Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαρ-2019 12:01

  Παίρνουν σειρά τα ομόλογα τραπεζών και επιχειρήσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Παίρνουν σειρά τα ομόλογα τραπεζών και επιχειρήσεων

  Μετά τη νέα έξοδο στις αγορές, τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στις κινήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς την εξεύρεση χρηματοδότησης, αλλά και των τραπεζών. 

  Όπως τονίζουν αναλυτές, η έκδοση εταιρικών ομολόγων δίνει μεσοπρόθεσμη χρηματοδοτική διέξοδο σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία και επεκτατικό προφίλ, αλλά και διέξοδο σε επενδυτές χαμηλού επενδυτικού ρίσκου για βελτίωση των αποδόσεών τους. Η επιτυχημένη αρχή που έκανε η Aegean, προχωρώντας στην έκδοση 7ετούς ομολόγου μέσω της οποίας άντλησε κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο προς τις αγορές και σε άλλες εταιρείες, μετά το "στοπ" που έβαλε η αναταραχή των αγορών το 2018 στα σχέδιά τους (όπως συνέβη, λ.χ., στην περίπτωση της "Πανγαία", αλλά και στο ΙΡΟ της Chipita). Το βέβαιο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι πως οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο προσκήνιο προχωρώντας σε εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών, καθώς θα θελήσουν να κεφαλαιοποιήσουν επιτυχή επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές. 

  Η ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων αρχίζει πάλι να προκαλεί το ενδιαφέρον εταιρειών για άντληση φθηνών μεσοπρόθεσμων κεφαλαίων, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Εντός του 2017 εισήχθησαν τέσσερις ομολογιακές εκδόσεις, ενώ μέχρι τα μέσα του 2018 άλλες τρεις. Μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές δημιουργούνται οι συνθήκες άντλησης κεφαλαίων με ευνοϊκότερους όρους από ελληνικές επιχειρήσεις . Σε συνδυασμό και με μια πιθανή πολιτική αλλαγή και με μια πιο φιλοεπενδυτική οικονομική πολιτική, η προσπάθεια των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων γίνεται πιο ελκυστική. 

  Σειρά έχουν οι τράπεζες

  Η αγορά καλυμμένων ομολόγων στην Ευρώπη έχει δει σημαντική άνοδο της ζήτησης από τα μέσα Ιανουαρίου, κυρίως λόγω των τραπεζών. Αυτό έχει επίσης ωφελήσει και την ευρωπεριφέρεια: το πρόσφατο νέο ομόλογο της Intesa προσέλκυσε ένα βιβλίο προσφορών ύψους 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική υπερκάλυψη, της τάξης του 180%. Σύμφωνα με την Commerzbank, αυτές οι εξελίξεις ευνοούν ανάλογες κινήσεις από τις ελληνικές τράπεζες με την έκδοση καλυμμένων ομολογιών. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως οι αναλυτές αναμένουν επιβράδυνση της προσφοράς στην πρωτογενή αγορά στην Ευρώπη τούς επόμενους μήνες, κυρίως λόγω του νέου γύρου TLTROs που θα προχωρήσει η ΕΚΤ. Έτσι, με δεδομένο τον μεγάλο όγκο των εκδόσεων που έχουν προηγηθεί στην περιοχή, η δυναμική εκδόσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι κάπως περιορισμένη, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν περιθώριο να κινηθούν προς την κατεύθυνση των καλυμμένων ομολόγων.  

  Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, οι ελληνικές τράπεζες, αν διατηρηθεί το πρόσφατο θετικό κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και δεν διαταραχτεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, θα είναι οι επόμενες που θα προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια, πιθανώς με μεγαλύτερη δυσκολία και υψηλότερα επιτόκια λόγω κλάδου. Για να μειώσουν το επιτοκιακό κόστος και να καταστήσουν ελκυστικότερες τις εκδόσεις τους, εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν καλυμμένες ομολογίες  (covered bonds) με αυξημένες εξασφαλίσεις. 

  Ο εμπλουτισμός της ελληνικής ομολογιακής αγοράς με περισσότερες εκδόσεις τής δίνει βάθος, αλλά προσφέρει και διέξοδο σε αρκετούς επενδυτές-καταθέτες, που μπορούν, αναλαμβάνοντας έναν περιορισμένο κίνδυνο, να λάβουν αποδόσεις 200% και 300% πάνω από τις προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν οι τράπεζες. Πρέπει, όμως, να ληφθεί υπόψη η διεθνής τάση για αύξηση των επιτοκίων, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κεντρικές τράπεζες, έστω και αν προς το παρόν έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων