Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Φεβ-2019 17:46

  Μισό δισ. χαμένο από τραπεζικές μετοχές σε έναν μήνα

  Μισό δισ. χαμένο από τραπεζικές μετοχές σε έναν μήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ούτε τα συνεχή ιστορικά χαμηλά δεν πτοούν τους πωλητές στις τραπεζικές μετοχές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες έχασαν πάνω από μισό δισ. επιπλέον στην κεφαλαιοποίησή τους, μόνο τον μήνα Ιανουάριο. 

  Οι πιέσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές δεν φαίνεται να έχουν τέλος, παρά το γεγονός πως οι ελληνικές αρχές επεξεργάζονται λύσεις για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που βαραίνει τον κλάδο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται πλέον μόλις στα 3,66 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους άγγιζε τα 4,21 δισ. και στις αρχές του 2018 τα... 8,7 δισ. ευρώ. 

  Όπως μάλιστα σημειώνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, ούτε η έξοδος στις αγορές, ούτε το νέο της Eurobank για την πώληση της EPS, ούτε η καλυτέρευση κόκκινων δανείων, αλλά ούτε και η αύξηση καταθέσεων έχει βοηθήσει τον κλάδο, που είναι έρμαιο των πωλητών σε "μηδενικές” αποτιμήσεις. Φαίνεται ότι οι επενδυτές αναζητούν μία μόνιμη λύση στον κλάδο και όσο δεν έρχεται οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι, προσθέτει.

  Τεχνικά, η συνεχιζόμενη κατάρρευση της Πειραιώς και Alpha Bank τις οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αυξάνοντας την ανησυχία για το ποια λύση τελικά θα επιλέξουν κυβέρνηση και οι θεσμοί για τις δύο τράπεζες. Γενικότερα, επισημαίνει, όσο πιο γρήγορα λυθεί το θέμα του "Τραπεζικού Ασθενούς" τόσο πιο γρήγορα θα αναπνεύσουν η κεφαλαιαγορά και η οικονομία.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των "κόκκινων" δανείων και, όποια λύση και αν προκριθεί, από ΤΧΣ ή Τράπεζα της Ελλάδος, το κρίσιμο είναι να αρχίσει να υλοποιείται, ώστε να ελεγχθούν τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις, με ζητούμενο να αποφευχθεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

  Η επίσπευση από την πλευρά της κυβέρνησης της κατάθεσης των σχεδίων των ελληνικών Αρχών, της ΤτΕ και του ΤΧΣ, για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων στις εποπτικές Αρχές της Κομισιόν θεωρείται, συνεπώς, καίρια για την αγορά. Οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πως αποτελεί πλέον προτεραιότητα, αφού θα μπορέσει να πιστωθεί και πολιτικά εν όψει των εκλογών, αλλά και εν όψει της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, μια πρόοδος στο συγκεκριμένο μέτωπο.

  Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε πρόσφατα η Moody's, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κλάδο είναι η αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και οι πιέσεις που ασκούνται στα κεφάλαια των τραπεζών λόγω των προβληματικών assets καθώς και οι επιπτώσεις της εφαρμογής του IFRS 9. Η κερδοφορία του κλάδου, αν και βελτιώνεται, παραμένει αδύναμη, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι να υπάρξει πρόοδος στα σχέδια που έχουν προταθεί για τη μείωση των NPEs. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης γύρω από τον κλάδο, ενισχύοντας την κερδοφορία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων