Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Φεβ-2019 17:36

  Ώθηση από την Πειραιώς… και όχι μόνο, έλαβε το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με σημαντικά κέρδη έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έφτασε πιο κοντά στο επίπεδο των 650 μονάδων, μετά και την εκρηκτική άνοδο της Τράπεζας Πειραιώς και τη "συμμετοχή" ολόκληρου του κλάδου, ο οποίος "πλήρωσε" την αντίδραση που "χρώσταγε" από τον Ιανουάριο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 647,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 641,68 μονάδων (+0,03%) και 647,72 μον. (+0,97%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 18 χιλ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,85%, στις 1.720,21 μονάδες, ενώ στο +0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.050,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,59% στις 394,92 μονάδες.

  Η Τράπεζα Πειραιώς σήμερα ξεχώρισε σήμερα, κλείνοντας με άνοδο 14,04%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +17,46%, απόρροια των πληροφοριών που διέρρευσαν σχετικά με επικείμενες θετικές συστάσεις από τον SSM για το SREP. Οι εποπτικές αρχές δείχνουν να αξιολογούν θετικά τις ενέργειες της διοίκησης για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, ενώ δεν αποκλείεται η ανάθεση διαχείρισης του συνόλου του χαρτοφυλακίου NPEs.

  Η συμπεριφορά της Πειραιώς οδήγησε σε κέρδη ολόκληρο τον κλάδο, ο οποίος όμως αυτήν την εβδομάδα αναμένει και τη διαμόρφωση του διάδοχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη. Όπως αναφέρει το Capital.gr, τράπεζες και κυβέρνηση αναμένεται να κάνουν το τελικό μέτρημα "στα κουκιά" για το εύρος της προστασίας που θα παρέχει ο νέος νόμος.

  Ο νέος νόμος θα έχει ως βασικό άξονα τη διαφύλαξη της κεφαλαιακής σταθερότητας των τραπεζών και στην ουσία από δικαστικό, θα μετεξελιχθεί σε ένα τραπεζικό προϊόν, το οποίο θα λαμβάνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι δανειολήπτες. Μετά τις επαφές με τους "θεσμούς", εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποστέλλει σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη σημείωμα για τη δομή του νέου νόμου Κατσέλη και παράλληλα δουλεύει το σχετικό νομοσχέδιο.

  Στο μεταξύ, το θετικό κλίμα μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση παραμένει, με την DZ Bank να εκτιμά πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε νέα έκδοση το επόμενο διάστημα. Αυτή η επιτυχία θα ωθήσει την όρεξη της Ελλάδας για περισσότερες εκδόσεις στη συνέχεια, με την τράπεζα να εκτιμά ότι ένα νέο 7ετές ομόλογο λήξης 2026 θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη επιλογή του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

  Βέβαια, όπως επισημαίνει σήμερα το Capital.gr, η "σταθερότητα” της επόμενης έκδοσης είτε αυτή αφορά σε επταετές ομόλογο είτε άλλη επιλογή, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική καθώς τόσο χρονικά όσο και "οργανικά” θα επηρεάσει θετικά (ή αρνητικά σε αντίθετη περίπτωση), τις ομολογιακές εκδόσεις που θα στηρίξουν τη χρηματοδότηση του μηχανισμού απομείωσης των NPLs στη βάση του ιταλικού μοντέλου.

  Για τον λόγο αυτό ο ΟΔΔΗΧ επιχειρεί να "οικοδομήσει” ένα αποδεκτό καθεστώς αγοράς που θα κινείται στη "χρυσή τομή” μεταξύ των προθέσεων της αγοράς και των αναγκών του ΥΠΟΙΚ για τις όσο δυνατόν χαμηλότερες αποδόσεις. Θεωρείται ότι αυτή η "χρυσή τομή” επιτεύχθηκε στην έκδοση του πενταετούς, αλλά τώρα μένει να δοκιμαστεί και στις επόμενες εκδόσεις, έτσι ώστε να "πατήσουν” πάνω σ' αυτά τα δεδομένα οι "πράξεις” που θα στηρίξουν τον μηχανισμό του ιταλικού μοντέλου.

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός της Πειραιώς, η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με κέρδη 3,53%, με τις Εθνική, Μυτιληναίο και Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη ανώτερα του 2%. Άνω του 1% ήταν και η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Coca Cola, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Grivalia, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Aegean και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ πιέστηκε σήμερα, καταγράφοντας απώλειες 2,27%, με τον Φουρλή να κλείνει στο -1,13%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Σαράντης, Τιτάν και ΟΠΑΠ, ενώ η Jumbo έκλεισε χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων