Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαρ-2019 23:14

  Wall Street: Τέταρτη μέρα απωλειών για τον Dow εν μέσω φόβων για την παγκόσμια οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Wall Street: Τέταρτη μέρα απωλειών για τον Dow εν μέσω φόβων για την παγκόσμια οικονομία

  Mε πτώση έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς η καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης της ΕΚΤ για την οικονομική ανάπτυξη του 2019 πυροδότησε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ανακοινώνοντας νέο γύρο μέτρων στήριξης των τραπεζών της Ευρωζώνης. 

  Ο Dow Jones υποχώρησε 0,78% ή κατά 200 μονάδες, στις 25.473,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση για τέταρτη διαδοχική ημέρα. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,82% στις 2.748,68 μονάδες. Ο Nasdaq έχασε 1,13% στις 7.421,46 μονάδες.

  Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 1,1% από 1,7% που ανέμενε τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, δρομολογεί μια νέα σειρά τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III) προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης. Οι στοχευμένες πράξεις -η κάθε μία με ορίζοντα ωρίμανσης τα δύο χρόνια- θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθούν το Μάρτιο του 2021. Οι νέες πράξεις θα βοηθήσουν να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες στον τραπεζικό δανεισμό και η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Τα TLTROs είναι δάνεια που παρέχει η ΕΚΤ σε ευρωπαϊκές τράπεζες με χαμηλότερο επιτόκιο, διευκολύνοντάς τες να χορηγούν δάνεια στους καταναλωτές που με τη σειρά του βοηθά στην τόνωση της οικονομίας. Πρόκειται για την τρίτη φορά που η ΕΚΤ παρέχει στήριξη από το 2014.

  Στα της αμερικανικής οικονομίας, υποχώρησε ελαφρώς ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 3.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 223.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 2 Μαρτίου.

  Στο μεταξύ, αυξήθηκε η αμερικανική παραγωγικότητα στο δ΄ τρίμηνο, μετά από την υποτονική τάση που σημάδεψε μεγάλο μέρος της τωρινής οικονομικής ανάπτυξης. Η παραγωγικότητα των εργαζομένων (σε αγαθά και υπηρεσίες) για κάθε ώρα εργασίας, αυξήθηκε κατά 1,9% σε εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό στο δ΄ τρίμηνο.

  Παράλληλα, αυξήθηκε ελαφρώς η καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve. 

  Συγκεκριμένα, η συνολική καταναλωτική πίστη αυξήθηκε κατά 17 δισ. δολ. τον Ιανουάριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,03 τρισ. δολ. Πρόκειται για ετήσια αύξηση της τάξεως του 5,1%.

  Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στην υποβολή αρχικής δημόσιας προσφοράς προχώρησε η Tradeweb Markets, διαχειρίστρια ηλεκτρονικών αγορών. Η μετοχή της θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Nasdaq με το σύμβολο "TW". Δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των μετοχών που θα προσφερθούν στην IPO.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων