Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Ιαν-2019 11:48

  Γιατί οι αγορές "ζητούν" πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

  Γιατί οι αγορές "ζητούν" πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η άρση της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η τρέχουσα πολιτική αστάθεια είναι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα και όχι μία μακρά προεκλογική περίοδος, όπως επισημαίνουν αναλυτές, μετά και τις εξελίξεις στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

  Οι πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα, όπως εξηγούν, αποτελούν την καλύτερη είδηση για τους επενδυτές, σε μία στιγμή που άμεσος στόχος είναι να "πειστούν" οι αγορές για τις προοπτικές της χώρας έτσι ώστε να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη που κρατά το ελληνικό Χρηματιστήριο σε πίεση και το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα.

  Για τους οικονομολόγους, το 2019 κινδυνεύει να αποτελέσει μία "χαμένη χρονιά" για την Ελλάδα εάν η προεκλογική περίοδος κρατήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και βάζοντας "φρένο" στην πρόοδο κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, "χτυπώντας" έτσι την ήδη αναιμική και ευάλωτη ανάκαμψη της οικονομίας.

  Η Credit Suisse επισημαίνει πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις αγορές τη νέα αυτή εβδομάδα. Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει σε πρωινό της note, οι ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να δουν κάποια αστάθεια αυτή την εβδομάδα. Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζει τη συμφωνία του Brexit της Theresa May  αύριο. Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι αντιμέτωπη με μία ψήφο εμπιστοσύνης και η Marine Le Pen, ξεκίνησε την εκστρατεία του κόμματός της για τις φετινές ευρωεκλογές. Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να υποαποδώσουν φέτος σε σχέση με τις παγκόσμιες μετοχές.

  Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, το σενάριο των πρόωρων εκλογών αποτελεί το καλύτερο για την ελληνική οικονομία. Όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις φέρνουν την εκλογική αναμέτρηση νωρίτερα με αυξημένες πιθανότητες αυτή να πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Το γεγονός είναι θετικό για την οικονομία και το ΧΑ, το οποίο θα μπορούσε μερικώς και να αυτονομηθεί έναντι νέων πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Εξίσου κρίσιμο για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη είναι όμως και μία πετυχημένη έξοδος στις αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται στήριξη από τις ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης με την κοντινότερη να ανακοινώνεται αυτή την Παρασκευή (από την S&P). Αυξάνονται οι πιθανότητες ανοδικής διάσπασης  των 650 μονάδων.

  Το "διαζύγιο" ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στο α' εξάμηνο, σημειώνει σε note του o Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος της Teneo Intelligence. Αυτό αποτελεί "καλή είδηση" για τους επενδυτές. Οι πρόωρες εκλογές, πριν ή αμέσως μετά τις ευρωεκολογές, μειώνουν τον κίνδυνο το 2019 να αποτελέσει ένα χαμένο έτος για την Ελλάδα λόγω του εκλογικού κύκλου.

  Έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική χρονιά, οι αγορές δεν αισιοδοξούν για ένα καλό κλείσιμο της θητείας αυτής της κυβέρνησης (βλ. και την απόδοση του 10-έτους ομολόγου που παραμένει σχετικά υψηλή) και κατά συνέπεια δεν έχουν να περιμένουν κάτι άλλο πέρα από το... end-game. Το πώς δηλαδή θα παραδώσουν τη σκυτάλη και το πότε, κυρίως, σημειώνει στo Capital.gr στέλεχος ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. "Σαφέστατα, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, αλλιώς θα προστεθούν κάποιοι ακόμα χαμένοι μήνες, στα αρκετά χαμένα χρονιά που δυστυχώς έπρεπε να βιώσουμε. Η ώρα του τέλους όμως, πλησιάζει...", όπως προσθέτει.

  "Η αποχώρηση του Καμμένου βοηθάει στο να μειωθεί μέρος της αβεβαιότητας των τελευταίων ημερών η οποία είχε ενταθεί από τις παλινωδίες του", αναφέρει μιλώντας στο Bloomberg ο Mujtaba Rahman, γενικός διευθυντής της Eurasia Group.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ