Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιαν-2019 15:08

  Capital Economics: Έρχεται ισχυρή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

  Capital Economics: Έρχεται ισχυρή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη
   
  Τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης θα έχουν πολύ αδύναμες επιδόσεις κατά τα επόμενα δύο χρόνια - ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ελλάδα - καθώς η ανάπτυξη θα απογοητεύσει ενώ αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο του προϋπολογισμού, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα της έκθεση

  Όπως προβλέπει, η απόδοση των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων φέτος και το επόμενο έτος θα κινηθεί στο 0,25%, που είναι πολύ κοντά στο τρέχον επίπεδο καθώς δεν αναμένει πλέον ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ τα bunds επωφεληθούν κα από τις εισροές στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Ωστόσο, κατά την άποψή της, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης - Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία - θα αυξηθούν φέτος.

  Οι μακροοικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ είναι πιο αδύναμες από ό, τι γενικά εκτιμάται και σύμφωνα με την Capital Economics, το ΑΕΠ στην περιοχή θα αυξηθεί μόνο κατά 1,0% το 2019 και 0,8% το 2020. Αυτό αντανακλά όχι μόνο τη βραδύτερη ανάπτυξη στη Γερμανία και τη αλλά και την πρόβλεψή της ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωπεριφέρεια θα επιβραδυνθεί σταδιακά, από 2,0% το 2018 σε 0,5% το 2020.

  Φέτος, όπως τονίζει, η ανάπτυξη είναι πιθανό να κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία και αναμένεται να απογοητεύσει επίσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Και το επόμενο έτος η Capital Economics προβλέπει ότι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να επαναφέρει τους φόβους για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση όχι μόνο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων των ομολόγων αλλά και της Ελλάδας και της Πορτογαλίας - δεδομένου του υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές και της πιθανότητας για ασθενέστερη ανάπτυξη - καθώς και στην Ισπανία - λόγω της υψηλής έκθεσης των ισπανικών τραπεζών στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Εκτός αυτού, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ και την Κίνα, οδηγώντας τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τα "επικίνδυνα" περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών ομολόγων της ζώνης του ευρώ.

  Καθώς η ανάπτυξη απογοητεύει, τα δημόσια οικονομικά στις περισσότερες χώρες της ευρωπεριφέρειας θα επιδεινωθούν. Η Ελλάδα φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη σε αυτό το θέμα, καθώς η Capital Economics εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός φέτος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πλεόνασμα.

  Συνολικά, η C.E. αναμένει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν μέτρια στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία το τρέχον έτος και το επόμενο. Οι προβλέψεις της για τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων στο τέλος του 2019 έχουν ως εξής (τα τρέχοντα επίπεδα στην παρένθεση): 1,75% στην Ισπανία (1,35%), 2,25% στην Πορτογαλία (1,60%) και 1,25% στην Ιρλανδία (1,00%). Οι αποδόσεις στις τρεις αυτές χώρες θα αυξηθούν κατά 25μ.β περισσότερο το 2020.

  Τέλος, όπως προειδοποιεί, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν πιο έντονα στην Ιταλία και την Ελλάδα. Η απόδοση των 10 ετών ιταλικών ομολόγων από περίπου 2,75% τώρα θα αυξηθούν στο 4,50% στο τέλος του επόμενου έτους και στην Ελλάδα από 4,15% σήμερα σε 5,25% κατά την ίδια περίοδο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων