Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Μαρ-2019 11:29

  Φρένο πατούν τα ελληνικά ομόλογα λίγο πριν τη νέα έξοδο στις αγορές

  Φρένο πατούν τα ελληνικά ομόλογα λίγο πριν τη νέα έξοδο στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:35

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Διακόπηκε το νέο μίνι-ράλι που κατέγραφαν τα ελληνικά ομόλογα, μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, με την μεταβλητότητα να επιστρέφει καθώς οι επενδυτές "ζυγίζουν" αυτή την κίνηση από το οικονομικό επιτελείο μία ακριβώς εβδομάδα πριν το Eurogroup.

  Πάντως οι αποδόσεις στο πρώην 10ετές ομόλογο, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, συνεχλίζουν να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006, μετά και το "μπόνους" που έδωσε η Moody's, με την διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

  Οι αναλυτές δεν είχαν αποκλείσει το "δώρο" των δύο βαθμίδων από τον οίκο, μετά και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς είχε μείνει "πίσω" σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις του σε σχέση με τους υπολοίπους. Αυτή η εξέλιξη θα έδινε με βεβαιότητα το "πράσινο φως" στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε νέα έξοδο άμεσα, πριν το Eurogroup, όπως είχε επισημάνει η Danske Bank. Υπενθυμίζεται πως η Moody's μέχρι πρόσφατα βαθμολογούσε τη χώρα μας έξι βαθμίδες κάτω από το investment grade τη στιγμή που η S&P την βαθμολογεί τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα και η Fitch τρεις. Μετά από την κίνηση της Παρασκευής, η Moody's "ευθυγραμμίζεται" με την S&P, και η Fitch παραμένει η πιο "γενναιόδωρη".

  Η απόδοση του ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2028 σημειώνει μικρή άνοδο στο 3,71% ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 1,13% στο 3,601%, παραμένοντας ωστόσο στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από 13 χρόνια. Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024, το οποίο εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με απόδοση 3,6%, κινείται στο 2,816% με άνοδο 0,46%. Η συνολική πτώση της απόδοσής του από την ημέρα της έκδοσής του φτάνει το 30%.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο θα είναι αρκετα ικανοποιητική, εάν λάβουμε υπόψη το νέο 10ετές ιταλικό ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ισπανία. Η πολύ καλή πορεία του 5ετούς ομολόγου το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αγορά αψήφησε τις αρνητικές εκθέσεις της Κομισιόν, με τα ελληνικά spreads μάλιστα να υποχωρούν, δείχνουν πως η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές. "Η κίνηση της Moody's αντανακλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποφέρουν καρπούς με τη μορφή κάποιας δημοσιονομικής βελτίωσης με το πρωτογενές πλεόνασμα", σημειώνει στο Reuters o στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Daniel Lenz. "Αλλά είναι επίσης σημαντικό πως η Ελλάδα δείχνει ότι έχει πρόσβαση στις αγορές", όπως προσθέτει.

  Επιπλέον, το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο έχει οδηγήσει σε εκτόξευση του τζίρου στην ΗΔΑΤ (έφτασε τα 968 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο συνολικά, ο καλύτερος μήνας μετά τον Οκτώβριο του 2014), βοηθάει στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στις αγορές.

  Το επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου αναμένεται να τοποθετηθεί κοντά στο 4% ενώ ο ΟΔΔΗΧ ούτε αυτή τη φορά – όπως και με το 5ετές – στοχεύει σε ένα μεγάλο ποσό (στα 2 με 3δισ. ευρώ) αφού σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να στείλει ένα ισχυρό "σήμα" στις αγορές, καθώς (λόγω του μεγάλου cash buffer) δεν υπάρχει ανάγκη για άντληση χρηματοδότησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων