Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιαν-2019 12:34

  Citi: Πού θα κινηθούν οι αγορές το επόμενο διάστημα, τι "βλέπει" για τα ελληνικά ομόλογα

  Citi: Πού θα κινηθούν οι αγορές το επόμενο διάστημα, τι "βλέπει" για τα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και από το Μάιο του 2018 η Citigroup διατηρούσε overweight στις αμερικανικές μετοχές, αναγνωρίζει πλέον ότι οι μετοχές διεθνώς θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μία μακρά περίοδο μέτριων αποδόσεων, καθώς οι αγορές θα κινούνται πλέον στα βήματα των επιδόσεων της οικονομίας, η οποία επιβραδύνεται παγκοσμίως.

  Έτσι, προχωρά στην υποβάθμιση των μετοχών των ΗΠΑ μειώνοντας σημαντικά την οverweight στάση της, τηρώντας παράλληλα ουδέτερη τάση στις ανεπτυγμένες αγορές και overweight στάση στις αναδυόμενες αγορές. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, εμφανίζεται θετική για τα γερμανικά, επιφυλακτική για τα ιταλικά και εκτιμά ότι οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή θα κινηθούν φέτος από το 3,85% έως το 4,10%.

  Όπως σημειώνει, οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται 10% υψηλότερα από τα χαμηλά της παραμονής των Χριστουγέννων και 5% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi αναμένουν αύξηση 7% στις παγκόσμιες μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, με την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή να επιβραδύνεται σημαντικά το 2019. 

  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όπως επισημαίνει, και κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της, είναι η σημερινή παγκόσμια επιβράδυνση να μετατραπεί σε μία πλήρη ύφεση της κερδοφορίας των εταιρειών.

  Το ράλι από τα Χριστούγεννα ήταν ενθαρρυντικό και χωρίς αμφιβολία σε αυτό βοήθησε η πιο ήπια ρητορική της Fed, όπως επισημαίνει η Citi. Είναι επιτακτική ανάγκη η Fed να συνεχίσει να υιοθετεί μια προσεκτική προσέγγιση έτσι ώστε να στηρίξει τις αγορές στο πρώτο μισό του 2019, όπως τονίζει. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, είναι απίθανο στο επόμενο διάστημα να δούμε νέα υψηλά επίπεδα για τις αμερικανικές μετοχές εάν η ανάπτυξη "κόψει" ταχύτητα.

  Το 2019 και το 2020 θα χαρακτηριστούν από την χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Οι πιέσεις στο βραχυπρόθεσμο διάστημα μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται, ωστόσο στο μακροπρόθεσμο διάστημα η Citi είναι επιφυλακτική και εκτιμά ότι θα υπάρξει οικονομική στασιμότητα παρά στασιμοπληθωρισμός. Αυτή η φάση στον οικονομικό κύκλο οδηγεί σε μέτριες αποδόσεις στις μετοχές (5% με 10% ετησίως) και υπεραπόδοση στην αγορά εταιρικών και κρατικών ομολόγων.

  Ο αναλυτής της Citi, Tobias Levkovich αναμένει ότι ο δείκτης S&P 500 θα αυξηθεί κατά 7% από τα τρέχοντα επίπεδα στο υπόλοιπο του έτους, με το μοντέλο Panic/Euphoria να δίνει 90% πιθανότητα  για  άνοδο των διεθνών αγορών στο επόμενο 12άμηνο. Ωστόσο η πολιτική της Fed και οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων μπορεί αν οδηγήσουν σε περιορισμό αυτής της ανόδου.

  Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο αναλυτής της Citi Jonathan Stubbs αναμένει ότι ο δείκτης Stoxx 600 θα αυξηθεί κατά 12% έως τα τέλη του 2019.  Αν και εκτιμά ότι η κερδοφορία των εταιρειών θα μειωθεί, αναμένει rerating των μετοχών αργότερα μέσα στο έτος όταν θα περιοριστούν οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

  Ομόλογα

  Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, για την αγορά των ΗΠΑ εκτιμά πως το shut down της κυβέρνησης είναι βραχυπρόθεσμα bullish για την αγορά, ωστόσο μία ανανεωμένη όρεξη των επενδυτών για τις μετοχές σε συνδυασμό με την επίλυση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας θα αποτελέσουν bearish σήμα για την αγορά.

  Η Citi εμφανίζεται αισιόδοξη για τα γερμανικά ομόλογα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα  και εκτιμά ότι οι αποδόσεις τους θα κυμανθούν στο 0,1% με 0,2%, και ενδέχεται να βρεθούν στο 0% εάν υπάρξουν στοιχεία που να δείχνουν ύφεση στον μεταποιητικό κλάδο.

  Σε ό,τι αφορά την ευρωπεριφέρεια, εκτιμά πως το κλίμα έχει βελτιωθεί γύρω από τα ιταλικά ομόλογα, ωστόσο η ίδια είναι επιφυλακτική. Η Ιταλία παραμένει ευάλωτη στην σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, στην αύξηση του χρέους της και σε πιθανές υποβαθμίσεις της αξιολόγησής της από τους οίκους. Έτσι εκτιμά ότι το ιταλικό spread θα κινηθεί στα επίπεδα των 310 μονάδων βάσης. Το ενδεχόμενο νεών εκλογών στη χώρα θα κάνει την Citi πιο bullish.

  Στην υπόλοιπη περιοχή της περιφέρειας της ευρωζώνης, η τράπεζα αναμένει ότι τα spreads θα παραμένουν σταθεροποιητικά γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, στην έκθεσή της για παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές όπου δίνει τις εκτιμήσεις για τις αποδόσεις και τα spreads, εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα κινηθεί στα επίπεδα του 4% με 4,10% το πρώτο εξάμηνο του έτους, στο γ’ τρίμηνο θα μειωθεί στο 3,85%, στο τέλος του έτους θα κινηθεί στο 4,05% ενώ το 2020 θα σημειώσει άνοδο στο 4,20% με 4,35%. Τα spreads εκτιμά ότι θα κινηθούν στο επίπεδο των 390 μ.β το α’ εξάμηνο του 2019 και στις 350 μ.β στο υπόλοιπο του έτους και στις αρχές του 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων