλλάζει κάτι στη δημοσιονομική εικόνα.

  Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση στο νέο 10ετές ομόλογο το οποίο ξεκίνησε σήμερα διαπραγμάτευση επίσημα στην ΗΔΑΤ κινείται στο 3,905% ενώ ενδοσυνεδριακά έχει φτάσει έως και το 3,985% (από 3,9% που ήταν η απόδοση στην έκδοσή του).

  ηη

  Όπως επισημαίνει η SocGen, το 2019 είναι ένα εκλογικό έτος για την Ελλάδα, με τις κάλπες να "στήνονται" το αργότερο τον Οκτώβριο, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ενδεχομένως να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, και αυτό δεν έχει ακόμη καν αποτιμηθεί από τις αγορές, μία εξέλιξη που θα είναι άκρως θετική για τα ελληνικά ομόλογα. Τα περισσότερα επώδυνα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί από τη σημερινή αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει. Έτσι τα κίνητρα για την επόμενη κυβέρνηση να υιοθετήσει ριζικά διαφορετικές πολιτικές, είναι εξαιρετικά χαμηλά. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο cash buffer που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται χρηματοδότηση από τις αγορές έως το 2022 (τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση της S&P), και το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρεί "ζωντανή" την αγορά των ελληνικών ομολόγων και να αποπληρώνει τα ακριβά δάνεια.

  Έτσι, η SocGen επισημαίνει στους επενδυτές πως βλέπει τα sell off αυτού του είδους που εκδηλώνονται στα ελληνικά ομόλογα γενικότερα, ως ευκαιρία για να ενισχύσει τις long θέσεις της στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, καθώς και τις long θέσεις της στο trade των ελληνικών έναντι των ιταλικών ομολόγων, αν και η ίδια, όπως επισημαίνει μπορεί να αυξήσει τον όγκο των τίτλων που κατέχει στις κοινοπρακτικές εκδόσεις, και έως το τέλος του χρόνου αναμένεται ίσως άλλη μία από την Ελλάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων