Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Φεβ-2019 17:43

  Με επιλεκτικές τοποθετήσεις και άμυνες "έσωσε" το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τη διατήρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών γύρω από το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των "κόκκινων δανείων" που συμφώνησαν τράπεζες και κυβέρνηση, αλλά και του επιλεκτικού "stock picking" που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες από long χαρτοφυλάκια. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 655,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 652,18 μονάδων (-0,28%) και 655,97 μον. (+0,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 600 χιλ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 1.721,65 μονάδες, ενώ στο -0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.083,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 424,24 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,80% (σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,74%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 5,91%.

  Όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, σε παρόμοιο τέμπο με την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κρατώντας τα κεκτημένα των τριών ανοδικών εβδομάδων. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ουδόλως έχει επηρεάσει την θετική διάθεση των επενδυτών οι οποίοι κινούνται επιλεκτικά σε τίτλους με ελκυστικά θεμελιώδη και ισχυρή κεφαλαιακή δομή ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης. 

  Μετά από αρκετό καιρό οι τράπεζες δείχνουν πιο μετριοπαθείς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευσή τους και σε αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά οι προσπάθειες επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων καθώς και το πλάνο δράσεων μέσα από τις τιτλοποιήσεις το οποίο η κάθε τράπεζα αναμένεται να επικοινωνήσει μέσα στον Μάρτιο. Στο τέλος του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε α) ποιο ή ποια πλάνα τιτλοποιήσεων θα ακολουθήσει η κάθε τράπεζα, β) πόσο θα στοιχίσει στα κεφάλαια της και γ) πόσο γρήγορα θα οδηγήσει την κάθε τράπεζα στον στόχο των "κανονικών" μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. 

  Η ανακωχή επομένως στον τραπεζικό κλάδο έχει να κάνει κυρίως με την αξιολόγηση των πλάνων από την Αγορά και την αποδοχή τους ως αξιόπιστα σενάρια επιστροφής τους στη συνήθη τραπεζική λειτουργία. Σε αυτή την αργή κίνηση από το μέσο Ιανουαρίου η αγορά βελτίωσε την αποτίμηση της κατά 3,5 δισ. ευρώ και 140 τίτλοι βρίσκονται υψηλότερα από την αρχή του έτους. 

  Αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης είναι αυξημένος κατά 7% αλλά το κυριότερο από όλα είναι ότι αντιστράφηκε μια τάση εκροών επί 7 συνεχόμενους μήνες από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές όπως καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Υπό άλλες συνθήκες μια εύθραυστη άνοδος με 35 εκατ. ευρώ ημερήσιο τζίρο θα έσπαγε πολύ εύκολα στην έλλειψη νέων καταλυτών ή σε αρνητικά δημοσιεύματα. 

  Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι η επίδραση κάποιων επιμέρους διακυμάνσεων (Intralot, Coca Cola) περιορίζεται εντός των συγκεκριμένων τίτλων που αφορά και εκτονώνεται σχετικά γρήγορα. Η επισήμανση αυτή δείχνει ότι η Αγορά έχει αυτή την περίοδο αυξημένο αισθητήριο των θεμελιωδών δεδομένων και δεν είναι τυχαία η υπεραπόδοση των μετοχών που έχουν πίσω τους κερδοφορίες, μερίσματα και προοπτική. Η στροφή στην ποιότητα γίνεται μεν με επιλεκτικό τρόπο, έχει ωστόσο φέρει αποτέλεσμα στους θιασώτες της (Jumbo, Aegean, Μυτιληναίος, Τερνα Ενεργειακή κλπ).

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κρατάει την επαφή με τα υψηλά έτους σε έναν ασυνήθιστο σχηματισμό συνεχόμενων ενδοσυνεδριακών ημερήσιων διακυμάνσεων με ανοδικές και καθοδικές ουρές. Οι τρεις συνεχόμενοι "σταυροί" της εβδομάδας που πέρασε είναι ένδειξη ισορροπίας δυνάμεων η οποία ωστόσο φαίνεται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο να ευνοεί  τους αγοραστές. 

  Ο Γενικός Δείκτης παραμένει αγορασμένος από τις 21 Ιανουαρίου και η άνοδος έχει φθάσει σε κομβικό σημείο ως προς την αντίσταση που έχει μπροστά της. Οι 660 μονάδες είναι ένα σημείο όπου υπάρχει προσφορά και αυτό πιθανότατα δικαιολογεί τη στάση των αγοραστών οι οποίοι συσσωρεύουν δυνάμεις χτυπώντας προοδευτικά την εν λόγω αντίσταση τιμών αδυνατίζοντας την. 

  Παράλληλα, ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 ημερών φαίνεται να δίνει ραντεβού με τον Γενικό Δείκτη εφόσον υπάρξει διάσπαση των 660 μονάδων. Η μακροπρόθεσμη τάση γυρίζει σε ανοδική στις 690 μονάδες αν και η ταχύτητα σύγκλισης Δείκτη και κινητού μέσου εκτιμάται ότι θα φέρει το σημείο καμπής στις 675 μονάδες. Χρονικά η στιγμή αυτή φαίνεται να έρχεται στις αρχές του ερχόμενου μήνα. 

  Αυτό αποτελεί και το αισιόδοξο σενάριο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς το οποίο αναιρείται αν η Αγορά επιστρέψει άμεσα κάτω από τις 630 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα παραμένει διαγραμματικά σε συσσώρευση χαμηλών συναλλαγών στο εύρος των 590 και 660 μονάδων. Και την ερχόμενη εβδομάδα οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα καθώς το αργό τέμπο τους ευνοεί στο να απορροφούν βραχυπρόθεσμα κέρδη κατοχυρώνοντας νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκανε ένα late rally κλείνοντας στο τέλος με κέρδη 3,24%, με τον ΟΛΠ να ακολουθεί με +3,16%, μετά τα θετικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το 2018. Κέρδη 1,96% σημείωσε η Alpha Bank και 1,27% η Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Λάμδα και Μυτιληναίος. 

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς, αν και ενδοσυνεδριακά κέρδιζε 2,04%, τελικά έκλεισε με απώλειες 2,25%, με τις Jumbo, Eurobank και Φουρλή να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Τιτάν, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων