Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Φεβ-2019 14:01

  Ήπιες διακυμάνσεις και σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Εντός ενός πολύ στενού εύρους της τάξεως των 6 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακροβατώντας πέριξ των 655 μονάδων, χωρίς στην ουσία να έχει βρει τη δύναμη που θα του δείξει την κατεύθυνση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 655,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.729,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,37% στις 419,12 μονάδες.

  ...

  Τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο FTSE 25 δεν δείχνουν να θέλουν να δοκιμάσουν προς στιγμήν τις σημαντικότατες αντιστάσεις των 663 και 1.750 μονάδων αντίστοιχα, καθώς ο τζίρος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, σε μεγάλη εικόνα έχουμε στήριξη στις 631 και 1.661 μονάδες αντίστοιχα.

  Το ζήτημα του τζίρου στην αγορά έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι συμφωνούν στο ότι δεν μπορεί να μιλάμε για διάσπαση των αντιστάσεων εάν δεν κινητοποιηθούν περισσότερα κεφάλαια. Στη σκιά των τραπεζικών προβλημάτων μάλιστα, υπάρχουν τίτλοι στο ελληνικό ταμπλό που ακόμη δεν αποτελούν στόχο των μεγάλων μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, τα οποία μπορούν να κάνουν και τη διαφορά.

  Άλλωστε, πέραν της πρόσφατης ανάκαμψης της αγοράς, ο γενικός δείκτης δεν έχει διαφύγει του εύρους που κινείται το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή κάτω από τις 660 μονάδες. Και οι προσδοκίες δεν είναι με το μέρος της διάσπασης της συσσώρευσης, όταν μάλιστα ο τζίρος παραμένει σε αναιμικά επίπεδα της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ. Όπως σχολιάζεται, αυτό δείχνει ότι στο ταμπλό κυριαρχούν οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, οι οποίοι επωφελούνται από τη μεταβλητότητα (ακόμη και ενδοσυνεδριακά), με τους μακροπρόθεσμους είτε να αναμένουν κάποιον καταλύτη είτε να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη συμπίεση των τιμών.

  Πάντως, βραχυ-μεσοπρόθεσμα, σημαντική ώθηση μπορεί να δώσει το "λευκός καπνός" που αναμένεται σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων των τραπεζών, προκειμένου να είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα για πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που προφανώς θα προκύψουν. Αυτός άλλωστε είναι και ο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας για νέες τοποθετήσεις στον κλάδο, ειδικά εκείνων των κεφαλαίων που βλέπουν με μεγαλύτερο ορίζοντα την αγορά.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει να προσφέρει στηρίγματα στην αγορά με το +3,83% που καταγράφει, με τις Ελλάκτωρ και Εθνική να ακολουθούν με +1,63% και +1,27% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΔΕΗ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή κινούνται οι Τιτάν και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, Aegean και Jumbo δέχονται πιέσεις υποχωρώντας κατά 1,14% και 1,36% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Φουρλής, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων