Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Φεβ-2019 13:56

  BlackRock: Μην κυνηγάτε το ράλι των αγορών - προσοχή στους κινδύνους

  BlackRock: Μην κυνηγάτε το ράλι των αγορών - προσοχή στους κινδύνους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Προσοχή συστήνει η BlackRock στους επενδυτές μετοχών μετά το σημαντικό ράλι που έχουν καταγράψει οι διεθνείς αγορές από το sell-off του Δεκεμβρίου.  Η ήπια ρητορική της Federal Reserve βοήθησε στην άνοδο των μετοχών, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ πλησίασαν τα χαμηλά μηνός όπως επισημαίνει. Αν και εκτιμά πως οι μετοχές και τα ομόλογα θα σημειώσουν θετικές επιδόσεις στο σύνολο του έτους, προειδοποιεί τους επενδυτές να μην κυνηγήσουν το ράλι στα risk assets, ιδιαίτερα σε περιοχές ευάλωτες σε υποβαθμίσεις της ανάπτυξης, στους γεωπολιτικούς κινδύνους ή τις ξαφνικές μεταβολές στη δυναμική προσφοράς / ζήτησης.

  Ο Ιανουάριος αποτέλεσε τον καλύτερο μήνα από πλευράς αποδόσεων για τις μετοχές, σε περισσότερα από οκτώ χρόνια, ενώ και άλλα risk assets σημείωσαν επίσης ράλι. Η βασική ώθηση ήρθε από τη μεγάλη αλλαγή στις προσδοκίες πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αγορές έχουν μετακινηθεί από την αποτίμηση δύο αυξήσεων των επιτοκίων κατά 2019 από την Fed το Νοέμβριο, στην πιθανότητα μιας μόνο αύξησης. Η Fed υποσχέθηκε ότι θα δείξει υπομονή και ευελιξία στις μελλοντικές κινήσεις επιτοκίων και σηματοδότησε τη δυνατότητα διατήρησης ενός μεγαλύτερου από τον αναμενόμενο ισολογισμό. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Fed δεν είναι οι μόνοι που άλλαξαν τη ρητορική τους σε πιο ήπια. Η Κίνα σηματοδότησε τη μετάβαση σε πιο χαλαρές πιστωτικές και δημοσιονομικές συνθήκες. Βλέπουμε επίσης μια όλο και πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη: η Ιταλία και η Ισπανία ήδη αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες για το 2019, η Γαλλία έχει δεσμευτεί να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τους μισθούς και η Γερμανία εξετάζει  φορολογικές περικοπές.

  Οι κίνδυνοι

  Οι ανησυχίες της αγοράς γύρω από τη γεωπολιτική περιορίστηκαν επίσης, όπως επισημαίνει η BlackRock. Η προσοχή της αγοράς στους γεωπολιτικούς κινδύνους έχει βυθιστεί από τα αυξημένα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, και πλέον βλέπουν περισσότερες πιθανότητες μίας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας. Αυτό βοηθά στον περιορισμό αυτής της σημαντικής πηγής νευρικότητας της αγοράς, αν και οποιαδήποτε απογοήτευση θα μπορούσε να ανατρέψει το σκηνικό. Ορισμένες αγορές, όπως η αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης και των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών, δέχθηκαν ώθηση ωστόσο, η δυναμική της προσφοράς / ζήτησης μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

  Μπορεί να διατηρηθεί το ράλι;

  Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελευταία φάση του οικονομικού κύκλου. Αυτή η φάση ιστορικά έχει συσχετιστεί με θετικές αποδόσεις μετοχών και ομολόγων και συχνά έχει επιβραβεύσει την ανάληψη ρίσκου. Ωστόσο η BlackRock βλέπει σημαντικούς κινδύνους. Στο τέλος του οικονομικού κύκλου, σημειώνεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι προσδοκίες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των κερδών εξακολουθούν να εμφανίζονται υψηλές, αν και ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ το 2019 είναι χαμηλός. Επίσης, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα επιμείνουν, με την αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με την κυριαρχία στην τεχνολογία και τις απειλές για την ευρωπαϊκή πολιτική σταθερότητα να αποτελούν δύο υποτιμημένους κινδύνους μεσοπρόθεσμα. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι αποτιμήσεις των τραπεζών οι οποίες είναι λιγότερο ελκυστικές από ότι στα τέλη του 2018. είναι πλέον λιγότερο επιτακτικές. 

  Στο βασικό της σενάριο η BlackRock αναμένει ότι η μέτρια χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι πιθανόν επαρκής για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Οποιαδήποτε αποφασιστική κίνηση από το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών καθώς και της δημοσιονομικής πολιτικής προς μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη στάση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ανανεωμένη bull market. Ωστόσο, εξακολουθεί να συστήνει μια προσεκτικά ισορροπημένη επενδυτική προσέγγιση. Αυτό περιλαμβάνει την ανάληψη ρίσκου όταν αυτό ανταμείβεται επαρκώς. Τα μετρητά είναι λιγότερο ελκυστικά από τις μετοχές και τα ομόλογα. Τα ομόλογα προσφέρουν ελαφρώς υψηλότερες αποδόσεις και σημαντικά μεγαλύτερα οφέλη διαφοροποίησης από ό,τι το 2018. Επίσης, προτιμά τις μετοχές έναντι των πιστωτικών assets και τις αναδυόμενες αγορές έναντι των αναπτυγμένων αγορών εκτός των ΗΠΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων