Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Φεβ-2019 14:00

  DZ Bank: Κίνδυνοι επιδείνωσης στα ομόλογα λόγω... ΣΥΡΙΖΑ

  DZ Bank: Κίνδυνοι επιδείνωσης στα ομόλογα λόγω... ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Ελλάδα επέστρεψε επιτυχώς στις αγορές με το νέο 5ετές ομόλογο και για πρώτη φορά μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, σημειώνει η DZ Bank σε νέο της report, εκτιμώντας πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε νέα έκδοση το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, αν και τα ελληνικά spreads μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα παραμένουν, ειδικά σε ό,τι αφορά το προεκλογικό μέτωπο και έτσι το κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί.

  Όπως επισημαίνεται, το νέο 5ετές ομόλογο είχε απόδοση 3,60% και τιμή κοντά σε αυτήν του 7ετούς ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή η Ελλάδα προσέφερε για την 5ετία η οποία λήγει 10 μήνες νωρίτερα (Απρίλιος 2024), σχεδόν ίδια απόδοση με την τρέχουσα του 7ετούς. Για αυτό τον λόγο η ζήτηση αποδείχθηκε αντίστοιχα υψηλή. Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε μόνο 2,5 δισ. ευρώ τα οποία διανεμήθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό (67,5%) σε επενδυτικά funds και asset managers, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με προηγούμενες έκδοσης, ενώ μόνο το 11% των ομολόγων διατέθηκαν σε hedge funds.

  Η κίνηση της Ελλάδας στην πρωτογενή αγορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιτυχής δεδομένης της ζήτησης από τους real money επενδυτές καθώς και του σημαντικού ποσοστού προσφοράς / κάλυψης. Σε αντίθεση με το νέο επταετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, αυτή τη φορά η απάντηση της αγοράς αποδείχθηκε πολύ πιο χαλαρή. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όλων των διαρκειών γενικότερα, υποχώρησαν στη συνέχεια.  

  Όπως τονίζει η DZ Bank, είναι σαφές πως η υψηλότερη ζήτηση δεν οδήγησε σε οποιαδήποτε ένδειξη μειωμένης όρεξης στην αγορά. Έτσι η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα των χωρών που έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τις κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων φέτος, και αυτή η επιτυχία θα ωθήσει την όρεξη της Ελλάδας για περισσότερες εκδόσεις στη συνέχεια. Αν και η πίεση για νέες εκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα δεν έχει φθάσει ακόμη σε επίπεδα που μπορούν να περιγραφούν ως πολύ υψηλά,  δεδομένης της ύπαρξης του cash buffer, ωστόσο τα κρατικά ομόλογα και τα δάνεια που ωριμάζουν αυτό το έτος ανέρχονται συνολικά σε 11,7 δισ. ευρώ, με τα ομόλογα που λήγουν το 2019 και αγοράστηκαν από την ΕΚΤ να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, σε ό,τι αφορά την καμπύλη αποδόσεων, ένα νέο 7ετές ομόλογο λήξης 2026 θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη επιλογή του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

  Ωστόσο, παρά την επιτυχία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, η DZ Bank θεωρεί πως η τρέχουσα καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να διατηρηθεί.  Ενόψει των προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών φέτος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να επιβραδύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και να κάνει προεκλογικές παραχωρήσεις. Πρόσφατα αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% σε 650 ευρώ το μήνα. Ετσι, οι χαμηλότερες τιμές (και η άνοδος των αποδόσεων) για τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ πιθανές, ως συνέπεια, στη συνέχεια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων