Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιαν-2019 12:52

  Citigroup: "Κόβει" κατά 70% την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς

  Citigroup: "Κόβει" κατά 70% την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε ισχυρή μείωση της τιμής-στόχου που δίνει για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Citigroup, στα 0,76 ευρώ από 2,57 ευρώ πριν (μείωση της τάξης του 70%), ενώ διατηρεί την ουδέτερη στάση που έχει θέσει, μετά και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και τις νέες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή. Η αμερικάνικη τράπεζα προβλέπει αύξηση στο κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) της Πειραιώς ενώ τονίζει τους κινδύνους εκτέλεσης που σχετίζονται με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

  Όπως αναφέρει, έχοντας ενσωματώσει τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, επικαιροποιεί τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (+ 12% φέτος και -50% το επόμενο έτος, λόγω της πιο επιφυλακτικής στάσης για τα μη επιτοκιακά έσοδα) και εισάγει τις εκτιμήσεις της για το 2021.

  Οι νέοι στόχοι NPEs που υποβλήθηκαν στον SSM και η εκκρεμούσα έγκριση δεσμεύουν τη μείωση της τάξης των 13 δισ. ευρώ το 2019-2021 και στα 13,3 δισ. ευρώ το 2021 (δείκτης NPE στο 26% περίπου). Παρά τη βελτίωση των defaults και των re-defaults κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, η διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται πιο επιφυλακτική όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη μείωση των NPEs (ιδιαίτερα το 2019-2020) λόγω της επιδείνωσης των προσδοκιών όσον αφορά τις εκκαθαρίσεις και την εξυγίανση των ισολογισμών. Οι νέες πρωτοβουλίες που έχουν προταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και το Χρηματοδοτικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος μπορούν να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs, αναφέρει η Citi, ωστόσο ο αντίκτυπος παραμένει προς το παρόν αβέβαιος, όπως επισημαίνει.

  Ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,7% το 3ο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με τον δείκτη συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων (OCR) του 2018 που έφτασε το 13,625%. Το διάστημα μεταξύ του δ' τριμήνου του 2018 και του α' τριμήνου του 2019 τα κεφάλαια της τράπεζας αναμένεται να ωφεληθούν κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από την πώληση των δύο χαρτοφυλακίων NPE και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων σε Αλβανία και Βουλγαρία και κατά 36μ.β από την απόφαση να μην καταβληθεί το κουπόνι του 8% για το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο των 2 δισ. ευρώ. Ενώ το ομολογιακό δάνειο μετατρέπεται σε κοινές μετοχές εάν δεν καταβληθούν δύο ετήσια κουπόνια (με 394 εκατ. κοινές μετοχές να αναμένεται να εκδοθούν στα 6 ευρώ ανά μετοχή), το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει την πληρωμή του κουπονιού στο τέλος του επόμενου έτους. Η διοίκηση αναμένει ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα παραμείνουν στο 14% φέτος με ένα υψηλότερο buffer που θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την μειωμένη απαίτηση του Πυλώνα ΙΙ.

  Η Citi προβλέπει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς θα μειωθεί κάτω από το κατώτατο όριο του 14% το 2020, χωρίς πρόσθετα μέτρα όπως η έκδοση ομολόγων Tier 2 μέχρι € 500 εκατ. (που προβλέπεται για το 2019) και / ή περαιτέρω πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

  Η Citi επισημαίνει πως αξιολόγηση την Πειραιώς με ουδέτερη στάση/υψηλό ρίσκο λόγω της υψηλής εξάρτησης της τράπεζας στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, την αδύναμη κερδοφορία και τον κίνδυνο εκτέλεσης που σχετίζεται με τη μείωση των ΝΡΕs, ενώ κατέχει τον υψηλότερο όγκο ΝΡΕs και τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων το 2021 θα διαμορφωθεί στο 1,8, το κόστος ιδίων κεφαλαίων 19,6%.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων