Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιαν-2019 17:30

  Χρηματιστήριο: Κέρδη μόλις… 2,65% σε έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις

  Χρηματιστήριο: Κέρδη μόλις… 2,65% σε έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, αν και πέρασε ακόμη μία φορά δια πυρός και σιδήρου, προκαλώντας μάλιστα "ιλίγγους" με τις διακυμάνσεις ορισμένων τίτλων (πχ Εθνική), κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 630 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 633,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 629,76 μονάδων (-0,41%) και 637,55 μον. (+0,82%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 21,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 497 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,02%, στις 1.685,85 μονάδες, ενώ στο +0,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.038,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 387,69 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,58%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,07%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 1,29%.

  Όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, με συνεχόμενες σταθεροποιητικές ως επί το πλείστων συνεδριάσεις απάντησε η Αγορά στο πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα σε επίπεδο νέων καθώς η ειδησεογραφία συνέχισε να κινείται με περιεχόμενο αναβλητικότητας και με χαμηλού βεληνεκούς γεγονότα επηρεάζοντας ανασταλτικά ως εκ τούτου τις συναλλαγές, οι οποίες διατηρήθηκαν στα γνώριμα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων.

  Οι επενδυτές εστιάζουν πλέον στην αναχρηματοδότηση της ελληνικής 5ετίας καθώς και την επίσπευση των 16 προαπαιτούμενων για την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών στο Eurogroup της 6ης Μαρτίου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων δεν αρκεί για να λειτουργήσει υπέρ μιας μαζικότερης αλλαγής της ψυχολογίας καθώς η προεκλογική αναμονή υπερισχύει έναντι κάθε μεσοπρόθεσμης προσδοκίας.

  Παρόλα αυτά δεν λείπουν οι εξαιρέσεις που έχουν διασώσει την κατά τα άλλα αναιμική εικόνα των συναλλαγών παρουσιάζοντας μια ικανοποιητική συμπεριφορά με συστηματική παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος. Εταιρίες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση όπως οι Aegean, Μυτιληναίος και Jumbo λόγω αποτίμησης, ο ΟΤΕ λόγω συμπίεσης του ασφάλιστρου κινδύνου αλλά και οι δυνητικές περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένονται στο κοντινό μέλλον, διατήρησαν για κάποιο μικρό μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό το ενδιαφέρον.

  Το κέρδος από αυτή την διαφοροποίηση είναι η αλλαγή της στάσης μέρους των επενδυτών που ακολουθούν σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση της Αγορά, δίνοντας περισσότερο χρόνο στις επιλογές τους. Αν η στάση αυτή εδραιωθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων –και δη των τραπεζικών- τότε θα μπορέσει να αλλάξει ουσιαστικά η συνολική εικόνα διαχέοντας ενδιαφέρον και ρευστότητα ενεργοποιώντας έτσι μεγαλύτερο πλήθος κωδικών.

  Τεχνικά η Αγορά βρίσκεται εντός του γνώριμου εύρους διακύμανσης χωρίς να διαταράσσει τα όρια που σηματοδοτούν την εικόνα συσσώρευσης των τελευταίων 4 μηνών. Οι αγοραστές κέρδισαν χρόνο ώθησαν το Γενικό Δείκτη προς τα υψηλά του 2019 και η προσπάθεια τους αυτή ανταμείφθηκε με ένα φρέσκο σήμα αγορών από τον MACD στην συνεδρίαση της Τρίτης.

  Παράλληλα είχαμε ταυτόχρονη διάσπαση των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών οι οποίοι πλέον εφάπτονται λόγω της πολύμηνης συσσώρευσης αλλά και του συρρικνωμένου εύρους διαπραγμάτευσης το οποίο προοδευτικά σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από μια νέα κεντρική τιμή. Σε επίπεδα αδιαφορίας οι ταλαντωτές δεν υποδηλώνουν κάποια αποφασιστική διαφοροποίηση ως προς την κατεύθυνση της τάσης.

  Όσο για την ερχόμενη εβδομάδα η συσσώρευση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης καθώς οι συναλλαγές είναι ακόμα ανώριμες για να υποστηρίξουν κάτι διαφορετικό προς την μία ή άλλη κατεύθυνση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε κέρδη 3,40%, τα οποία διευρύνθηκαν στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, με τις Grivalia και Jumbo να ακολουθούν με άνοδο 1,80 και 1,74% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Φουρλής, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,28%, με τη ΔΕΗ να κλείνει στο -2,88% και τη Λάμδα στο -1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Coca Cola, Eurobank και Εθνική, με την τελευταία μάλιστα να έχει διαγράψει σήμερα ένα τόξο από το -3,01% έως το +5,70%. Χωρίς μεταβολή οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων