Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Μαρ-2019 08:51

  Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για "βόμβα" στα εταιρικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για "βόμβα" στα εταιρικά ομόλογα

  Του Γ. Αγγέλη

  Τα μεγέθη είναι ιστορικά πρωτοφανή και ακραία επικίνδυνα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο οποίος υπολογίζει ότι στα τέλη του 2018, το χρέος των εταιρικών ομολόγων έχει ξεπεράσει τα 13 τρισ. δολάρια.

  Ο κίνδυνος, όπως επισημαίνεται στην σχετική Έκθεση, προκύπτει από το γεγονός ότι το χρέος αυτό όχι μόνο έχει υπερδιπλασιασθεί τα χρόνια της ακραίας ποσοτικής χαλάρωσης μετά το 2008, αλλά επιπλέον τώρα κινδυνεύει να "σκάσει” λόγω της συντονισμένης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που σε ορισμένες περιοχές βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης.

  Χαρακτηριστικό του τι έχει συμβεί τα χρόνια που μεσολάβησαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers είναι ότι τα εταιρικά ομόλογα όχι μόνο έχουν υπερδιπλασιασθεί, αλλά πολύ περισσότερο έχει σχεδόν διπλασιασθεί ο όγκος εκείνων που έχουν χαμηλότερη του αξιολόγηση (δηλαδή ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοαστασίου), από εκείνα που θεωρούνται ως απολύτως αξιόπιστα. Μέχρι το 2008 τα πολύ υψηλής απόδοσης λόγω χαμηλής αξιολόγησης ομόλογα αποτελούσαν το 30% του συνόλου, ενώ στα τέλη του 2018 τα χαμηλής αξιολόγησης ομόλογα έφθασαν το 54% του συνόλου...

  Η "σύνθεση” αυτής της απειλής σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, δείχνει ότι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει σε όγκο τα 6 τρισ. δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη ο όγκος αυτός ανταγωνίζεται εκείνον των αναδυόμενων αγορών και είναι της τάξης των 3 τρισ. δολαρίων.

  Η αμεσότητα του κινδύνου συνδέεται με το γεγονός ότι η επόμενη πενταετία, αρχής γενομένης το 2019, έχει προς λήξη περίπου ένα τρισ. δολάρια εταιρικά ομόλογα κάθε χρόνο. Αυτά είτε πρέπει να πληρωθούν από τις εταιρείες εκδότες, είτε πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης ρευστότητας και "ακριβότερου” χρήματος.

  Αν συνυπολογισθεί σ' αυτό περιβάλλον η επιβράδυνση της οικονομίας διεθνώς, είναι προφανές ότι τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν μόνο οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να τα αναχαιτίσουν, αλλά αυτές βρίσκονται ήδη σε αντίστροφη πορεία όσο αφορά την νομισματική τους πολιτική, η οποία επί 8 – 9 χρόνια τροφοδότησε την κάλυψη αυτών των εκδόσεων...

  Στο σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομιών τα εταιρικά ομόλογα που λήγουν μέχρι και το 2021 αγγίζουν τα 2,9 τρισ. δολάρια και στις αναπτυσσόμενες φθάνουν το 1,3 τρισ. δολάρια.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών στην βάση των στοιχείων του ΟΟΣΑ, υπολογίζεται ότι σε περίπτωση ενός νέου οικονομικού σοκ τύπου 2008, ένα ποσό της τάξης των 500 δισ. δολαρίων από τα υπάρχοντα εταιρικά ομόλογα θα μετακινούνταν πολύ γρήγορα στην κατηγορία των junk bonds...     

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων