Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Ιαν-2019 20:00

  Αγορές: Τα σημάδια που στέλνει η Wall Street για την πορεία των μετοχών

  Αγορές: Τα σημάδια που στέλνει η Wall Street για την πορεία των μετοχών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Όταν το 1942 ο τραπεζίτης Sidney Wachtel μίλησε για πρώτη φορά για το "Φαινόμενο του Ιανουαρίου", οι αγορές κινούνταν σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με άλλες συνθήκες ρευστότητας και σίγουρα σε άλλα μεγέθη εταιρειών, όγκου συναλλαγών και μεταβλητότητας. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ορισμό του January Effect, εάν η αγορά "ανέβει" τον πρώτο μήνα του έτους, τότε όλη η υπόλοιπη χρονιά θα είναι bullish και, αν υποχωρήσει, τότε το υπόλοιπο έτος θα είναι bearish. Με λίγα λόγια, ο πρώτος μήνας του χρόνου και ειδικά οι πρώτες συνεδριάσεις τείνουν να υποδεικνύουν την τάση της χρονιάς, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως, για να υπάρξει οποιαδήποτε βιώσιμη άνοδος στις μετοχές, χρειάζεται η βοήθεια από την κερδοφορία και την ανάπτυξη.

  To 2019 ήδη ξεκίνησε με μια παραδοξότητα για τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, αποδεικνύοντας πως η Wall Street εξελίσσεται σε απόλυτο σηματωρό των αγορών. Μετοχές και δείκτες ξεκίνησαν με τον χειρότερο τρόπο, με τη Wall Street να στέλνει κύματα σοκ στα διεθνή χρηματιστήρια και την bear market να δείχνει τα "δόντια" της έπειτα από ένα ταραχώδες 2018. Ωστόσο χρειάστηκαν λίγες συνεδριάσεις για να μαζέψει η "Μητέρα των Αγορών" τα κομμάτια της και να διαγράψει τις απώλειες, δίνοντας έτσι ελπίδες στους διεθνείς επενδυτές να ζήσουν για μία ακόμη χρονιά το January Effect.

  Από το sell-off στο ράλι σε χρόνο... dt

  Η προειδοποίηση της Apple για τα έσοδά της ταρακούνησε τις αγορές μετοχών διεθνώς στις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς, τη στιγμή που οι ανησυχίες για την εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κρατούσαν ήδη τη νευρικότητα των επενδυτών στο "κόκκινο" και τους οδήγησαν στα assets που θεωρούνται ασφαλέστερες επενδύσεις, όπως τα ομόλογα και το γεν Ιαπωνίας.

  Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας οδηγήθηκαν και αυτές σε sell-off μετά την Apple, και όλα αυτά λίγο πριν ξεκινήσει ο "χορός" των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων κερδοφορίας δ' τριμήνου 2018 στις ΗΠΑ, με αρκετούς αναλυτές να ανησυχούν ότι τα εταιρικά κέρδη ενδέχεται να υποχωρήσουν φέτος, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση των μετοχών. Για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, οι αναλυτές υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη περισσότερων εκ των μισών εταιρειών του S&P 500, σύμφωνα με τη FactSet. Yπολογίζεται ότι τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη θα αυξηθούν συνολικά κατά 7,4% το 2019, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 10,4% τον Σεπτέμβριο.

  Στη συνέχεια, όμως, το σκηνικό ανατράπηκε εντελώς. Οι μετοχές διεθνώς ανέκαμψαν σημαντικά, καθώς τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι αγορές στη συνέχεια ενισχύθηκαν περαιτέρω, ενώ η Wall Street σημείωσε ράλι, όταν ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις στις αγορές και θα είναι ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων και τη μείωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής τράπεζες της Fed. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν θα παραιτηθεί, εάν το ζητήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

  Τα σχόλια του Powell περιόρισαν έτσι τις ανησυχίες ότι η πορεία της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed μπορεί να είναι πολύ επιθετική σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης. Παράλληλα, η είδηση ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξάγουν εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο σχετικά με τους δασμούς επίσης βοήθησε στην επιστροφή της αισιοδοξίας στην αγορά.

  Αισιοδοξία των αναλυτών

  Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της Wall Street φέτος, παρά τη νέα εποχή έντονης μεταβλητότητας στην οποία έχουν μπει οι αγορές διεθνώς. Σε νέο της note η Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πως αναμένει ότι το 2019 θα είναι ένα έτος ανάκαμψης για τις αγορές. "Αν, όπως αναμένουμε, οι παγκόσμιες οικονομίες επιβραδυνθούν το 2019, αλλά αποφύγουν την ύφεση και τα επιτόκια των ΗΠΑ αγγίξουν φέτος της κορυφής τους, είναι πιθανό να υπάρξει ράλι στα risk assets", όπως επισημαίνει.

  Αντίστοιχα, οι αναλυτές της Bank of America - Merrill Lynch επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι με τις 2.057 από τις συνολικά 2.767 αμερικανικές και παγκόσμιες μετοχές να έχουν μπει σε bear market, ίσως είναι καιρός οι επενδυτές να αγοράσουν. "Ο δείκτης Bull & Bear δίνει αυτήν τη στιγμή το πρώτο σήμα "buy” για τις μετοχές από τον Ιούνιο του 2016", σημειώνουν χαρακτηριστικά.

  Οι ελπίδες και οι φόβοι

  Μετά τον χειρότερο Δεκέμβριο για τις μετοχές από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η παράδοση του Ιανουαρίου θα βοηθήσει την αγορά να μπει στον δρόμο των θετικών αποδόσεων για το υπόλοιπο του έτους. Από το 1950, ο S&P 500 κέρδισε κατά μέσο όρο 1,8% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με μέση αύξηση 0,7% τους υπόλοιπους μήνες. Τα κέρδη του Ιανουαρίου σύμφωνα με τους αναλυτές είναι το αποτέλεσμα του "bed-and-breakfasting", όπου μία μετοχή πωλείται στα τέλη του έτους για την κάλυψη από φορολογικές απώλειες και στη συνέχεια αγοράζεται ξανά αμέσως στο νέο έτος.

  Ωστόσο, το φαινόμενο του January Effect έχει χάσει την ισχύ του με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ιανουάριος δεν είναι μια σημαντική περίοδος για τις αγορές, καθώς οι επιδόσεις κατά τον πρώτο μήνα του έτους συσχετίζονται έντονα με τη συνολική ετήσια απόδοση στους επόμενους μήνες.

  Σύμφωνα με τη State Street Global Advisors, υπάρχουν αρκετοί λόγοι ο φετινός Ιανουάριος να είναι διαφορετικός. "Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που έχουν λειτουργήσει ιστορικά ή υπήρξαν ισχυρά σήματα στο παρελθόν, οι οποίοι "έσπασαν” το 2018, όπως η τάση των αγορών να ανεβαίνουν τους μήνες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ ή τον Δεκέμβριο όπου συνηθίζεται να βλέπουμε το γνωστό Santa Claus rally".

  Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: άνοδο της τάξης του 5,6% για τον S&P 500 τον Ιανουάριο του 2018 δεν έφερε ένα θετικό έτος για τις μετοχές. Ο δείκτης σημείωσε πτώση 6,2% το 2018, ενώ ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 5,6%. Σε ό,τι αφορά τον Δεκέμβριο, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 9,2%, ενώ ο Dow έχασε 8,7%, σημειώνοντας τον χειρότερο Δεκέμβριο και για τους δύο δείκτες από το 1931.

  Αβεβαιότητα

  Ένας λόγος για να αναρωτηθεί κανείς εάν ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας που θα έχει καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με τη State Street, είναι ότι υπάρχει ένας ασυνήθιστος βαθμός αβεβαιότητας πάνω από τις αγορές το 2019.

  Ακόμη είναι άγνωστο το πώς θα κινηθεί η Fed στο υπόλοιπο του έτους, με την πιθανότητα ακόμα και να μειώσει τα επιτόκια να υπάρχει στο τραπέζι, ενώ μια άνευ προηγουμένου εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μπορεί να αλλάξει τα σχέδια επενδύσεων και αλυσίδας εφοδιασμού για τις αμερικανικές εταιρείες. Και το μερικό shutdown στις ΗΠΑ θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον η αμερικάνικη κυβέρνηση μπορεί να εκτελεί βασικές λειτουργίες όπως να περάσει έναν προϋπολογισμό ή να αποφύγει την παραβίαση του ανώτατου ορίου του χρέους.

  Σε κάθε περίπτωση, αναλύοντας τους 10 καλύτερους πρώτους μήνες του έτους για τον δείκτη S&P 500 από το 1950, η Strategas διαπίστωσε ότι τα κέρδη κυμάνθηκαν από 5,8% το 1980 (κοντά στο +5,6% του 2018) έως 13,2% το 1987. Κάθε μία από αυτές τις ισχυρές αποδόσεις του Ιανουαρίου οδήγησαν σε κέρδος για το σύνολο του έτους, περίπου 22,3% σε μέσο όρο. Έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις, το παλιό ρητό της Wall Street "όπως πάει ο Ιανουάριος, έτσι πηγαίνει το έτος" λειτούργησε καλά, ωστόσο δεν έδειξε την ισχυρή διόρθωση που μπορεί να κρύβεται σε αυτά τα έτη, παρά τη θετική ετήσια απόδοση.

  Σε κάθε ένα από αυτά τα έτη, σημειώθηκε sell-off που κυμαινόταν από το 4% έως και το 34%, το 1987. Οι μέσες απώλειες των sell-off εντός του έτους ήταν 11,8%. Αυτό το είδαμε και το 2018, όπου ο ισχυρός Ιανουάριος δεν... εμπόδισε τα ισχυρά sell-off του Φεβρουαρίου αλλά και του τέταρτου τριμήνου του έτους, ενώ το σύνολό του έτους ήταν έντονα αρνητικό.

  Συνεχίζοντας με τα ιστορικά στοιχεία, μετά τον Ιανουάριο, ο S&P είχε θετικές αποδόσεις στους 11 μήνες από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο σε όλες αυτές τις 10 κορυφαίες χρονιές, με εξαίρεση το 1987. Το 1987, το έτος του μεγάλου κραχ, ο δείκτης έχασε 9,9% το συγκεκριμένο διάστημα και συνολικά το έτος σημείωσε άνοδο μόλις 2%. Στις υπόλοιπες εννέα χρονιές, η μέση άνοδος στο 11άμηνο ήταν 13%. "Ένας ισχυρός Ιανουάριος οδηγεί συνήθως σε ένα καλό υπόλοιπο του έτους, αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη δυνατότητα μιας διόρθωσης", τονίζει η Strategas.

  Τι συμβαίνει με τη μετοχή της Apple

  Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 11,7% τον Δεκέμβριο, ενώ με το "καλημέρα" του νέου έτους έχασαν ένα περαιτέρω 10%. Από τις 3 Ιανουαρίου, πάντως, έχουν ανακάμψει κατά 8% περίπου. Ο κατασκευαστής των iPhone ανακοίνωσε ένα ισχυρό τρίμηνο τον Σεπτέμβριο, με έσοδα αυξημένα κατά 20% σε ετήσια βάση και κέρδη ανά μετοχή αυξημένα κατά 41% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η Apple ανακοίνωσε ένα κατώτερο από το αναμενόμενο guidance για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους (το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο), με αποτέλεσμα την ισχυρή πτώση των μετοχών της.

  Επιπλέον, υπήρξαν πολλές ανησυχίες για το πώς οι εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ ενδέχεται να επηρεάσουν τις πωλήσεις iPhone, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου, κινεζικό δικαστήριο διέταξε την Apple να σταματήσει τις πωλήσεις παλαιότερων μοντέλων iPhone. Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών εσόδων της Apple το οικονομικό έτος 2018 (το οποίο έληξε τον Σεπτέμβριο). Αρκετοί αναλυτές έχουν μειώσει τις τιμές-στόχους της Apple τον τελευταίο μήνα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την απόδοσή της στο ταμπλό της Wall Street.

  Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, σε επιστολή του στις 2 Ιανουαρίου 2019 σημείωσε ότι τα έσοδα θα είναι 84 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χαμηλότερα από το προηγούμενο guidance που ήταν στα 89-93 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, ο Cook υπογράμμισε την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, ετών περιορισμών στην προσφορά, την αύξηση των νέων προϊόντων, ως λόγους για τον περιορισμό των εσόδων.

  Πάντως, αν και οι πελάτες δεν έχουν αναβαθμίσει τα iPhones τους τόσο γρήγορα όσο ανέμενε η εταιρεία, ο Cook επεσήμανε ότι "υπάρχουν περισσότερες από ποτέ συσκευές Apple που βρίσκονται σε χρήση και αυτό αποτελεί απόδειξη της συνεχιζόμενης πίστης, ικανοποίησης και αφοσίωσης των πελατών". Επίσης, οι κλάδοι εκτός iPhone, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, των φορητών υπολογιστών και των Mac, είχαν ένα ισχυρό τρίμηνο, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 19% ετησίως.

  Ποιες είναι οι προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών

  Οι αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και το κόστος δανεισμού ώθησαν τις αμερικάνικες τράπεζες σε bear market τον Δεκέμβριο.

  Το ισχυρό sell-off του 2018 έχει αφήσει τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών, όπως η Goldman Sachs, η Citigroup, η Morgan Stanley και η Wells Fargo, σε πτώση άνω του 20% της κεφαλαιοποίησής τους. Παρόλο που η αμερικανική οικονομία παρέμεινε ισχυρή, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να "μετρούν" τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed και των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά τα σημάδια επιβράδυνσης της Κίνας. Ταυτόχρονα, υπήρξαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση δανείων στις ΗΠΑ και την ποιότητα των πιστώσεων – ιδιαίτερα στην αγορά δανείων με μόχλευση ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την τελευταία φορά που ο τραπεζικός δείκτης S&P ήταν σε έδαφος bear market ήταν τον Φεβρουάριο του 2016.

  Σημείο καμπής

  Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι οι μετοχές των τραπεζών των ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται σε σημείο καμπής. "Οταν καμπύλη αποδόσεων γίνεται πιο επίπεδα ή αναστρέφεται, οι μετοχές των τραπεζών υποαποδίδουν κατά περίπου 10% κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που προηγούνται αυτής της εξέλιξης – και αυτό είδαμε τους τελευταίους έξι μήνες", σημείωσε στους FT ο Christopher Harvey, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών στη Wells Fargo Securities. "Ύστερα από αυτό, σύμφωνα με την ιστορία, οι επόμενοι έξι μήνες τείνουν να είναι πολύ καλύτεροι για τις τράπεζες".

  Αισιόδοξη εμφανίζεται και η Moody's για τις προοπτικές των αμερικάνικων τραπεζών αφού σε πρόσφατη έκθεσή της σημείωσε πως τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία της απασχόλησης θα στηρίξουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον λειτουργίας για τις τράπεζες των ΗΠΑ το 2019. Η κερδοφορία τους θα επωφεληθεί από την αύξηση των επιτοκίων, ενώ η αύξηση των εσόδων υπερβαίνει την αύξηση των εξόδων. Αν και η κεφαλαιοποίηση θα μειωθεί με την αύξηση των πληρωμών των μετόχων, ωστόσο η κεφαλαιακή απόδοση των αμερικανικών τραπεζών στα stress tests εξακολουθεί να είναι ισχυρότερη σε σχέση με τις τράπεζες των υπόλοιπων χωρών, όπως επισημαίνει ο οίκος. Επιπλέον, η ρευστότητα θα παραμείνει η βασική πιστωτική δύναμη για τις αμερικανικές τράπεζες, καθώς η κατοχή ρευστών στοιχείων ενεργητικού είναι υψηλή και η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση θα παραμείνει χαμηλή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων