Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Φεβ-2019 11:50

  Στη διελκυστίνδα πωλητών – αγοραστών το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Δειλά και με πολύ νευρικότητα κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας μόνο μικρές στηρίξεις από την άνοδο ορισμένων δεικτοβαρών τίτλων, οι οποίες όμως εξουδετερώνονται από την πτώση αρκετών μετοχών του FTSE 25. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,05% στις 676,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.781,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,03% στις 470,07 μονάδες.

  ...

  Η αγορά προσεγγίζει πλέον τον "επιθετικό" κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ούσα μάλιστα και σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με τους εγχώριους αναλυτές να θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει μία στάση πριν δοκιμάσει να κάνει το "μεγάλο βήμα". Αν και η ρευστότητα βελτιώνεται εντός των συνεδριάσεων, η δοκιμασία τόσο του απλού όσο και του "επιθετικού" ΚΜΟ200 απαιτεί μεγαλύτερες δυνάμεις. 

  Το ζήτημα για την αγορά είναι να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα και να μην δοθεί "χώρος" στους short, η παρουσία των οποίων είναι ισχυρή, να επαναφέρουν το ΧΑ στα γνώριμα επίπεδα κάτω των 650 μονάδων. Ακόμη και το σενάριο της συσσώρευσης θα είναι θετικό σε μια αγορά που έχει να περιμένει εξελίξεις σε αρκετά μέτωπα, αν και ο κίνδυνος αυτές να απογοητεύσουν είναι υπαρκτός. 

  Μάλιστα, η Fitch σήμερα στοιχειοθέτησε τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, το 2019 και 2020. Ο μεγαλύτερος αφορά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών των συντάξεων του 2012 και τις εκκρεμείς αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016. Οι εκτιμήσεις γύρω από το δυνητικό δημοσιονομικό κόστος ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες της τελικής απόφασης. 

  Επίσης, ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος αφορά τον τραπεζικό κλάδο και το ζήτημα των NPEs, τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας. Βέβαια, η οικονομική ανάκαμψη, οι αυξημένες πωλήσεις NPEs, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και, σε μικρότερο βαθμό, οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους για τα NPEs του SSM έως το 2021 (μεταξύ 17% και 22%), ανέφερε ο οίκος, κάτι που εκτιμάται και στο ΧΑ.

  Στο ταμπλό τώρα, οι Βιοχαλκο και ΟΠΑΠ είναι τα δύο μεγάλα βαρίδια, αφού σημειώνουν απώλειες 1,99% και 1,37% αντίστοιχα, με τις Jumbo, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Aegean, Coca Cola και Λάμδα να ακολουθούν με μικρές απώλειες. 

  Στον αντίποδα, ΔΕΗ και ΟΤΕ προσπαθούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρα, καταγράφοντας κέρδη 1,42% και 1,13% αντίστοιχα, με τις Eurobank, Φουρλή, ΟΛΠ, Grivalia, Σαράντη, ΕΧΑΕ, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάνα να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων