Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιαν-2019 14:47

  Citi: Χρόνια... μακριά η "επενδυτική βαθμίδα" για την Ελλάδα από τους οίκους

  Citi: Χρόνια... μακριά η "επενδυτική βαθμίδα" για την Ελλάδα από τους οίκους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην αξιολόγηση της S&P αναφέρεται με σημερινό της note η Citi, επισημαίνοντας τις εξελίξεις εκείνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση ή την υποβάθμιση της Ελλάδας.

  Πάντως σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, όπως αυτές παρουσιάζονται στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, η S&P θα αναβαθμίσει τη χώρα μας σε 2-4 χρόνια από σήμερα, αντίθετα με την Moody's η οποία θα προχωρήσει σε μία συντηρητική αναβάθμιση φέτος.

  Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β+ της Ελλάδας με θετικές προοπτικές, υποδηλώνοντας πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση του rating της. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως επισημαίνει η Citi, η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να έχει ενισχυθεί, θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών καθώς και η πλήρης άρσης όλων των υπόλοιπων ελέγχων κεφαλαίου.

  Ο περιορισμός των δημοσιονομικών κινδύνων που σχετίζονται με τις εκκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος του παρελθόντος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδα. Ωστόσο, όπως τονίζει η Citi, o οίκος προειδοποίησε πως θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές της χώρας σε σταθερές αν, αντίθετα με τις προσδοκίες του, υπάρξουν αντιστροφές των μεταρρυθμίσεων που είχαν εφαρμοστεί προηγουμένως ή εάν τα αποτελέσματα της ανάπτυξης είναι σημαντικά ασθενέστερα από ό, τι αναμένονται.

  Η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει πως η S&P αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στο 2,4% κατά τη διάρκεια του 2019-2022 λόγω της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης καθώς και των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας.  Όπως προσθέτει ο οίκος, παρά το μεγάλο δημόσιο χρέος, το προφίλ χρέους της χώρας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, όσον αφορά τη λήξη και το μέσο επιτόκιο.

  Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, η S&P δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση της Ελλάδα. Όπως προβλέπει θα υπάρξει αναβάθμιση από τον οίκο κατά μία βαθμίδα και στο ΒΒ- μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια.

  Αντίθετα η Citi φαίνεται να εκτιμά πως η Moody's θα προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, και στο Β2 με σταθερές προοπτικές από το Β3 με θετικές προοπτικές σήμερα, κατά τους επόμενους εννέα μήνες (ένα rating το οποίο όπως εκτιμά θα διατηρηθεί κατά τα επόμενα 2-4 χρόνια). Με δεδομένο ότι η Moody's έχει ήδη ανακοινώσει πως οι αξιολογήσεις της για την Ελλάδα φέτος θα δημοσιευτούν την 1η Μαρτίου και την 23η Αυγούστου, η Citi εκτιμά πως φέτος ο οίκος θα την αναβαθμίσει μόνο μία φορά.

  Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως υπάρχει πιθανότητα η αναβάθμιση αυτή να έρθει τον Μάρτιο, όπως εκτιμούν άλλωστε και παράγοντες της αγοράς επισημαίνοντας πως η Moody's έχει μείνει πιο πίσω από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης σε σχέση με τα ratings που δίνει για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Μoody's βαθμολογεί την Ελλάδα έξι σκαλοπάτια κάτω από την "επενδυτική βαθμίδα", ενώ η Fitch τρία και η S&P τέσσερα.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi πάντως, η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα αργεί ακόμη πολύ...

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ