Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαρ-2019 12:00

  Χρηματιστήριο: Αναζητώντας καταλύτες για νέα άνοδο μετά την έξοδο στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χρηματιστήριο: Αναζητώντας καταλύτες για νέα άνοδο μετά την έξοδο στις αγορές

  της Ελευθερίας Κούρταλη 

  Το επιτυχημένο διπλό τεστ του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, αν και με ακριβό τίμημα, σε συνδυασμό με τη σημαντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's και την έντονη κινητοποίηση γύρω από τον νέο νόμο Κατσέλη, ήταν το "καύσιμο" που οδήγησε το Ελληνικό Χρηματιστήριο –με κύριο οδηγό τις τραπεζικές μετοχές– σε υψηλά σχεδόν έξι μηνών. 

  Αν και το ράλι πάτησε προσωρινά "φρένο" στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, μετά και την (αναμενόμενη) κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών από χαρτοφυλάκια τα οποία έχτισαν θέσεις έχοντας "ποντάρει" τόσο στην έκδοση του 10ετούς όσο και στις δύο βαθμίδες που έδωσε η Moody's, η εικόνα της αγοράς απέδειξε πως υπάρχει κι άλλο περιθώριο ανόδου. 

  Ο χαμηλός τζίρος των διορθωτικών συνεδριάσεων, σε αντίθεση με την εκτόξευση της αξίας συναλλαγών στις συνεδριάσεις όπου το Χ.Α. κατέγραφε σημαντική άνοδο, αποτελεί ένδειξη πως δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή διάθεση φυγής από την αγορά. Επίσης, η επανάκτηση των 700 μονάδων (και με το βλέμμα υψηλότερα) για τον Γενικό Δείκτη αμέσως μετά τη μικρή διόρθωση δείχνει πως η αγορά έχει αλλάξει τάση σε σχέση με την πρόσφατη νευρικότητα και νωχελικότητά της και έχει πλέον αποκτήσει γρήγορα αντανακλαστικά, αντιδρώντας άμεσα στις πιέσεις. 

  Τα νέα "ορόσημα"

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά και τη νέα έκδοση του 10ετούς ομόλογου από το ελληνικό Δημόσιο αλλά και το "δώρο" της Moody's, το οποίο οδήγησε και στην αναμενόμενη αναβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών, τα επόμενα "ορόσημα" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί.  

  Αυτά περιλαμβάνουν τις παρεμβάσεις γύρω από τα NPLs/NPEs, τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου (ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα) και των εισηγμένων για τη χρήση του 2018, τις αποφάσεις του προσεχούς Eurogroup γύρω από την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs/SMPs, τη δημοσιονομική πορεία και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τις επόμενες κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των γενικών εκλογών. Η περαιτέρω συνέχιση ανοδικής πορείας θα απαιτήσει επίσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το ξεμπλοκάρισμα επενδυτικών σχεδίων, καθώς και τη μονιμότερη διατήρηση υψηλών συναλλαγών.

  Σημαντικό ρόλο για την αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς, παίζει και η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με μια νέα κυβέρνηση πιο φιλική προς την αγορά από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, αναμένουν νέο ράλι τόσο όταν προκηρυχθούν οι εκλογές όσο και όταν βγουν τα αποτελέσματα της κάλπης.  

  Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται από πολλούς επενδυτές ότι θα ακολουθήσει μια φιλική προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη πολιτική, θα συρρικνώσει τον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, θα μειώσει τους εταιρικούς φόρους και θα επιταχύνει την ολοκλήρωση μεγάλων επενδυτικών projects που έχουν "παγώσει" εδώ και χρόνια, βοηθώντας έτσι στην προσέλκυση επενδυτών. Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni, η βρετανική τράπεζα είναι εδώ και αρκετό καιρό θετική απέναντι στην Ελλάδα, καθώς πλέον δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οπισθοχώρησης σε ό,τι αφορά τη συνέχεια και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. "Η χώρα έχει ένα μεγάλο cash buffer και αυτό σημαίνει πως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι καλυμμένες έως το 2022 ή το 2023. Υπάρχει, λοιπόν, περιθώριο για συνέχεια της θετικής πορείας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου", επισημαίνει.

  Τι λένε οι αναλυτές για τις τράπεζες

  Κρίσιμος καταλύτης, σε κάθε περίπτωση, είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόοδος σχετικά με την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα κρίνει εάν και το πρόσφατο ράλι ήταν τεχνικό, λόγω και της ισχυρής πτώσης του 2018, ή αποτελεί αρχή μιας διατηρήσιμης ανοδικής τάσης.  

  Σύμφωνα με την HSBC, οι ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες είναι υπερβολικές και τονίζει πως "βλέπει" θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, εφικτούς στόχους μείωσης των NPEs και βελτίωση των τάσεων στο επόμενο διάστημα. Η μείωση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών στις μετοχές των τραπεζών μεταφράζεται συχνά ως ένδειξη περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει. 

  Ωστόσο, οι μέσοι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σχετικά σταθεροί τον τελευταίο χρόνο και κοντά στα επίπεδα των 16 εκατομμυρίων μετοχών. Η βρετανική τράπεζα αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σημειώνει σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, προσθέτοντας πως οι τάσεις στη διαχείριση των NPEs αλλά και στα θεμελιώδη βελτιώνονται. Αν συνδυαστούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, η αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και έχει ακόμη αρνητικό πρόσημο, είναι πάνω από τα επίπεδα των καθαρών δανείων και βελτιώνεται. Έτσι, η HSBC αναμένει πως η διαδικασία ανάκαμψης θα επιταχυνθεί. 

  Και η Eurobank Equities εκτιμά πως η αγορά είναι πολύ απαισιόδοξη για τις τράπεζες και εκτιμά πως πλέον έχουν σπάσει τον φαύλο κύκλο του β' εξαμήνου του 2018, με την ανάκαμψη των μετοχών τους να αναμένεται να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το ριμπάουντ από τα τρέχοντα επίπεδα τοποθετείται στο +33%-66%, καθώς η εμπιστοσύνη αναμένεται να ενισχυθεί, αν και η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει ανησυχία-"κλειδί" γύρω από τον κλάδο. 

  Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία, οι θετικοί παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την αισιοδοξία της για τον κλάδο και τους οποίους η αγορά αγνοεί είναι οι εξής τέσσερις: α) Σύντομα θα υπάρξουν νέα εργαλεία για τη στήριξη της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών, β) η δευτερογενής αγορά των NPEs είναι λειτουργική, γ) ο νέος νόμος Κατσέλη αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και δ) οι τιμές της αγοράς ακινήτων φαίνεται πως άγγιξαν τον "πάτο" το 2016-2017. Έτσι, οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι ελκυστικές, καθώς, παρά το ράλι, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε χαμηλά τριών ετών και το re-rating είναι θέμα χρόνου, ενώ υπό κάποιες συνθήκες μπορούν ακόμα και να υπεραποδώσουν έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

  Οι shorts επιμένουν

  Η συνέχεια της ανόδου, πάντως, δεν θα είναι ένας δρόμος χωρίς λακκούβες και αυτό φαίνεται πως αποτιμούν τα short funds, τα οποία μετά το τραπεζικό ράλι του Φεβρουαρίου, αντί να υποχωρήσουν και να προχωρήσουν σε short covering όπως πολλοί ανέμεναν, προχώρησαν σε αύξηση των θέσεών τους στο Χ.Α., καθώς τα σημαντικά κέρδη φαίνεται πως "ξύπνησαν" και πάλι τις διαθέσεις τους. Στα θετικά, πάντως, είναι πως, αν και επηρέασαν κάπως την αγορά στις αρχές τις εβδομάδες, ασκώντας πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ωστόσο δεν κατάφεραν να αλλάξουν την ανοδική της τάση.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood Capital Management προχώρησε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, όταν το πρόσφατο ράλι κορυφωνόταν, σε αύξηση των καθαρών αρνητικών του θέσεων στην Εθνική στο 1,07% επί των μετοχών της, από 0,89% που τις είχε αυξήσει στις 21 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, την περασμένη Δευτέρα 4 Μαρτίου, αύξησε εκ νέου τα shorts του στην Εθνική, στο 1,11%. Παράλληλα, στις 28 Φεβρουαρίου το βρετανικό fund αύξησε τα shorts του και στη Eurobank στο 1,54%, από 1,40% που τα είχε αυξήσει στις 13 Φεβρουαρίου.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως το Oceanwood διατηρεί σταθερές τις short θέσεις του στην Alpha Bank στο 0,63%, ενώ το Marshall Wace παραμένει short στην Πειραιώς, με 0,52%. To Lansdowne Partners, το οποίο έχει τις μεγαλύτερες αρνητικές θέσεις στο Χ.Α., διατηρεί στο 1,81% τα shorts του στη Eurobank, στο 0,83% στην Alpha Bank και στο 2,74% στην Πειραιώς.

  eleftheria.kourtali@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων